Pe 20 mai, la Ștefan Vodă a avut loc cel de-al treilea atelier de discuții din cadrul proiectului „Dezvoltarea resurselor umane în Educaţie: de la idei strategice la acţiuni durabile”. La discuții au participat cadrele didactice, elevii și reprezentanții APL. Acest proiect este implementat cu suportul financiar al Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă oferit prin intermediul Fundaţiei Soros-Moldova.
„Din activitate vedem că participanții se implică foarte activ în dezbaterea și propunerea mai multor idei privind schimbarea acestui program, cât și aprobarea și implementarea acestuia cât mai repede”, a subliniat Lilia Nahaba, coordonatorul proiectului Centrului Educațional PRO DIDACTICA.
Potrivit organizatorilor evenimentului, una dintre cele mai grave probleme este lipsa cadrelor didactice. O treime dintre profesori sunt pensionari, iar tinerii nu sunt motivați să aleagă această profesie.
„Sunt extrem de utile. Seminarele unde se solicită părerea participanților în sistemul de învățământ sunt binevenite. În cadrul acestora avem libertatea de a ne exprima doleanțele, realizările, temerile și oportunitățile”, a spus Natalia Ștefan, director adjunct pe educație liceul teroretic din Ștefan Vodă.
Programul se axează pe câteva domenii: atragerea cadrelor didactice/tinerilor, pregătirea și menținerea cadrelor didactice în sistemul de învățământ.
„Mulți care vor să devină profesori nu vin în sistem, pentru că nu există baza materială. Primul lucru care trebuie să facă statul este să îi cointereseze pe tineri să capete profesia de pedagog și să creeze condiții ca ei să vină să muncească”, a zis Valeriu Tabunșcic, primar din localitatea Caplani.
La atelierul de discuții au fost prezenți și elevii, care și-au expus părerea privind procesul educațional și activitatea cadrelor didactice.
„Mi se par extrem de interesante. La aceste evenimente trebuie să participe și elevii. Ne privește și pe noi ceea ce este legat de școală, de profesori. Elevii vor să se implice și să acționeze ca să se schimbe sitemul”, a precizat Dorina Tudorean, elevă clasa XII în liceul Ștefan Vodă.
În timpul discuțiilor, participanții au vorbit despre experienţele de succes, practicile pozitive, care motivează profesorii să lucreze eficient în şcoală.
Precizăm că, până în prezent au avut loc trei ateliere de discuții de acest gen în diferite regiuni ale țării.
P.
P.
Vezi și aceste știri

Litvinenco, despre scoaterea în afara legii a Partidului Șor: Nu constituie un precedent periculos

Președintele ales al Cehiei a avut o primă discuție cu președinta Taiwanului. Gestul ar putea provoca furia Chinei

Șef din cadrul Inspectoratului General al Poliției, în vizorul inspectorilor ANI. Ce au depistat (DOC)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
