În perioada 1 februarie - 30 aprilie 2016, Centrul pentru Jurnalism Independent a monitorizat 12 instituții media cu scopul de a identifica dacă acestea au încălcat sau nu normele deontologice și au utilizat elemente de manipulare informațională în materialele jurnalistice. În această ediție vom analiza raportul făcut public de către CJI și vom relata succint datele analizei.
Potrivit datelor monitorizării, unele materiale jurnalistice au fost realizate cu abateri de la normele deontologice. Totodată, acestea conțineau elemente de propagandă și manipulare.
Cele mai multe abateri au fost înregistrate de Publika.md, JurnalTV, Sputnik.md și Deschide.md. Iată cum au clasificat încălcările cei de la CJI.
1. Prezentarea selectivă a faptelor
Abaterea a fost depistată, în special, în știrile publicate de Publika.md și Sputnik.md despre protestul din 24 aprilie desfășurat la Chișinău.
2. Prezentarea unilaterală a faptelor
Știri dintr-o singură sursă au publicat jurnaliștii de la Publika.md și Deschide.md. Materialele jurnalistice se refereau la procesul de judecată în care este implicat fostul premier, Vlad Filat.
3. Folosirea surselor anonime fără verificarea informației din surse independente
Aceste abateri au fost înregistrate la publicarea unei știri despre martorii apărării în dosarul Vlad Filat pe Deschide.md, Publika.md, Accenttv.md și Rtr.md.
4. Interpretarea/comentarea faptelor
Încălcarea normei Codului Deontologic, prin care jurnalistul își impune propria opinie în materiale informative a fost depistată la RTR, Sputnik.md și REN TV.
5. Elemente de propagandă
Astfel de abateri au fost depistat în subiectele despre Conferința de securitate de la Munchen la RTR, iar la Publika.md în câteva materiale relevante privind dosarul penal în care este inculpat Vlad Filat.
6. O altă abatere este etichetarea - aplicarea poreclelor, calificativelor peiorative sau de altă natură, cu scopul de a slăbi autoritatea persoanei sau de a o discredita.
Etichetarea a fost aplicată de Jurnal TV în adresa politicianului Vlad Plahotniuc, de Publika TV în adresa oamenilor de afaceri Viorel și Victor Țopa și de Ziarul Național în adresa omului de afaceri Ilan Șor.
De asemenea, unele instituții de presă au selectat imaginile foto și video astfel încât să prezinte subiecți sau grupuri în lumină negativă sau au folosit imagini care aveau doar tangențial legătură cu tema articolului, dar ajutau la accentuarea ideii promovate în text și, în acest mod, amplificau mesajul negativ pe care doreau să-l transmită publicului. Este vorba de Publika.md, Sputnik.md, ZiarulNațional.md.
Vezi și aceste știri

Expert în științe agricole: Fluctuațiile termice sunt îngrijorător. Ce riscuri sunt pentru roada anului 2023 (VIDEO)

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară

Numărul real al populației care locuiește în R. Moldova este de 2,6 milioane de oameni. Rezultatele calcului după metodologia internațională
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
