Director AEE: În sectorul rezidențial au fost instalate centrale pe biomasă comparabile cu capacitatea CET-Nord, în ultimii ani

Director AEE: În sectorul rezidențial au fost instalate centrale pe biomasă comparabile cu capacitatea CET-Nord, în ultimii ani

Reprezentanții Agenției pentru Eficiența Energetică și cei din cadrul proiectului Energie și Biomasă remarcă interesul mare pentru cazanele pe biomasă, care pot oferi o economie de până la 40%.

Peste 250 de persoane au venit pe 17 mai 2016, la Agenția pentru Eficiență Energetică pentru a depune dosarul de aplicare la Program și a beneficia de subvenția de până la 1300 de euro, acordate din fonduri europene.

„Subvenționarea sectorului rezidențial este o mică parte a proiectului Energie și Biomasă, noi ne străduim să acoperim tot spectrul ce ține energia din surse regenerabile din Republica Moldova și instalăm cazane pe biomasă în instituțiile publice și în special în școli, grădinițe, primării. De asemenea susținem producătorii locali de combustibil din biomasă calitativ. Cererea pentru cazanele pe biomasă este în creștere. Sper ca după finalizarea acestui proiect domeniul respectiv va fi unul de succes , iar dependența de resursele energetice din exterior va descrește. În anii de implementare a proiectului am redus această dependență cu peste 10%”, a declarat Victor Contruță manager Proietului Energie și Biomasă.

Publicitate

Din totalul de consum intern de energie biomasa constituie 12,7%, pentru finele anului 2014.

„S-a dovedit că cererea pentru acest produs este mare. Au fost aplicate circa 250 de cereri. Bani disponibili sunt pentru 150-160 de cereri, în funcție de mărimea subvenției. La agenție au venit oameni care doresc cu adevărat să instaleze cazane pe biomasă. Vom procesa toate cererile și vom căuta surse financiare pentru a acoperi toate cererile depuse. Pe parcursul acestui program de subvenționare 920 de familii au primit finanțate în valoare de 20 milioane de lei, fapt ce a impulsionat investiții de peste 100 milioane de lei pentru achiziția cazanelor. S-a crea o piață importantă care merită a fi dezvoltată”, a spus directorul AEE, Mihail Stratan în cadrul unui briefing de presă.

El menționează faptul că utilizarea cazanelor pe biomasă poate duce la scăderea facturii cu până la 40%, față de tehnologiile utilizate în mod tradițional.

„Pe parcursul ultimilor ani în sectorul rezidențial au fost instalate centrale pe biomasă de circa 20 de MW, ce poate fi comparat cu capacitatea CET-Nord ( putere instalată de 25 de MW), care asigură cu energie termică al doilea ca mărime oraș din Moldova”, a spus Mihail Stratan.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal