Războiul declarațiilor: ASITO vs. CNPF. În joc sunt 300 mln de lei

Războiul declarațiilor: ASITO vs. CNPF. În joc sunt 300 mln de lei
Foto: nonprofitquarterly.org

Comisia Națională a Pieței Financiare a blocat pe conturile ASITO, 300 de milioane de lei pentru a proteja drepturile asiguraților. Totuși compania de asigurări consideră această acțiune drept atac raider și o acțiune care împiedică să-și exercite obligațiunile.

În iulie 2015, CNPF a decis să blocheze pe conturile de depozit ale companiei ASITO suma de 300 de milioane de lei. Această acțiune a fost calificată de asigurator drept atac raider și consideră că regulatorul a depășit prevederile legislației. Reprezentanții ASITO declară că au contestat această decizie în instanța de judecată, iar în această situație  nu pot să exercite obligațiunile.

Pe de altă parte Comisia Națională a Pieței Financiare  susține că a aprobat deciziile menite să suspende extragerea mijloacelor bănești din conturile bancare deținute de asigurător, în scopul protejării drepturilor asiguraților și a restricționat extragerea disponibilităților bănești doar din conturile de depozit ale companiei ASITO , lăsând spre libera gestionare suficiente mijloace financiare pe conturile curente ale acestei entități.

„Lamentarea asigurătorului privind mecanismul anevoios de deblocare a sumelor necesare pentru achitarea despăgubirilor este motivat de prevederile contractului de depozit încheiat între ASITO SA și banca comercială și, în nici un caz nu pot fi plasate în câmpul de competență a autorității de supraveghere. Or, încă un moment esențial, care strict urmează a fi respectat de către toate companiile de asigurare emitente de certificate de asigurare Carte Verde, ghidat de Consiliul Birourilor Sistemului Internaţional de Asigurări „Carte Verde”, constituie achitarea în primul rând a daunelor de asigurare în termen de 2 luni din data recepționării informației despre accidentul produs peste hotare, având dreptul la examinarea circumstanțelor doar ulterior efectuării plăților datorate,”, menționează regulatorul.

La solicitarea CNPF emisă încă din iunie 2015, privind achitarea tuturor sumelor pe care Birourile naţionale de motoare din străinătate sau companiile de asigurare străine le-au plătit cu titlu de despăgubire pentru pagubele produse de către deţinătorii de certificate de asigurare „Carte Verde” emise de asigurătorii autohtoni, precum și neadmiterea cererilor de chemare în garanţie înaintate de Birourile naţionale de motoare din străinătate, la 06 aprilie 2016 ASITO asigură oficial CNPF că nu există cereri de chemare în garanție sau note de plată înaintate spre achitare cu termenul expirat, ca ulterior, la 3 mai 2016, Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA) să informeze CNPF și CIA ASITO SA că la adresa sa au parvenit din partea Biroului de motoare din Italia (UCI) 36 debit-note restante emise în adresa ASITO, constatându-se că, conform art.5.2 al Regulamentului General al Consiliului Birourilor Sistemului Internațional de Asigurări „Carte Verde”, majoritatea cererilor de rambursare înaintate sunt cu termenul de executare expirat (01.12.15,20.09.15, 12.07.201, 20.12.15), astfel existând premise de înregistrare a apelurilor de chemare în garanție în Sistemul on-line de emitere a acestora. Compania a confirmat la 28 aprilie curent despre existența acestor datorii, a solicitat CNPF acordul pentru deblocarea mijloacelor bănești în sensul onorării obligațiilor de plată, recunoscând, concomitent, în informațiile prezentate CNPF, că cererile de rambursare în cauză sunt cu termen expirat încă din anul 2015.

Totodată urmare a contrapunerii de către Regulator a informațiilor prezentate de către BNAA și ASITO, s-a constatat că asigurătorul nu a reflectat în solicitarea sa 5 dosare, notificate de către BNAA ca fiind neachitate, astfel la data de 6 mai 2016 Compania ASITO a solicitat permisiunea de a fi efectuate și plățile pentru dosarele constatate lipsă în prima cerere suplimentar depusă. Ulterior deblocării mijloacelor financiare pentru achitarea datoriilor pe certificatele de asigurare Carte Verde, CNPF imediat a informat instituțiile bancare cu privire la acordul emis și a solicitat acestora, în limitele competenței, eliberarea permisiunii pentru extragerea în regim de urgență a sumelor deblocate.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Incendiu la Buiucani. A luat foc un apartament, iar flăcările s-au răspândit spre mansarda blocului

Incendiu la Buiucani. A luat foc un apartament, iar flăcările s-au răspândit spre mansarda blocului

Italia ere UE crearea imediată a unui sistem comun de stocare a gazelor

Italia ere UE crearea imediată a unui sistem comun de stocare a gazelor

Gazul luat din Ucraina nu înseamnă că e, neapărat, ucrainesc. Gavriliță explică cum funcționează piața stocurilor de gaze în Europa

Gazul luat din Ucraina nu înseamnă că e, neapărat, ucrainesc. Gavriliță explică cum funcționează piața stocurilor de gaze în Europa

Advertoriale
Microinvest: “Nu avem locuri VIP pentru credite - suntem corecți și respectuoși cu fiecare”

Microinvest: “Nu avem locuri VIP pentru credite - suntem corecți și respectuoși cu fiecare”

Achită cu cardul Mastercard de la maib și câștigă bilete la meciul Sheriff Tiraspol - Real Madrid

Achită cu cardul Mastercard de la maib și câștigă bilete la meciul Sheriff Tiraspol - Real Madrid

Excelează în banking, dar și la alergări. Angajații maib, pe podiumul Chișinău International Marathon (FOTO)

Excelează în banking, dar și la alergări. Angajații maib, pe podiumul Chișinău International Marathon (FOTO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Presa rusă scrie pe surse că una din condițiile rușilor e achitarea de către Chișinău a unei datorii de 700 milioane de dolari
 • 2
  Scântei în Parlament: 500 de dolari la 1000 de m3 în care buzunar veți băga? (FOCUS)
 • 3
  CEC a respins candidatura lui Cristian Rizea la funcția de primar al or. Bălți. Nemulțumit, acesta a făcut scandal (VIDEO)
 • 4
  Criza de gaze naturale: Focul veșnic de la Complexul Memorial „Eternitate” a fost deconectat temporar
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.