Documentul stabilește procedura de aplicare de ANRE a sancţiunilor financiare pentru încălcările înregistrare, precum şi normele de asigurare a dreptului întreprinderilor energetice de a se apăra şi evita eventualele abuzuri din partea organului de reglementare.

Legea cu privire la energetică în redacţie nouă modifică şi procedura de numire în funcţie a directorilor Consiliului de administraţie. Conform noilor prevederi, aceştia vor fi numiţi în baza unui concurs public şi transparent, organizat de Parlament şi selectaţi pe principii de profesionalism. De asemenea, bugetul Agenţiei va fi aprobat de Consiliul de administraţie, care va informa ulterior Parlamentul despre decizia luată şi îl va supune controlului din partea Curţii de Conturi.

Noul act legislativ asigură cadrul juridic necesar organizării, reglementării şi funcţionării eficiente a sectoarelor energetice şi creează condiţii optime pentru aprovizionarea Republicii Moldova cu energie şi resurse energetice calitative.

Sub incidenţa Legii cu privire la energetică cad sectoarele energiei electrice, gazelor naturale, energiei termice şi produselor petroliere.

Documentul urmează să fie remis Parlamentului pentru examinare şi adoptare.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!