Apă-Canal Chişinău ratează un credit de 65 mln de euro: „ANRE tergiversează ajustarea tarifelor”

Apă-Canal Chişinău ratează un credit de 65 mln de euro: „ANRE tergiversează ajustarea tarifelor”
Foto: www.acc.md


Într-un anunț al întreprinderii Apă-Canal Chişinău se menționează că demararea lucrărilor de reabilitare a reţelelor de apă şi de canalizare, cu finanţare BERD şi BEI, se amînă, fiind ratată o finanțare de aproape 65 milioane de euro. Întreprinderea învinuiește ANRE de tergiversarea ajustării noilor tarife, care reprezintă o condiție pentru accesarea finanțării.

Conducerea Apă-Canal Chişinău anunță într-un comunicat că licitaţia privind înlocuirea conductelor de apă potabilă în zonele rezidenţiale cu blocuri de apartamente în partea de nord-vest şi sud-est a oraşului Chişinău, cît şi a branşamentelor de case/blocuri nu va avea loc. „Schimbările mult dorite pentru sistemul municipal de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi însăşi demararea lucrărilor de reabilitare a reţelelor de apă şi de canalizare, cu finanţare BERD şi BEI, se amînă. În loc de anunţ cu fast a companiei cîştigătoare a Licitaţiei internaţionale privind reabilitarea a 60 km prioritari a reţelelor de apă şi 24 de km de branşamente, exprimăm doar regrete că întreg procesul investiţional a fost blocat.

După luni de aşteptare şi perioada de evaluare a ofertelor depuse pe 22 decembrie 2015, putem doar accentua interesul vădit de participare la această licitaţie a 12 companii din 7 ţări: Spania, România, Turcia, Franţa, Bulgaria, Germania, inclusiv şi Republica Moldova. Pe parcursul a 540 de zile, compania cîştigătoare trebuia să realizeze lucrările, în sarcină acesteia fiind atît alcătuirea proiectului de execuţie, cît şi însăşi reabilitarea reţelelor”, menționează reprezentanții Apă-Canal Chişinău.

În total, în cadrul Programului de Investiţii Prioritare (PIP), finanţat de BERD şi BEI, cu valoarea totală a investiţiilor de 64,8 milioane de euro era planificată reabilitarea pînă în decembrie 2018 a 205 km reţele de apă, peste 3000 de branşamente ale blocurilor de locuit şi circa 15 km de colectoare de canalizare.

Întreprinderea Apă-Canal Chișinău solicita majorarea tarifului de la 9,19 până la 14 lei pentru un m3 de apă.

Totuși ANRE menționează că a emis, la 30 mai 2016, prescripţie de lichidare a încălcărilor comise de S.A. Apă-Canal Chișinău, pentru tergiversarea prezentării informațiilor solicitate de Agenție ce țin de analiza cheltuielilor conform metodologiei tarifare. Astfel, au fost prezentate rapoartele fără analiza cheltuielilor conform metodologiei tarifare.

„În cazul în care S.A. ”Apă-Canal Chișinău” nu va îndeplini prescripţia emisă de ANRE pînă la data de 3 iunie 2016, titularul de licență riscă să fie atras la răspundere contravențională în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, inclusiv prin suspendarea sau retragerea licenței de activitate, se menționează în prescripția ANRE.

Uzură de peste 70% a sistemului cu 36 scurgeri pe zi

În momentul de faţă, sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare, gestionat de către Apă-Canal Chişinău, are o uzură de 70%, iar în mare parte reţelele de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi alte instalaţii din cartiere sunt uzate complet şi necesită reabilitare urgentă.

În 2015, au fost înregistrate 20128 situaţii de avarieri, dintre care 13288 scurgeri, în medie fiind înregistrate 36,4 scurgeri/zi. Aceste cifre sînt înregistrate în cazul cînd lungimea apeductului gestionat de către S.A. Apă-Canal Chişinău în prezent depăşeşte 1910 km, avînd o vechime medie de exploatare de peste 24 de ani, din care reţele de oţel - cu o lungime totală de peste 800 km şi o vechime de peste 25 ani. În timp ce durata normativă de exploatare a apeductelor din oţel este de 15 ani.

Cei de la Apă-Canal Chişinău menționează că în fiecare an, „din mijloacele financiare ale întreprinderii, sunt executate un şir de lucrări planificate pentru reparaţia reţelelor de apă şi de canalizare, care, nu pot ameliora în mod radical situaţia. Din acest considerent, acordul de finanţare în valoare de 64,8 milioane euro, contractat în 2013, de către S.A. Apă-Canal Chişinău, era un angajament care aducea speranţă în domeniul dat. Prin blocarea debursării investiţiilor de către BERD şi BEI, pe motivul neonorării de către ANRE a obligaţiunilor legale de ajustarea tarifelor la serviciile de apă şi de canalizare, S.A. Apă-Canal Chişinău deja suportă penalităţi importante şi riscă ratarea pe deplin a investiţiilor.”

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format. Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor.

Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi. Sprijină AGORA astăzi cu doar 48 de lei lunar. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
SUA: O persoană transgender, numită de Joe Biden în funcția de Ministru-adjunct al Sănătății

SUA: O persoană transgender, numită de Joe Biden în funcția de Ministru-adjunct al Sănătății

Condițiile de detenție din Moldova - îngrijorătoare. Ce-i determină pe deținuți să încerce să-și pună capăt zilelor (RAPORT)

Condițiile de detenție din Moldova - îngrijorătoare. Ce-i determină pe deținuți să încerce să-și pună capăt zilelor (RAPORT)

PAS a expediat fracțiunilor foaia de parcurs privind anticipatele. Popșoi: „Sper să discutăm mâine în Parlament despre asta”

PAS a expediat fracțiunilor foaia de parcurs privind anticipatele. Popșoi: „Sper să discutăm mâine în Parlament despre asta”

Advertoriale
Un tânăr cucerește piața cu un supliment nou în alimentația oamenilor: Spirulina Vie

Un tânăr cucerește piața cu un supliment nou în alimentația oamenilor: Spirulina Vie

 Motive să duci salariul la Victoriabank: Zero comisioane la un șir de servicii bancare și acces la platforma online banking VB24

Motive să duci salariul la Victoriabank: Zero comisioane la un șir de servicii bancare și acces la platforma online banking VB24

MAIB este prima bancă din Moldova care lansează serviciul de programare online a vizitei la sucursală

MAIB este prima bancă din Moldova care lansează serviciul de programare online a vizitei la sucursală

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Cu spirt, solvenți sau diluanți? În ce ape politice se poate autodizolva Parlamentul moldovenesc? (AUDIO)
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Cu spirt, solvenți sau diluanți? În ce ape politice se poate autodizolva Parlamentul moldovenesc? (AUDIO)
 • Lilian Guzun, despre Iute Credit, motivarea angajaților, revenirea în R. Moldova și dezvoltarea unei afaceri în domeniul creditării | Nota de Plată (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: „Cum te cheamă? Borș de zeamă!”. Despre denumiri de partide și formațiuni absurde, pe fundalul comediei Pro/Pentru Moldova
 • Sergiu Gălușcă, despre Domaine la Prut, tendințele în vinificație, investițiile europene și antreprenoriat | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Colindăm de la Mircea Druc până la Ion Chicu. O „chicat” al 20-lea Guvern și le pomenim pe toate celelalte (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Paella – orez cu legume și mirodenii, după rețeta Andreei Marin: „E așa o bunătate!”...
 • Secretele bărbaților! Vei fi suprinsă ce remarcă prima dată la femei
Cele mai populare
 • 1
  Tauber, întrebată de ce poartă cu ea trei iPhone-uri: „Așa îmi este mai comod”
 • 2
  Igor Dodon, fidel tradiției de Bobotează. În acest an, a ales lacul mănăstirii Țigănești (VIDEO)
 • 3
  UPDATE: Detalii privind reținerea lui Morari: Fostul șef al PA ar fi participat la fabricarea unui dosar la comandă
 • 4
  Maia Sandu, luată la rost, pe Facebook, de Ilan Șor: „În istoria țării au mai fost președinți-intriganți și nu s-a terminat cu bine pentru ei”
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.