În cadrul dezbaterilor publice organizate de către Comisia administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice cu tematica „Securitatea resurselor acvatice în Republica Moldova: riscuri și amenințări” se constată o stare ecologică deplorabilă a resurselor acvatice din țară, precum și o insuficiență a rezervelor de apă potabilă.
O parte a problemei este creată de barajul de pe Prut de la Novodnestrovsk, care este gestionat de Ucraina. În urma lansării celei de-a 3-a faze a Centralei se atestă o scădere dramatică volumul scurgerilor, până la 120-130 m3/sec, în timp ce norma este de 220-260 m3/sec. Astfel, în perioada secetoasă acest lucru a dus la dezgolirea fundului râului Nistru. De menționat că circa 80% din apa râului Nistru este acumulată pe teritoriul Ucrainei.
În acest context, Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu a declarat că „Ucraina din păcate este un partener de dialog foarte complicat, dacă nu aș deține funcția de prim-ministru aș folosi alte calificative mult mai dure. Din toamna anului trecut am semnat mai multe demersuri pe subiectul lucrărilor care de fac pe Nistru, în amonte de Novodnestrovsk. dar nu am primit un răspuns. Ucraina are alte probleme și priorități, rezolvând și alte întrebări. La nivel de ministru am epuizat toate posibilitățile pentru ca Ucraina să semneze Acordul care ar permite crearea unei comisii comune pentru supravegherea fluxului din Râul Nistru”, remarcă acesta.
Totodată, el mai spune că că este contra utilizării sondelor arteziene pentru irigarea terenurilor agricole, fiindcă aceste resurse regenerează foarte greu, iar cea mai mare parte a acestor surse acvatice din țara noastră trebuie tratată.
Deputatul Grigore Cobzac susține poziția Ministrului Mediului. „Trebuie de continuat aprovizionarea localităților adiacente râului Prut nu din sonde, fiindcă este costisitoare și dăunătoare, dar din râu. În Israel apele reziduale sunt folosite în tot volumul în irigare, dar cadrul nostru legal nu o permite. Aceasta este o parte a soluției. Cred că irigările de suprafață sunt criminale, într-o anumită măsură. Sunt soluții mul mai moderne care trebuie impuse prin legislație.
În ceea ce privește Ucraina, eu consider că dacă noi nu ne stimăm, nu ne va stima nimeni. De ce noi nu apelăm la un Arbitraj Internațional, după ce utilizăm toate oportunitățile de ordin diplomatic? La moment relația noastră este una unilaterală”, conchide Cobzac.
Unii experți care au fost prezenți la dezbatere, chiar au propus ca Ucraina să achite daune agenților economici din Repăublica Moldova care au de suferit de pe urma gestionării abuzive a fluxului râului Prut.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.