VIDEO. Regizorul filmului „ZERO”, Nikita Belorusow. „Filmele plictisitoare pur și simplu nu au energie interioară”

VIDEO. Regizorul filmului „ZERO”, Nikita Belorusow. „Filmele plictisitoare pur și simplu nu au energie interioară”
Foto: Agora.md

Nika Belorusow este un tânăr regizor de doar 21 de ani. Filmul său documentar „ZERO” este istoria unui profesor care adună bani pentru un bilet la mare. Totuși, personajul principal, Denis, nu este doar un simplu învățător de educație fizică la orfelinat, ci și un huligan și un băiat de cartier. Filmul i-a adus lui participarea la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Cronograf, iar juriul i-a ales pelicula pentru rubrica „Un LIKE pentru documentar”, destinată tinerilor. 

Nikita a povestit într-un interviu pentru Agora ce așteaptă de la festivalul „Cronograf”, care sunt ingredientele unui documentar bun și de ce îi place să privească oamenii care-i vizionează filmul.

Ideea filmului a venit chiar de la acest om, o persoană pe care o știu foarte bine, care are o combinație de trăsături neobișnuite, duce un mod de viață la limita huliganismului, nu foarte bun, dar în același timp este învățător la un orfelinat și predă educația fizică. În afara faptului că îi învață pe copii să facă exerciții,el încearcă să le insufle niște valori morale, ce este bine și ce este rău. Între timp, seara face complet opusul.

Știu foarte bine acest om, am reușit să devin prieten cu el și am filmat fagmentele vieții lui. Nu am reușit să filmez totul, fiindcă multe lucruri balansează la limita legalului.

Farmecul documentarului constă în reflectarea realități, nu este o imagine fictivă. Cum ai reușit să-l convingi să filmeze?

El singur își dorea să fie filmat, era flatat că despre el va fi filmat un film, că el va fi erou principal. El este un băiat care nu se rușinează, poate face orice dacă e nevoie. El a fost ușor de convins, dar cu familia lui, formată din oameni simpli, nu era ușor.

Să le spui părinților că vrei să filmezi o peliculă despre fiul lor și să ceri voie să vii să-i filmezi la ei acasă, cum beau ceai, era o mare problemă. 

Sincer, sunt episoade pe care au fost inspirate din viața lui. În realitate, el a făcut mult mai multe nebunii, decât arătăm în film, iar unele secvențe le-am creat din relatările lui.

Am filamt în condiții amuzante, era frig, trebuia de mers departe. Până la urmă, mi-a plăcut!

Cum ai decis să-ți expediezi filmul la concurs? Cum ai aflat despre Cronograf?

Am găsit festivalul pe internet, iar printre ele - rubrica în care se înscria filmul meu. Am scris o cerere și îmi pare foarte bine că filmul meu a fost apreciat și chiar m-au chemat aici, eu apreciez acest lucru foarte mult. Mulțumesc mult.

Filmul tău este într-o rubrică specială la Cronograf, destinată tinerilor - „Un LIKE pentru documentar”. Cum crezi, cum pot fi popularizate filmele documentare printre tineri și adolescenți?

Sunt foarte multe filme documentare care pot fi bune, ele pot fi cu adevărat artistice, dar ele sunt plitisitoare. Oamenilor simpli nu le plac așa filme. Sau sunt filme care descriu partea negativă a vieții, lucrurile sumbre, arată cât e de rău totul și lasă spectatorii cu acest mesaj: „Ai privit, acum du-te și trăiește mai departe. Așa se întâmplă”. Ele nu lasă nici o idee. Eu, în schimb, am vrut să fac un film care le-ar fi interesant oamenilor și care ar transmite o idee. Cât de bine mi-a reușit, să spună spectatorii. 

Ce idee principală transmite filmul tău?

E un îndemn tinerilor să nu cotească de pe drumul cel drept. E prea de tot să spun că tinerii trebuie să se poarte corect, dar prin filmul meu se poate de văzut cum eroul principal a ajuns la o asemenea concluzie. Sper că huliganii care se aseamănă cu eroul din filmul meu vor privi acest film. Înțeleg că e idealist, dar ar fi bine de trezit ceva în conștiința oamenilor. Pelicula a fost filmată cu tupeu, cu note de huliganism, pentru a le fi interesant acestui tip de oameni, obișuiți cu viața de cartier.

Ce vei obține, ca specialist, de pe urma festivalului?

Îmi place să mă uit cum spectatorii privesc filmul meu. Aici sunt mulți tineri și îmi placesă văd cum stau pe scaune, ce reacții au, ce priviri au... Lor le este interesant filmul, iar mie îmi sunt interesanți ei.

Filmul meu va fi prezentat pentru prima dată pe ecran mare. Una este să le arăți filmul prietenilor tăi, iar alta e să vii la festival într-o altă țară.

Ce ingrediente trebuie să aibă un film documentar bun?

Similare celor pentru un film artistic, e nevoie de o energie interioară. Sunt filme pe care nu le poți suferi, atât artistice, cât și documentare, fiindcă sunt plictisitoare. Ele sunt filmate fără energie interioară. Acum montez și două filmate, sper să vadă lumina zilei în această vară.

Vezi și aceste știri
Accident mortal la Anenii Noi: Un automobil a fost lovit de o locomotivă

Accident mortal la Anenii Noi: Un automobil a fost lovit de o locomotivă

O pisică, potențială candidată la alegerile municipale din Franța

O pisică, potențială candidată la alegerile municipale din Franța

Facebook ia măsuri pentru limitarea răspândirii dezinformării despre coronavirus şi interzice reclamele înşelătoare

Facebook ia măsuri pentru limitarea răspândirii dezinformării despre coronavirus şi interzice reclamele înşelătoare

Advertoriale
Arhitectul Alexandru Țibari: „Adesea merg pe stradă, mă uit la clădiri și mă gândesc că aș vrea să restaurez jumătate de oraș”

Arhitectul Alexandru Țibari: „Adesea merg pe stradă, mă uit la clădiri și mă gândesc că aș vrea să restaurez jumătate de oraș”

Transformarea Victoriabank, după amprenta lăsată de Grupul Banca Transilvania

Transformarea Victoriabank, după amprenta lăsată de Grupul Banca Transilvania

Galaxy S20 poate fi comandat acum și la noi! Noul gadget de la Samsung revoluționează domeniul la propriu (FOTO)

Galaxy S20 poate fi comandat acum și la noi! Noul gadget de la Samsung revoluționează domeniul la propriu (FOTO)

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • PlayGround cu Ion Sturza: Lovitura de la Cluj, cifrele Elefant.ro și pronosticuri despre imobiliare
  PlayGround cu Ion Sturza: Lovitura de la Cluj, cifrele Elefant.ro și pronosticuri despre imobiliare
 • PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
 • Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)
 • PlayGround cu Lisa Guțu: Cum dezvolți un fintech de milioane de dolari
 • PlayGround cu Vitalie Tătaru: Digital Banking
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Cristina Pozneac: „Fotografia este despre viață.”. Interviu cu și despre EA, cea care...
 • Legați prin sânge și aceeași pasiune. „Frații E30” despre interesul pentru mașini,...
Cele mai populare
 • 1
  Face sport în costum Armani? Dodon și-a filmat vlogul, îmbrăcat din cap până-n picioare în haine de brand (FOTO)
 • 2
  Jurnalistul Cristian Tabără, boicotat de studenții moldoveni de la o universitate din România
 • 3
  Minus unu pentru PDM: Gheorghe Brașovschi aderă la Pro Moldova (DOC)
 • 4
  O moldoveancă din Italia are coronavirus. O altă femeie, în așteptarea rezultatelor
Autentificare