Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, a oferit un comentariu pentru postului Radio Europa Liberă, cu referire la evoluțiile recente în domeniul justiției în Republica Moldova.
Pe 31 mai 2016, Consiliul Superior al Magistraturii a admis solicitarea procurorului general interimar și a dat aviz pozitiv pentru începerea urmăririi penale pe numele judecătoarei Domnica Manole. Magistrata a anulat acum o lună și jumătate decizia Comisiei Electorale Centrale prin care referendumul inițiat de Platforma „Deminitate și Adevăr” era anulat.
În acest context purtătorul de Cuvânt al Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, a oferit un comentariu pentru postului Radio Europa Liberă, cu referire la evoluțiile recente în domeniul justiției în Republica Moldova.
Evoluția recentă din domeniul justiției din Republica Moldova nu risipește îngrijorarea exprimată de Consiliul Afaceri Externe, în concluziile sale din luna februarie a anului curent, privind lipsa de independență a sistemului judiciar și de consolidare a independenței instanețor de judecată din țară.
Uniunea Europeană propune Republicii Moldova să pună în aplicare recomandările Consiliului Europei privind independența, eficiența și responsabilitățile judecătorilor, care au fost fomulate încă în 2010, unde se precizează, printre altele, că „interpretarea legii, evaluarea faptelor sau analiza probelor efectuate de către judecători în cadrul procesului de judecată nu ar trebui să ducă la răspundere penală, cu excepția cazurilor de rea intenție", iar „judecătorii nu trebuie să fie personal responsabil în cazul în care decizia lor este anulată sau modificată de instanța de recurs", precum și „interpretarea legii, evaluarea faptelor sau analiza probelor efectuate de către judecători în cadrul procesului de judecată nu ar trebui să ducă la răspunderea civilă sau disciplinară, cu excepția cazurilor de reaintenție și neglijență gravă ".
Uniunea Europeană subliniază, de asemenea că, în conformitate cu recomandările Consiliului Europei, procedurile disciplinare trebuie să se desfășoare de către o autoritate independentă sau o instanță, fiind garantată desfășurarea unui proces echitabil. Uniunea Europeană este de părere fermă că acest lucru cuprinde nu doar faptul că orice decizie de a ridica sau a nu menține imunitatea funcțională a unui judecător trebuie să fie motivată, dar aceasta trebuie să fie accesibilă publicului, dar și să ofere judecătorului în cauză cu dreptul de a o contesta, se menționează în comunicat.
Vezi și aceste știri

Ce s-a ales din faimoasa Fundație „Edelweiss” a lui Plahotniuc, Fundațiile lui Ilan Șor sau „Din Suflet” a primei doamne a lui Dodon (VIDEO)

27 ianuarie - Ziua internațională a comemorării victimelor Holocaustului (LIVE)
