Federația Rusă va miza tot mai multpe forța militară. În centrul atenției sale va fi Europa de est, unde Ucraina, Georgia și Moldova încearcă să implementeze reforme, iar Belarus, Armenia și Azerbaidjan se află în situație incertă și depind în mare parte de Moscova, se spune în analiza geopolitică „Rusia 2030: istoria viselor și a micilor războaie victorioase ale marii puteri” elaborată de centrul analitic independent, European Council on Foreign Relations, transmite Agora.
„Rusia va continua să sprijine regiunile separatiste și conflictele înghețate, pentru a-și sigura îndeplinirea obiectivelor minime. Abhazia, Osetia de Sud și Transnistria au devenit o pană strategică pe care Rusia l-a înfipt în Georgia și Republica Moldova. Ele împiedică implementarea reformelor în aceste țări, și le lipsesc de oportunitatea să adere la NATO, deoarece membrii Alianței Nord-Atlantice nu vor să admită noi state care au dispute teritoriale cu Rusia”, se pune în raport.
Potrivit acestuia, „în Republica Moldova, Moscova va încerca în mod activ să păstreze la putere partidele pro-ruse. Moldova deja se află în criză. Guvernul său declarativ pro-european trage din timp. Împotriva lui se pronunță politicienii puternici și populari atât pro-ruși, cât și pro-europeni. Din această cauză, nepopularitatea guvernului actual nu crește în mod automat simpatiile pentru Rusia. Rusia este convinsă că la alegerile viitoare vor veni la putere aliații și protejații săi. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, cel mai probabil Moscova va încerca să creeze probleme. Și va acționa la fel în cazul în care noul guvern pro-rus de stânga va încerca să promoveze o politică independentă, așa cum a procedat guvernul Voronin în 2000-2009”.
„Problemele cu care se confruntă Georgia, Ucraina și Republica Moldova, sunt enorme. Astăzi, aceste trei „povești de succes” au rămas blocate într-un echilibru stabil, realizând reforme parțiale. S-au oprit la jumătatea drumului spre democrație, statul de drept și economie de piață. Reformarea post-comunismului s-a dovedit a fi mai dificilă decât a comunismului, pentru că elitele locale și grupurile corupte au obținut posibilitatea de a reproduce propria sa putere. Oligarhii și politicienii controlează mass-media și manipulează politicul. Sistemul judiciar pervertit protejează elita și slăbește justiția”, se mai spune în studiu.
Georgia, Ucraina și Moldova, de asemenea, au rămas blocate într-o permanentă stare de tensiune, deoarece populația locală tinde să se reformeze și vrea să pună capăt corupției însă elita continuă să blocheze aceste eforturi. Datorită suportului secret al Rusiei, poziția elitelor conservatoare și corupte se întărește.
Aderarea la UE deocamdată este indisponibilă. O singură excepție poate fi Moldova, care este suficient de mică, și nu provoacă dispute serioase în UE, în cazul în care cea din urmă va dori să demonstreze că politica de extindere este încă actuală.
Cea mai mare provocare pentru Ucraina, Georgia și Republica Moldova nu va fi Rusia, ci realizarea reformelor. În acest context, vectorul european nu este un element obligatoriu. UE trebuie să sprijine activ aceste țări și guvernele lor pro-europene. Asistență în implementarea reformelor va aduce la stabilitatea regiunii și prosperitate, ceea ce corespunde și intereselor rusești. Însă UE trebuie să vorbească mult mai sincer și mai deschis despre condițiile acestui sprijin. Criza din Republica Moldova arată cât de periculos este să menții cu orice preț un guvern nominal pro-european. Această politică a discreditat ideea unui viitor european pentru mulți moldoveni, conchid autorii analizei.
Vezi și aceste știri

Litvinenco, despre scoaterea în afara legii a Partidului Șor: Nu constituie un precedent periculos

Președintele ales al Cehiei a avut o primă discuție cu președinta Taiwanului. Gestul ar putea provoca furia Chinei

Șef din cadrul Inspectoratului General al Poliției, în vizorul inspectorilor ANI. Ce au depistat (DOC)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
