Aceste modificări ale hotărârilor de Guvern anterioare cu privire la reglementarea vamală din ZEL, prevăd patru completări importante care au drept scop prevenirea interpretării abuzive a anumitor legi care reglementează activitatea Zonelor Economice Libere.

Prima modificare stabilește valoarea reală a bunurilor la importarea lor din ZEL. De exemplu, în prezent valoarea produsului importat la exportul din ZEL, chiar și după ani buni de folosire, rămâne neschimbată. Modificarea de lege presupune stabilirea valorii reale a produsului de către proprietar prin declarație la export și verificare de către serviciul vamal. 

Cea de-a doua completare descrie expres dreptul agentului economic la staționare pe teritoriul ZEL atât timp, cât ar avea nevoie. În prezent, unii vameși neexplicat nu permit staționarea autovehiculelor în ZEL. 

A treia modificare exclude impozitarea dublă a bunurilor cumpărate în Republica Moldova și reimportate din nou din ZEL pe teritoriul Moldovei. Ultima completare ține de excluderea garanției pentru marfă la transportarea acesteia de la punctul vamal până la ZEL. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!