Ce ați putea recomanda tinerilor care iubesc matematica și au talent în acest domeniu în era tehnologiilor, care tind să înlocuiască omul?

În anumite aplicații calculatorul poate înlocui omul, dar cu cât apar mai multe calculatoare, cu atât mai mulți matematicieni și informaticieni sunt necesari. Dacă veți studia informatica și matematica nu veți fi niciodată în șomaj.

Care este rolul matematicianului în această eră a tehnologiilor?

Programele nu pot funcționa singure. Cu cât mai multe tehnologii există, cu atât mai mulți oameni sunt necesari să le facă să funcționeze și să le creeze o interfață. În țările dezvoltate se estimează că cercetarea matematică reprezintă 15% din economie, pondere care nu a existat niciodată în trecut. Domeniul informaticii este în creștere. Este adevărat că noile tehnologii în locuiesc anumiți specialiști, dar acestea sunt posturi de muncă intermediare și nu cele sofisticate sau cele foarte simple.

Algoritmele și modelarea solicită tot mai mulți matematicieni. Acum un program informatic poate să modeleze creșterea cancerului, pentru ajută la identificarea celui mai efectiv tratament. Totuși acest lucru necesită specialiști care se ocupă modelarea acestei maladii. În trecut nu existau astfel de specialiști.

Astăzi sunt necesari mult mai mulți matematicieni ca mai înainte. În Franța, producătorii industriali ne spun întruna că au nevoie de mai mulți matematicieni, statisticieni, experți în baze de date și acești experți nu sunt niciodată suficienți.

Cum s-a schimbat viața dvs. după ce ați primit medalia Fields (așa zisul Premiu Nobel al matematicienilor)?

S-a schimbat foarte ușor. Petrec mai mult timp călătorind, în conferințe și răspund la întrebările jurnaliștilor. În prezent petrec mai mult timp cu presa , decât comunicând cu matematicienii. Este o viață diferită.

Care este părerea dvs. în privința lui Grigori Perelman, care a refuzat această distincție?
Este cel mai bun matematician, este demn de a fi admirat. Este extraordinar ceea ce a făcut. Nu mă impresionează prea mult faptul că a refuzat medalia, ci faptul că a demonstrat Conjectura lui Poincaré. Jos pălăria. Este cea mai mare realizare în matematica secolului XXI.

Perelman a lucrat 7 ai pentru a demonstra Conjectura lui Poincaré, cât timp v-a fost necesar dvs., pentru a primi această distincție?

Este greu să spun, fiindcă am primit medalia pentru lucrările în privința convergenței echilibrului în ecuaţia lui Boltzmann, la care am lucrat în perioada 1990-2004 și pentru amortizarea Landau efectuat în perioada 2008-2009. De fiecare dată am avut colaboratori în aceste cercetări. În total lucrarea nu a durat mai mult decât timpul în care a lucrat Perelman. Diferența e că el a acordat acest timp unui singur obiect. Această realizare avea mult mai mute riscuri, cu atât mai mult că această probleme nu era soluționată de mai bine de un secol.

Vi s-a propus de mai multe ori un serviciu mai bine plătit, totuși ați refuzat de fiecare dată. De ce?

Am refuzat de multe ori funcții în SUA, unde matematicienii sunt plătiți foarte bine, fiindcă sunt implicat în mai multe proiecte interesante în Franța și vreau să rămân loial patriei, chiar dacă nu sunt francez pur sânge și îmi place să călătoresc foarte mult.

Sunt atașat de Franța și am multe de făcut în această țară. Sunt director al unei universități, am diverse cursuri pe care le predau, particip la acțiuni politice și sunt un promotor înflăcărat al Uniunii Europene. Sunt multe lucruri care nu mă lasă să plec din Europa și Franța.

În presa internațională sunteți supranumit rockstarul matematicii sau Lady Gaga a matematicienilor. Aceste calificative nu vă deranjează?

Chiar deloc. Este importantă relația care apare atunci când ascuți persoanele din auditoriu sau spectatorii. Apar foarte des la televiziune, scriu diverse lucrări. Am dat enorm de multe conferințe. Am reușit să influențez direct sau indirect milioane de persoane. E important mesajul transmis de mine și modul în care a fost transmis, precum și felul de a promova contactul dintre societate și știință. Modul în care este numit acest lucru are mai puțină importanță.

Cum au schimbat noile tehnologii modul dvs. de a lucra și poate și cel de a gândi?

A intervenit o schimbare radicală în comunicare. Matematica din 2002 s-a reunit practic cu informatica. Chiar articolele au devenit obiecte informatice, iar comunicația se face mai ales pe cale informatică. Acest lucru a permis comunicarea concomitentă cu persoane, care nu putea fi realizată cu 20-25 ani în urmă. Totuși posibilitățile de simulare numerică ne ajută să obținem conjuncturi și opinii mult mai puternice pentru un anumit model matematic.

Ce știați despre Republica Moldova și care sunt primele impresii?

Cunosc foarte bine o doamnă care întreține casa mea, o persoană pe care o apreciez pentru devotamentul pe care l-a demonstrat pe parcursul anilor. De fapt, astăzi mă voi întâlni cu familia acestei doamne. Avem o relație apropiată de mai muți ani. În prima mea vizită în Moldova am rămas impresionat de peisaje, păduri, câmpuri. Mi-a plăcut foarte mult nivelul înalt de educație și de cunoaștere al limbii franceze a persoanelor cu care am discutat. A fost și un mare contrast când am văzut Ambasada Franței din București care arată ca un palat, în timp ce acea din Chișinău arată ca o simplă casă de la țară, înconjurată de natură. Totuși ambele sunt interesante.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!