Biroul Național de Statistică anunță că până pe 16 mai au fost introduse şi codificate aproape 400 mii de chestionare de recensământ, ceea ce reprezintă 9,6% din numărul total. Totodată autoritatea anunță că în mun. Chișinău recensământul a fost periclitat, fiindcă nu au fost acoperite circa 50 mii de locuințe. Aceste date urmează a fi colectate din surse administrative.
Procesul de prelucrare a datelor recensământului realizat în 2014 a început la 11 aprilie 2016, fiind precedată în perioada 5-8 aprilie de instruirea operatorilor. Introducerea se efectuează în condiţii de maxim efort; cca 200 de operatori, coordonaţi de supervizori, activează în 2 schimburi de luni până sâmbătă (14 ore pe zi, 7 ore per schimb).
Pentru a asigura protecția confidențialității datelor, sala de calculatoare este plasată sub supraveghere video. Laptop-urile sunt securizate, nu au acces la rețeaua Internet şi este imposibilă copierea/transmiterea informației pe orice suport (SD card, USB stick, DVD etc). La toate sesiunile de instruire a participat reprezentantul Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, care a comunicat viitorilor operatori vigilenţa cu care trebuie să-şi îndeplinească atribuţiile contractuale în vederea asigurării confidenţialităţii datelor.
Începând cu 15 aprilie, în fiecare vineri, BNS prezintă Primului Ministru informaţie operativă privind prelucrarea datelor de la recensământ.
Periclitarea recensământului din mun. Chișinău
Biroul Național de Statistică anunță că îşi asumă toată responsabilitatea de faptul că în mun. Chişinău recensământul a fost periclitat . Conform estimărilor, în baza rezultatelor preliminare, în mun. Chişinău avem o neacoperire de 48 858 locuințe (20 501 din acestea fiind refuzuri de participare).
Cuprinderea incompletă a gospodăriilor în capitală nu poate fi un motiv de a nu continua procesul de prelucrare a datelor. Se preconizează ca datele despre persoanele nerecenzate și locuințele acestora să fie preluate din surse administrative, în baza art.7, alin. (7) al Legii nr.90 din 26.04.2012 cu privire la RPL 2014, activitate stipulată și în noul Plan calendaristic de prelucrare a datelor de la RPL 2014, aprobat prin Decizia nr.6 a CN RPL din 01.04.2016. UNFPA şi-a exprimat deja disponibilitatea de a oferiri asistență tehnică, în vederea realizării acestei activități.
Din sursele administrative vor fi preluate doar datele referitor la nume, prenume, sex, data, luna și anul nașterii, în vederea estimării cât mai veridice a structurii pe sexe şi vârstă a populaţiei la recensământ.
Unele țări ca Cehia, România, Polonia au folosit datele din sursele administrative pentru a asigura completitudinea informației pentru întreaga populație și a contracara necuprinderea la recensământ din cauza refuzurilor și a necontractării respondenților. Astfel, în România au fost colectate indirect din surse administrative la RPL 2011, cu condiția ca să se regăsească în cel puțin 3 registre, 1 183 000 persoane, ceea ce reprezintă 5,9% din total populație.
În consecință, rezultatele finale vor suferi modificări în procesul de prelucrare și finalizare a numărului populației Republicii Moldova, prin operații de corectare/imputare, urmărind determinarea mai exactă a numărului persoanelor nerecenzate și includerea lor, pe de o parte, în populația recenzată și, pe de altă parte, prin contrapunerea cu alte surse de date, în estimarea numărului de emigranți.
10% din chestionare introduse şi codificate
Până pe 16 mai 2016, au fost introduse şi codificate 397 818 chestionare de recensământ (9,6% din total chestionare). Acestea cuprind sectoare de recensământ care au nimerit în eșantionul Anchetei de Control (circa 390 sectoare) şi 3 sectoare administrative ale mun. Chişinău (circa 600 de sectoare/mape de recensământ). Alte circa 200 de sectoare sunt în lucru.
Vezi și aceste știri

Replici tăioase între Nemerenco și Gîlca: „Prostia din născare leac nu are” vs „Dacă tăceai filosoafă rămâneai”

Japonia impune sancțiuni împotriva a 14 persoane pro-Kremlin și 49 de entități care ar întări forțele armate ale Rusiei
