Din totalul solicitărilor de finanțare nerambursabilă, 50 la sută sunt demarate în agricultură și orientate spre cultivarea cerealelor și viței-de-vie, creșterea plantelor și animalelor, uscătorii de fructe, etc. 12 întreprinderi, care au fost acceptate pentru finanțarea nerambursabilă activează în domeniul prestării serviciilor, iar altele 5 în industria prelucrătoare.
Analizele Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului de Întreprinderi Mici și Mijlocii (ODIMM) mai indică că 83% din întreprinderile beneficiare de finanțare nerambursabilă sunt în faza extinderii afacerii, iar 17% în faza de lansare. Din totalul cererilor recepționate, 15 afaceri sunt create de lucrătorii migranți, care s-au întors de peste hotare, iar 19 fiind constituite de rudele de gradul unu ale migranților.
Totodată, datele statistice mai indică că 35 la sută din afaceri sunt create și administrate de tineri, iar circa 27% din acestea sunt conduse de femei. Iulia Iabanji, director general al ODIMM, a menționat că instituția desfășoară un amplu program de promovare a Programului PARE 1+1, inclusiv prin intermediul misiunilor diplomatice, diasporei, partenerilor de dezvoltare, etc.
Programul PARE 1+1 are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranţi şi beneficiarii de remitențe.
Programul activează în baza regulii „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitențe va fi suplinit cu un leu în forma de grant din cadrul acestuia. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători emigranți, cetățeni ai Republicii Moldova şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.