Astfel, salariul mediu în cadrul cele mari întreprinderi de stat, după numărul de angajaţi, a constituit 3.284 de lei. Date cu privire la salariile minime şi maxime, dar şi pe funcţii distincte nu sunt disponibile în raportul financiar al întreprinderii, au comunicat pentru Agora reprezentanţi ai Serviciului informaţional al rapoartelor financiare de pe lângă Biroul Naţional de Statistică.

Chiar dacă are cel mai mare număr de angajaţi, „Calea Ferată din Moldova” nu este şi cea mai profitabilă întreprindere. Datele Biroului Naţional de Statistică arată că această întreprindere a avut anul trecut venituri din vânzări de 1,158 miliarde de lei, cu 101 de milioane mai puţin faţă de I.S. „Air Moldova”, care este considerată cea mai mare întreprindere de stat după cifra de afaceri. Anul trecut, în cadrul acestei companii activau 474 de persoane, iar pentru salarii au fost alocate 87,3 milioane de lei.

Totuşi, ambele companii activează în pierdere şi au cele mai multe datorii. Date la acest capitol nu au fost furnizate, deocamdată, de Ministerul Finanţelor, însă anterior presa scria că, în anul 2012, lider era „Calea Ferată”, care a înregistrat pierderi de 111 milioane de lei, iar „Air Moldova” - 82 de milioane de lei.

Care sunt întreprinderile de stat din Moldova cu datorii la bănci

Un clasament realizat în iulie 2013 de publicaţia Adevărul.md arată că directorii acestor două companii sunt şi cei mai bine plătiţi. Astfel, Iulian Scorpan, directorul „Air Moldova”, ar fi avut un venit anual din salariu de 1,2 milioane de lei, iar fostul director general al întreprinderii „Calea Ferată”, Vitalie Strună, a încasat, în anul 2012 - 164.446 de lei. În prezent, această întreprindere este condusă de un director interimar. Funcția de director general al CFM a fost declarată vacantă, după ce fostul manager al instituției Andrei Damaşcan a fost demis în luna februarie.

A EȘUAT concursul de alegere a noului director la Calea Ferată

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!