„Cum ne protejăm afacerea eficient” - este titlul unui ghid elaborat cu scopul de a încuraja mediul de afaceri să cunoască și să facă uz de propriile drepturi. Ghidul, care poate fi găsit accesând site-ul controale.md, vine cu recomandări, modele de documente și studii de caz, care să îi ajute pe antreprenori să-și protejeze drepturile și interesele.
„În RM este o lege foarte importantă care protejează întreprinzătorii. Este vorba de Legea cu privire la Controalele de stat aprobată în 2011. Această lege nu se implementează suficient de bine. Am venit cu ideea creării unui ghid care să arate cum trebuie să fie aplicată această lege. Ea va oferi tuturor întreprinzătorilor posibilitatea să-și protejeze drepturile și interesele”, a declarat Alexandru Sava, expert USAID BRITE.
„Beneficiul platformei controale.md este că redă situația actuală în mediul de afaceri prin prisma controalelor de stat și propune o serie de soluții practice la întrebările întreprinzătorilor. Accesând platforma controale.md întreprinzătorii pot afla care sunt etapele unui control fie fiscal, fie din partea altor autorități, precum și care sunt actele necesare pentru obținerea anumitor acte permisive”, a menționat la rândul său Iulian Pașatii, expert, membru al Biroului asociat de avocați „Gladei și partenerii”.
Oamenii de afaceri salută elaborarea acestui ghid și spun că el răspunde la întrebările care apar cel mai frecvent în interacțiunea dintre mediul de afaceri și stat.
„Noi cu activitatea noastră nu suntem chiar așa de bine informați. Toate organele de control au menirea de a ne pune în colț și a ne sancționa cum vor ei. Ne încurajează, băieți deschideți-vă o leacă ochii, uitati-vă mai atent că voi aveti multe drepturi. Trebuie să avem îndrăzneala asta. Sunt lucruri bune. Trebuie să ne mai dezlegăm ochii”, a declarat Gheorghe Gîrneț, contabil-șef S.A. Cahul-Pan.
Elaborarea ghidului este privită cu ochi buni și de experții economici. Ei susțin că în rezultatul consultării acestui ghid, întreprinzătorii vor beneficia de o cunoaștere mai bună a cerințelor impuse de legislația care le reglementează afacerea, fiind capabili să se conformeze acestora.
„Este adresat în primul rând business-ului mic și mijlociu care este majoritar în Republica Moldova, or acesta nu cunoaște legislația, nu-și cunoaște drepturile și atunci când este supus unor controale, acest ghid îl înarmează pe micul întreprinzător cu răspunsuri și îndrumări la toate întrebările - când vine controlorul ce faci? În primul rând vezi care documente trebuie să-ți prezinte. Dacă nu ți le prezintă, poți refuza acest control, și tot așa mai departe”, subliniază Victor Ciobanu, expert economic.
„Pltforma încearcă să dea o interpretare a Legii cu privire la controalele de stat și conține și un șir de documente tipizate pe care oricine poate să le retragă absolut gratuit și nerestricționat și să le folosească pentru a interacționa cu autoritățile publice. Aici vorbim de anumite cereri, plângeri, scrisori ș.a.m.d. Legea este dificilă de înțeles pentru toți întreprinzătorii. Ea presupune cunoștințe juridice. Atunci vine acest ghid să răspundă la toate aceste detalii juridice într-un limbaj foarte simplu”, a mai adăugat Alexandru Sava.
Astfel, pe www.controale.md găsdim scenarii și sfaturi utile pentru controale efectuate de pompieri, Agenția Națională pentru Sigurnța Alimentelor, Centrul Național de Sănătate Publică, Serviciul Fiscal de Stat, dar şi de organele de drept precum poliția sau procuratura.
În continuare vă prezentăm câțiva pași pe care îi poate întreprinde orice antreprenor în timpul controalelor de stat.
Înaintea controlului
- Numiți o persoană responsabilă de controale,
- Instruiți persoana responsabilă,
- Creați o condică internă de evidență a controalelor.
În timpul controlului
- Generați modalități de fixare a probelor,
- Solicitați de la controlor documentele care confirm dreptul de efectuare a controlului,
- Cereți funcționarului să-și noteze numele și data în condica internă de control
- Fiți cooperant cu persoana care efectuează controlul.
După control
- Obțineți o confirmare a controlului, de obicei este actul de control,
- Evaluați dacă în timpul controlului nu au fost comise abuzuri și nu vi s-au încălcat drepturile.
Menționăm că Ghidul a fost elaborat în parteneriat de Biroul de avocați asociați „Gladei și partenerii” și proiectul USAID Brite în cadrul campaniei Update Moldova.
Vezi și aceste știri

Expert în științe agricole: Fluctuațiile termice sunt îngrijorător. Ce riscuri sunt pentru roada anului 2023 (VIDEO)

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară

Numărul real al populației care locuiește în R. Moldova este de 2,6 milioane de oameni. Rezultatele calcului după metodologia internațională
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
