Specialiștii în sănătate mintală din Moldova, pregătiți să ofere asistență multidisciplinară beneficiarilor

Specialiștii în sănătate mintală din Moldova, pregătiți să ofere asistență multidisciplinară beneficiarilor

170 de angajați din centrele comunitare de sănătate mintală și spitalele din țară au încheiat, săptămâna trecută, programul de instruire necesar pentru acordarea asistenței multidisciplinare la domiciliile beneficiarilor. Trainingurile au avut loc în cadrul Proiectului „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, implementat de Instituția Privată TRIMBOS Moldova, NIVEL Institute, Liga Română de Sănătate Mintală și Ministerul Sănătății și finanțat de Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare.

În programul de training care a avut loc timp de șapte luni, în intervalul noiembrie 2015 - mai 2016, au participat 170 de psihologi, psihiatri, asistente medicale și asistenți sociali care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor comunitare de sănătate mintală și în instituțiile spitalicești din țară. Sesiunile de instruire au fost organizate simultan la Chișinău, Bălți și Orhei.

Angajații din domeniul sănătății mintale s-au familiarizat cu noile abordări de lucru cu persoanele cu probleme de sănătate mintală prevăzute în programul de reformă, au învățat cum să desfășoare interviuri motivaționale și cum să colaboreze cu beneficiarii de la egal la egal. Au învățat managementul agresivității și și-au  însușit modalitățile de conlucrare eficientă în cadrul echipelor multidisciplinare, precum și cum să identifice actorii sociali relevanți la nivel de comunitate, pentru acordarea unui suport optim beneficiarilor.

Daniel Paladiciuc, medic psihiatru la Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din sectorul Botanica al Capitalei: „Dacă la început aveam impresia că am cunoștințe despre sănătatea mintală și care sunt modalitățile de intervenție, abia în urma acestor cursuri am aflat cum se procedează, de fapt. Mi-am creat o imagine despre provocările implicate de implementarea principiilor de tratament multidisciplinar, unde se pune accent pe nevoile beneficiarului. Am aflat cum pot traduce aceste nevoi într-un limbaj accesibil colegilor, dar și cum să discut cu beneficiarul de la egal la egal, cum să găsesc soluții de tratament împreună cu el și cum să-l ajut să-și valorifice potențialul. Cel mai mult mi-au plăcut trainingurile de intervievare motivațională, de managementul agresivității și cele de lucru în cadrul echipei multidisciplinare care se deplasează la domiciliul beneficiarului“.

Rita Rezeșu, medic psihiatru la Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din Ialoveni: „În toate trainingurile organizate de Trimbos, la care am participat, am învățat cum să avem grijă de beneficiar, cum să comunicăm cu el, cum să-i acordăm o asistență multidisciplinară la domiciliu, ceea ce până acum nu se făcea la noi. Mi-au plăcut instruirile despre interviul motivațional, despre diagnosticarea schizofreniei, a depresiei și mai ales cele despre lucrul la domiciliul beneficiarului, cum fac olandezii“.

Alexandru Ciobanu, coordonatorul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din Cimișlia și formator Trimbos: „Cea mai mare provocare a fost rezistența unor participanți la schimbarea de atitudine față de beneficiari. Spre final acești profesioniști au devenit cei mai mari adepți ai reformei în sănătatea mintală. A fost dificil să mobilizăm participanții să lucreze eficient în echipe multidisciplinare, dar tot ei au spus la sfârșit că le-a plăcut mult că au conlucrat de la egal la egal cu beneficiarii. Personal, ca trainer, am avut obiectivul de a învăța să lucrez în echipa de trei traineri (psihiatru, psiholog și asistent social) astfel ca fiecare să poată veni cu cea mai utilă experiență în fața participanților și cred că ne-a reușit să le arătăm un model real de flexibilitate în echipa multidisciplinară“.

Conf. Univ. Dr. Jana Chihai, Consultant în Sănătate Mintală Comunitară la TRIMBOS Moldova: „Serviciile de sănătate mintală în Republica Moldova sunt supuse unor schimbări de reformare radicale, cu deplasarea accentelor de la polul spitalicesc spre cel extraspitalicesc de îngrijire, ceea ce necesită o modalitate nouă de lucru. Cheia succesului acestor schimbări sunt oamenii, adică profesioniștii ce lucrează în aceste servicii și schimbarea trebuie să înceapă de la fiecare din noi. Anume această intenție s-a dorit prin ciclul de instruire care a fost încheiat săptămâna trecută. 170 de profesioniști din spitale de psihiatrie și centre comunitare au trecut prin instruirea de 15 zile pe parcursul a șapte luni pentru a învăța o nouă abordare multidisciplinară și anume acordarea serviciilor la domiciliu. Pentru prima dată s-a vorbit de comunicare cu persoana, de evaluarea necesităților acesteia, de elaborarea unui plan de tratament individualizat consultat cu beneficiarul și planul de intervenție în momentele de criză. Persoana cu probleme de sănătate mintală nu mai este un beneficiar pasiv, ci un participant activ la intervenția care se planifică și se implementează de către serviciile comunitare de sănătate mintală. Au fost abordate diverse tratamente noi, inclusiv și cele nonfarmacologice precum psihoterapia, terapia ocupațională și psihoeducația. Sunt entuziasmată acum, la finele primei runde de instruire, deoarece am văzut cum s-a produs schimbarea treptată a mentalității și astept cu nerăbdare momentul când vom începe a doua rundă. Cu multă răbdare cred că vom reuși să producem schimbarea dorită.

Participanții au înțeles că se poate lucra după principiile psihiatriei comunitare și țin cont de necesitățile beneficiarilor. Pentru aceasta avem nevoie doar de dorință, de informații utile și de atitudine asertivă. Am observat o reală trecere în exercițiile practice de la modelul medicalizat paternalist la modelul bazat pe parteneriat, unde beneficiarul este actorul principal“.

Reforma serviciilor de sănătate mintală urmărește îmbunătățirea bunăstării utilizatorilor de servicii de sănătate mintală prin acces la serviciile de sănătate mintală la nivel de comunitate, cât mai aproape de casele lor.

Reforma se bazează pe serviciile de asistență multidisciplinară la domiciliu și mobilitatea serviciilor de sănătate mintală, în vederea oferirii serviciilor de sănătate mintală cu sprijinul unei echipe dedicate. Acest tip de tratament implică îmbinarea serviciilor moderne medicale cu cele sociale, astfel încât beneficiarii să se poată reintegra cât mai bine în societate.

Proiectul „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ este implementat de Institutul de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda, cu sprijinul financiar și generozitatea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Escaladare pe arena internațională. Rusia anexează patru regiuni ucrainene, iar Zelenski convoacă Consiliul de Securitate (VIDEO)

Escaladare pe arena internațională. Rusia anexează patru regiuni ucrainene, iar Zelenski convoacă Consiliul de Securitate (VIDEO)

DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei (VIDEO)

DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei (VIDEO)

Ioniță: Transformarea raioanelor în municipii duce la rezolvarea problemelor majore ale localităților

Ioniță: Transformarea raioanelor în municipii duce la rezolvarea problemelor majore ale localităților

Advertoriale
Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Cauți un job în IT? Vezi care sunt primii pași pentru a deveni un specialist în domeniu

Cauți un job în IT? Vezi care sunt primii pași pentru a deveni un specialist în domeniu

„Ne bucurăm în ciuda lor” – campania care unește lumile Carla's Dreams și Animaliens Wines

„Ne bucurăm în ciuda lor” – campania care unește lumile Carla's Dreams și Animaliens Wines

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Procuratura Anticorupție investighează sursele de finanțare a protestului Partidului Șor. Participanții ar fi primit între 400 de lei și 100 de dolari
 • 2
  O deputată i-a transmis președintelui Parlamentului 200 de lei din partea manifestanților ca să iasă la protest. Grosu: Lipsă de inteligență emoțională (FOCUS)
 • 3
  Orașul Nicolaev, Ucraina: Sunt confirmate pierderi omenești și răniți după ce muniții cu dispersie au nimerit într-o stație
 • 4
  Putin a semnat decretele de recunoaștere a independenței regiunilor ocupate de Rusia în Ucraina
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.