„A fost compromisă circa 90% din roada de mere pe o suprafață de circa 3 000 de hectare de culturi. Noi estimăm un faliment în masă a producătorilor de fructe din raioanele de nord ale țării. În ultimii trei ani de zile ei trec prin cataclisme climaterice și economice extrem de grave. Mai întâi a fost embargoul apoi înghețul”, a declarat Fală.
Sursa a mai adăugat că până în prezent nu vede o reacție din partea autorităților.
„Au rămas credite neachitate, furnizori de mijloace de producție neachitate. Toate au condus la o situație foarte grea. Mai sunt datorii la sprijinul finnaciar care s-a angajat statul să-l ofere producătorilor agricoli urmare a embargoului impus de Federația Rusă”, a mai adăugat Fală.
Potrivit președintelui UniAgroProtect, Alexandru Slusari, în urma înghețurilor din aprilie livezile din Nordul țării au fost afectate în proporție de80% - 100%. „Este catastrofă”, a punctat Slusari.
În context, mai multe asociații ale producătorilor agricoli au semnat o scrisoare adresată prim-ministrului în care vin cu mai multe propuneri pentru soluționarea problemei. Printre acestea se numără achitarea compensațiilor pentru producătorii agricoli care au avut de suferit de pe urma înghețurilor - 10 - 15 mii / ha, achitarea restanțelor pentru anii trecuți, soluționarea problemei privind certificatul de forță majoră, modificări la Cosul Fiscal prin care agricultorii care au avut de suferit de pe urma calamităților naturale să nu achite penalități și amenzi la neplata impozitelor și asigurărilor în medicină, dar și să fie scutiți de la plata impozitului funciar.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.