Răspunsul DIP la acuzațiile deputaților PLDM

Răspunsul DIP la acuzațiile deputaților PLDM

Departamentul Instituțiilor Peniteciare vine cu precizări în ce privește acuzațiile deputaților PLDM de ieri, în care aceștia au declarat că nu l-au putut vizita pe Vlad Filat. Totodată, instituția mai menționează că necesitatea de a-l transfera în altă celulă odată cu declanșarea grevei foamei vine din necesitatea de a asigura supravegherea medicală a deținutului. 

„În conformitate cu alin. (1) al art. 181 din Codul de executare, deputații în Parlament au dreptul de a vizita instituţiile care asigură deţinerea persoanelor, fără permisiune specială în scopul exercitării funcțiilor de serviciu. Însă, în acest caz particular, deputații nu au menționat în exercitarea căror atribuții de serviciu întreprind această vizită în instituția de detenție”, se menționează în comunicat.

Tot ieri, Tudor Deliu, președintele fracțiunii PLDM declara că Filat ar putea fi trimis în altă celulă „specială”, în cazul în care va declara greva foamei. Astfel potrivit acestuia, ar fi vorba de o celulă de la subsol, de patru metri patrați unde a fost plasat temporar anterior din cauza unei pene de curent.

Publicitate

„Noi am vizitat celula unde a stat dumnealui. Nu sunt nici saltele, ci niște saci bătuți, care anterior au stat și la persoane care sunt prieteni cu păduchii”, a adăugat Deliu.

„Referitor la acuzațiile aduse responsabilului din penitenciar despre necesitatea de a-l transfera pe prevenitul Vladimir Filat într-o altă celulă în cazul în care acesta va declara greva foamei, menționăm că, potrivit alin.(3) al art. 229 al Codului de executare, șeful penitenciarului ia măsuri pentru ca prevenitul care refuză să primească hrana să fie separat de ceilalţi deținuți, sub supravegherea permanentă a medicului, care să asigure asistenţa medicală corespunzătoare astfel încît viaţa acestuia să nu fie pusă în pericol”, mai menționează aceștia în comunicat.

Totodată, departamentul Instituții Penitenciare mai adaugă faptul că toate măsurile efectuate de administrația penitenciarului ar fi fost întreprinse în limitele legislației în vigoare.

Amintim că ieri Tudor Deliu declara într-o conferință de presă că nu l-au putut vizita pe liderul acestora, Vlad Filat. Potrivit acestuia, explicația dată de autorități a fost legată de faptul că Filat nu are dreptul să primească vizitatori, iar aleșii poporului pot vizita orice alt deținut, cu excepția fostului premier.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal