Ideea filmului a venit chiar de la acest om, o persoană pe care o știu foarte bine, care are o combinație de trăsături neobișnuite, duce un mod de viață la limita huliganismului, nu foarte bun, dar în același timp este învățător la un orfelinat și predă educația fizică. În afara faptului că îi învață pe copii să facă exerciții,el încearcă să le insufle niște valori morale, ce este bine și ce este rău. Între timp, seara face complet opusul.

Știu foarte bine acest om, am reușit să devin prieten cu el și am filmat fagmentele vieții lui. Nu am reușit să filmez totul, fiindcă multe lucruri balansează la limita legalului.

Farmecul documentarului constă în reflectarea realități, nu este o imagine fictivă. Cum ai reușit să-l convingi să filmeze?

El singur își dorea să fie filmat, era flatat că despre el va fi filmat un film, că el va fi erou principal. El este un băiat care nu se rușinează, poate face orice dacă e nevoie. El a fost ușor de convins, dar cu familia lui, formată din oameni simpli, nu era ușor.

Să le spui părinților că vrei să filmezi o peliculă despre fiul lor și să ceri voie să vii să-i filmezi la ei acasă, cum beau ceai, era o mare problemă. 

Sincer, sunt episoade pe care au fost inspirate din viața lui. În realitate, el a făcut mult mai multe nebunii, decât arătăm în film, iar unele secvențe le-am creat din relatările lui.

Am filamt în condiții amuzante, era frig, trebuia de mers departe. Până la urmă, mi-a plăcut!

Cum ai decis să-ți expediezi filmul la concurs? Cum ai aflat despre Cronograf?

Am găsit festivalul pe internet, iar printre ele - rubrica în care se înscria filmul meu. Am scris o cerere și îmi pare foarte bine că filmul meu a fost apreciat și chiar m-au chemat aici, eu apreciez acest lucru foarte mult. Mulțumesc mult.

Filmul tău este într-o rubrică specială la Cronograf, destinată tinerilor - „Un LIKE pentru documentar”. Cum crezi, cum pot fi popularizate filmele documentare printre tineri și adolescenți?

Sunt foarte multe filme documentare care pot fi bune, ele pot fi cu adevărat artistice, dar ele sunt plitisitoare. Oamenilor simpli nu le plac așa filme. Sau sunt filme care descriu partea negativă a vieții, lucrurile sumbre, arată cât e de rău totul și lasă spectatorii cu acest mesaj: „Ai privit, acum du-te și trăiește mai departe. Așa se întâmplă”. Ele nu lasă nici o idee. Eu, în schimb, am vrut să fac un film care le-ar fi interesant oamenilor și care ar transmite o idee. Cât de bine mi-a reușit, să spună spectatorii. 

Ce idee principală transmite filmul tău?

E un îndemn tinerilor să nu cotească de pe drumul cel drept. E prea de tot să spun că tinerii trebuie să se poarte corect, dar prin filmul meu se poate de văzut cum eroul principal a ajuns la o asemenea concluzie. Sper că huliganii care se aseamănă cu eroul din filmul meu vor privi acest film. Înțeleg că e idealist, dar ar fi bine de trezit ceva în conștiința oamenilor. Pelicula a fost filmată cu tupeu, cu note de huliganism, pentru a le fi interesant acestui tip de oameni, obișuiți cu viața de cartier.

Ce vei obține, ca specialist, de pe urma festivalului?

Îmi place să mă uit cum spectatorii privesc filmul meu. Aici sunt mulți tineri și îmi placesă văd cum stau pe scaune, ce reacții au, ce priviri au... Lor le este interesant filmul, iar mie îmi sunt interesanți ei.

Filmul meu va fi prezentat pentru prima dată pe ecran mare. Una este să le arăți filmul prietenilor tăi, iar alta e să vii la festival într-o altă țară.

Ce ingrediente trebuie să aibă un film documentar bun?

Similare celor pentru un film artistic, e nevoie de o energie interioară. Sunt filme pe care nu le poți suferi, atât artistice, cât și documentare, fiindcă sunt plictisitoare. Ele sunt filmate fără energie interioară. Acum montez și două filmate, sper să vadă lumina zilei în această vară.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!