„Ideea filmului a apărut la sfârșitul anului 2013 după acel caz de viol în Deli, fapt care a dus atunci la o mobilizare în masă a femeilor indiene care luptă pentru drepturile lor. Această „Brigadă roșie” deja exista, dar și-au lărgit activitatea după acel incident. Am citit această istorie când eram în India și mi s-a părut un subiect bun. Atunci am început să luăm legătura cu acele fete. Ele ne-au răspuns și ne-am dat seama că avem toate șansele să filmăm un documentar bun despre ele, despre viața lor, probelemele cu care se confruntă și nemijlocit lupta împotriva mentalității conservative. După ce am comunicat la telefon și prin e-mail am mers în cartierul lor. Din 12 personaje posibile a trebuit să alegem trei”, povestește Tiago CARRASCO, scenarist.

„Aceste fete luptă împotriva sistemului din India și a mentalității conservative de acolo. E ceva remarcabil”. Tiago CARRASCO.

Autorii filmului spun că au decis să arăte acest film aici în Moldova deoarece cred că violența asupra femeii e o problemă globală.

„Procesul de selecție a început  cu o listă scurtă de întrebări pe care le-am adresat eroinelor. Erau întrebări legate de greutățile prin care au trecut, violențele sexuale la care au fost supuse. La început, am ales liderul grupului, pentru că fără ea nu exista grupul. După aceea, am ales o altă fată care nouă ni s-a părut un personaj puternic dar și emoțional în același timp”, a adăugat Pedro GANCHO, regizor.

„Noi sperăm ca fiecare femeie și fiecare bărbat care va vedea acest film să înțeleagă că ei nu sunt diferiți. Că toți avem aceleași drepturi. Toți suntem egali. Noi toți suntem oameni”, a mai adăugat Pedro GANCHO.

„Acest film poate inspira femeile din Moldova să vorbească”. Tiago CARRASCO.

„Moldova și Portugalia au poziții geografice specifice. Ambele sunt periferii ale Europei și au o societate dominată de religie. Nu că aș avea eu ceva împotriva religiei, dar practica ne demonstrează că religia face femeile mai asuprite din cauza valorilor. Eu cred că acest film poate inspira femeile din Moldova să vorbească. Multe din cazurile de vioență au loc tocmai pentru că femeile tac și se supun. Ele nu vorbesc despre aceste probleme nici măcar cu cea mai bună prietenă. Multe cred că e o rușine să faci asta. Consider că și aici, ca și în Portugalia sunt căi și programe sociale care să ajute aceste femei să vorbească despre violența și abuzurile la care sunt supuse acasă. Acesta este un prim pas - să vorbești, să îți spui istoria. Astfel, societatea civilă va putea interveni și va salva aceste femei”, a mai adăugat Tiago.  

 

Sfaturi pentru dezvoltarea Cinematografiei

Tiago CARRASCO, scenarist „Brigada Roșie”:

Chiar dacă în Portugalia nu sunt aceleași probleme ca în Moldova, la capitolul Cultură e o țară cu puțini bani pentru investiții în această ramură. Să faci un film nu e ușor. Nu sunt companii de producție, bugetul este foarte limitat. Fără o companie europeană de co-producție este foarte greu să faci un film. Noi am fost norocoși să avem o companie de producție care a acoperit costurile filmărilor. Întreg bugetul pentru etapa de pre-producție a fost de circa 20 de mii de euro. Post-producția a fost însă foarte lentă deoarece nu am avut același tip de suport financiar. Desigur că este posibil să filmezi ceva și fără buget, suntem obișnuiți cu așa ceva, dar e mult mai greu. Pe de altă parte, lipsa unui buget te poate face mai creativ. Având ideea poți obține un rezultat foarte bun, un film bun.

Pedro GANCHO, regizor „Brigada Roșie”:

Noi venim dintr-o țară unde nu sunt bani pentru cinematografie. Nu avem o industrie a filmului în Portugalia. Așa că mi-ar fi greu să vă răspund la această întrebare. Dar, voi aveți acest festival (Cronograf - n.r.). Este un eveniment foarte important. El poate servi drept inspirație pentru cei care vin să vadă filmele.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!