Potențialii candidați sunt încă în așteptarea cadrului legal pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale

Potențialii candidați sunt încă în așteptarea cadrului legal pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale

Parlamentul întârzie să voteze în a doua lectură modificările necesare pentru ajustarea Codului Electoral, ceea ce ar face posibile organizarea alegerilor prezidențiale. Într-un comunicat de presă, Partidul condus de Maia Sandu se declară îngrijorat în ce privește anumite proceduri ce „ar suprima” drepturile electorale ale potențialilor concurenți.

Potrivit acestora, potrivit practicii unor state europene, adoptate în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția, modificarea legislației electorale cu mai puțin de un an înaintea alegerilor poate fi efectuată doar dacă aceste modificări survin în sensul îmbunătățirii (lărgirii) drepturilor electorale individuale sau colective, și nu în sensul suprimării (limitării) acestora.

Astfel, principalele obiective contestate de PAS sunt legate de termenul de colectare a semnăturilor, care „este extrem de scurt”, birocratizarea procesului de colectare a semnăturilor, implicarea primarilor în procesul de colectare, și anume prin semnarea de către primar a foilor de subscripție și aplicarea primăriei, dar și obligarea cetățenilor nu doar să semneze listele de subscripție, dar să completeze personal toate rubricile.

„Ne întrebăm dacă includerea acestor amendamente s-a făcut cu scopul de a complica nejustificat procesul electoral, inclusiv de a nu permite intrarea în cursă a candidaților incomozi. Sau dacă acestea fac parte dintr-o strategie a guvernării de a nu adopta modificările la Codul electoral și, odată cu aceasta, de a anula alegerile prezidențiale, sub pretextul că ar contraveni recomandărilor Comisiei de la Veneția, referitoare la neadmiterea schimbării legislației electorale cu un an înaintea alegerilor”, se menționează în comunicatul Partidului.

Totodată, pe data de 10 și 11 iunie urmează să aibă loc cea de a 107-a sesiune plenară a Comisiei de la Veneția. Chestiunea legată de adoptarea modificărilor Codului Electoral al Moldovei urmează să fie discutată în cadrul ecestei sesiuni.

Amintim că Parlamentul a votat pe data de 14 aprilie în prima lectură modificările Codului Electoral ce vin să ajusteze legislația pentru a desfășura alegerile prezidențiale.

Pe 1 aprilie, Parlamentul a votat pentru stabilirea datei alegerilor prezidențiale. Potrivit legii, alegerile ar urma să aibă loc pe 30 octombrie 2016.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.