
STUDIU. Cât de mult moldovenii țin cont de publicitate atunci când își procură produsele
82% de moldoveni au declarat că atunci când cumpără produse nu țin cont de publicitatea pe care au văzut-o în legătură cu aceste produse relevă un studiu Magenta Consulting.
・
Marea majoritate a acestor respondenți sunt de la țară, zona de sud a Republicii Moldova, au de la 16 la 20 de ani și peste 50 de ani și sunt văduvi sau văduve. Totuși, printre cele 11% de intervievați care au recunoscut că atunci când fac o alegere la cumpărături țin cont de reclamă majoritatea sunt de la oraș, regiunea centrală a țării, au între 31 și 40 de ani, sunt căsătoriți, dețin studii superioare și au un venit lunar per familie între 3000 și 10000 de lei.
Cel mai mult moldovenii se ghidează după tendințele publicității atunci când au de cumpărat electrocasnice - 30%, cosmetică decorative sau produse de îngrijire a corpului - 24%, produse alimentare - 23% și telefon sau accesorii pentru telefon - 20%.
TV-ul ne determină să cumpărăm produsele
Mediul care cel mai bine transmite mesajul reclamei către noi, consumatorii, este cel tradițional, adică televiziunea - 76%. Aici, din această categorie, majoritate sunt reprezentați de femei, locuitori ai mediului rural, regiunea de nord a Moldovei, cei cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani și peste 60 de ani, atât casnice cât și liber profesioniștii.
Cea de-a doua sursă de informare publicitară este mediul online - 23%. Publicul țintă de aici este mai numeros printre bărbați, moldoveni din sudul țării, cei ce au între 22 și 25 de ani împliniți, sunt celibatari sau se află într-o relație de concubinaj, dețin propria afacere sau au un venit lunar per familie între 10 și 15 mii de lei.
Pe al treilea loc după popularitate în promovarea reclamei sunt, bineînțeles panourile stradale sau publicitatea outdoor. Mai atenți la panourile publicitare sunt femeile, cei ce stau la oraș, cei din regiunea de centru a Moldovei.
Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 1129 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-3% la un nivel de încredere de 95%.