Modulul de serviciu european (ESM), care va propulsa noua capsulă americană Orion pentru prima sa misiune în spațiu prevăzută în 2018, a început să fie asamblat în Germania pentru a fi livrat NASA până la sfârșitul acestui an, relatează agerpres.ro.
Denumită Misiunea de Explorare 1 (Exploration Mission-1), prima misiune a Orion va fi un zbor fără echipaj și va avea rolul de a verifica performanțele vehiculului, subliniază Agenția spațială europeană (ESA).
Primul zbor cu echipaj al Orion, ce va putea transporta patru astronauți, este prevăzut după 2020. NASA a indicat în curmă cu câteva luni că va fi pregătită pentru acest zbor cel mai târziu în 2023.
Amplasat în partea din spate a capsulei, modulul ESM are rolul de a propulsa Orion, precum și de a furniza electricitate, apă, oxigen și control termic astronauților care sunt la bord. Cu acest modul, ESA și Airbus Defence and Space joacă un rol major în următoarea etapă a zborurilor cu astronauți, se arată într-un comunicat al companiei Airbus Defence and Space (Airbus DS). ''Astronauții americani vor respira aer european, vor bea apă europeană și vor fi propulsați de un motor european'', a spus Francois Auque, director general al Space Systems, divizia spațială a Airbus Defence and Space.
Integrarea primului exemplar operațional al ESM tocmai a început la facilitatea Airbus DS din Bremen. Peste 20.000 de piese și componente sunt asamblate pentru realizarea modulului ce va fi livrat către NASA. Anul trecut, în noiembrie, Airbus DS a livrat către NASA o versiune de test a modulului serviciului european, care a fost supusă testelor în SUA. Capsula Orion este concepută de NASA drept noul "cal de povară" al programului său spațial, urmând să-i ducă pe astronauții americani înapoi pe Lună și până pe Marte. Proiectul de construcție a capsulei Orion, care înlocuiește navetele din flotila spațială a NASA scoase din uz, a început acum mai bine de 10 ani, în cadrul programului Constellation. Costurile proiectării și construcției capsulei Orion au depășit 9 miliarde de dolari.
Vezi și aceste știri

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară

Numărul real al populației care locuiește în R. Moldova este de 2,6 milioane de oameni. Rezultatele calcului după metodologia internațională

CC sistează examinarea sesizării depuse de Partidul Șor privind prelungirea stării de urgență în R. Moldova. Ce conține contestarea depusă de Marina Tauber
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
