Judecător: „CSM s-a justificat, mințind o țară întreagă inclusiv reprezentanțele UE și SUA”

Judecător: „CSM s-a justificat, mințind o țară întreagă inclusiv reprezentanțele UE și SUA”
Foto: Ziarul Național

Judecătorul Domnica Manole, judecătoare la Curtea de Apel, consideră că CSM a luat o hotărâre „gravă și eronată” prin care a eliberat acordul de urmărire penală pe numele magistratului Domnica Manole. Astfel, potrivit acesteia un judecător nu poate fi urmărit penal sau disciplinar pentru interpretarea legii, a dovezilor sau pentru faptul că hotărârea sa a fost modificată sau anulată de instanța superioară. Mai mult decât atât aceasta consideră că în comunicatul anterior al CSM, adresat ambasadorilor SUA și UE în Moldova, „se încearcă inducerea în eroare a opiniei publice”.

„Procurorul General invocă drept probe unele constatări făcute de CSJ în decizia din 22.04.2016, aparent atribuindu-le valoare de res judecata, pe care intenționează să le folosească ulterior în cadrul procesului penal: nimic mai mult și cu certitudine că acestea sunt singurele sale „probe”. În ședința CSM din 31 mai 2016, Procurorul a declarat nu deține că alte probe, sesizarea sa se bazează exclusiv pe constatările expuse în decizia CSJ”, se menționează în comunicatul magistratului Tatiana Răducanu.

Declarația magistratului poate fi citită mai jos: 

Procurorul General interimar a înaintat către CSM o sesizare cu privire la eliberarea acordului de pornire a urmăririi penale și tragerea la răspundere penală a judecătorului Manole Domnica.
Prin hotărârea din 31 mai 2016, Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul privind urmărirea penală a judecătorului Domnica Manole în baza art.307 al.1 CP.
Argumentele invocate în sesizarea Procurorului General interimar se bazează exclusiv pe motivarea deciziei Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ. CSJ este o instanță judecătorească și în decizia sa a analizat și a interpretat legislația curentă diferit decât a interpretat judecătorul Manole în hotărârea din 14 aprilie 2016. Un judecător nu poate fi urmărit penal sau disciplinar pentru interpretarea legii, a dovezilor sau pentru faptul că hotărârea sa a fost modificată sau anulată de instanța superioară.

Declarație

În calitatea mea de judecător mi-am expus dezacordul cu sesizarea Procurorului General, menționând că Procurorul General, pentru a nu fi suspectat de intimidări sau descurajări la adresa judecătorilor în efectuarea justiției, la solicitarea eliberării acordului de pornire a urmăririi penale și tragere la răspundere penală a unui judecător, este obligat să anexeze la sesizare sau să invoce cel puțin un început de probă de comitere a unei infracțiuni de către judecător, în particular, dovada de rea-voință.
Ce avem însă în cazul de față? Procurorul General invocă drept probe unele constatări făcute de CSJ în decizia din 22.04.2016, aparent atribuindu-le valoare de res judecata, pe care intenționează să le folosească ulterior în cadrul procesului penal: nimic mai mult și cu certitudine că acestea sunt singurele sale „probe”
În ședința CSM din 31 mai 2016, Procurorul a declarat nu deține că alte probe, sesizarea sa se bazează exclusiv pe constatările expuse în decizia CSJ.
Consiliul Superior al Magistraturii, în comunicatul său adresat Ambasadorului SUA, James Pettit, și Ambasadorului UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, încearcă să inducă în eroare opinia publică, menționând: „În sprijinul acestei solicitări, Procurorul General a prezentat suficiente raționamente care trezeau îngrijorarea rezonabilă privind prezența unei rele intenții la etapa examinării și emiterii hotărârii în dosarul la cererea de chemare în judecată înaintată de către Grupul de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican constituțional împotriva Comisiei Electorale Centrale, emisă la data de 14.04.2016, acesta fiind și motivul pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a luat decizia ridicării imunității domniei sale”.
Prin acest neadevăr, CSM face o tentativă de a-și justifica hotărârea gravă și eronată emisă, în lipsa oricăror probe, pur și simplu mințind o tară întreaga, inclusiv Ambasada SUA si Delegația Uniunii Europene.

Domnica Manole, judecătoare la Curtea de Apel
6 iunie 2016 ”

Amintim că prin decizia CSM din 31 mai 2016, Consiliul Superior al Magistraturii a admis solicitarea procurorului general interimar și a dat aviz pozitiv pentru începerea urmăririi penale pe numele judecătoarei Domnica Manole. Magistrata a anulat acum o lună și jumătate decizia Comisiei Electorale Centrale prin care referendumul inițiat de Platforma „Dem­nitate și Adevăr” era anulat.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Gradul de vulnerabilitate pentru compensații la energia consumată, deja disponibil pe compensatii.gov.md. Cum verificăm

Gradul de vulnerabilitate pentru compensații la energia consumată, deja disponibil pe compensatii.gov.md. Cum verificăm

Andrei Spînu: R. Moldova a importat timp de o zi 40% din energia electrică necesară la preț de 415 euro. Cum acoperim consumul în continuare

Andrei Spînu: R. Moldova a importat timp de o zi 40% din energia electrică necesară la preț de 415 euro. Cum acoperim consumul în continuare

Localitățile raioanelor Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești vor avea acces la apă potabilă. România va demara construcția uni apeduct ce va subtraversa râul Prut

Localitățile raioanelor Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești vor avea acces la apă potabilă. România va demara construcția uni apeduct ce va subtraversa râul Prut

Advertoriale
Preparatele Heel - Remediul tusei și răcelii

Preparatele Heel - Remediul tusei și răcelii

Cum să evaluezi gândirea și competențele candidaților în cadrul interviului de angajare

Cum să evaluezi gândirea și competențele candidaților în cadrul interviului de angajare

Fundația Orange ajută familiile vulnerabile din țară, în depășirea crizei energetice

Fundația Orange ajută familiile vulnerabile din țară, în depășirea crizei energetice

EMISIUNI
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
  PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultima oră! Tarifele la energia electrică s-au majorat. Cât vor achita consumatorii Premier Energy și FEE Nord
 • 2
  Pensiile nu vor fi indexate conform ratei inflației, așa cum prevede legea. Spatari: „Este foarte scump”
 • 3
  Ultima oră! Daniel-Marius Staicu devine șef la Serviciul „Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor”, după ce a condus instituția similară din România
 • 4
  Prețul de achiziție a gazelor naturale pentru luna decembrie va fi de 785 de dolari pentru o mie de metri cubi
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.