
VIDEO. Investigație ARTE: Moldova, implicată în mecanismul dopajului din lumea sportului
În pofida multiplelor scandaluri, nimic nu poate opri mecanismul infernal al dopajului în lumea sportului. În ajunul Campionatului european de fotbal și cu câteva săptămâni înaintea Olimpiadei de la Rio, jurnaliștii de la postul franco-german de televiziune ARTE au realizat o investigație pe această problemă, în care este vizată și Republica Moldova, transmite Agora.
・
În filmul documentar, „Plus vite, plus haut, plus dopés” (Mai repede, mai sus, mai dopat - trad.) sunt vizate organizații „de la Agenția franceză pentru luptă împotriva dopajului la o companie farmaceutică din Republica Moldova, care vinde substanțe folosite de sportivii amatori nu conform destinației medicale”.
„Mafia italo-americană controlează cea mai mare parte a pieței din Europa Centrală și de Est”, spune expertul în economia sportului, Jean Francois Bourg. După declarațiile acestuia, jurnaliștii de la ARTE arată situația farmaceutică din țara noastră.
„Unde sunt fabricate aceste produse dopante? Republica Moldova, lângă Ucraina. În plin centru al capitalei, Balkan Pharmaceuticals, are un laborator în care lucrează 80 de persoane”, notează jurnaliștii.
„Compania produce medicamente pentru sistemul cardio-vascular, pentru sistemul respirator, antialergice, antiinflamatorii. Noi producem un număr mare de medicamente cardiotrope, medicamente pentru sistemul gastro-intestinal, și produse antitumorale”, spune reprezentantul Balkan Pharmaceuticals în Moldova, Vasile Cazacu.
Este o activitate de producere perfect legală în Republica Moldova. Însă sportivii nu folosesc substanțe din aceste medicamente după destinație medicală. Exemple ar fi „Clomed”, „Citomed”, sau „Piracetam” - substanțe căutate de sportivi, care dacă sunt folosite în calitate adaosuri la steroizi, pot îmbunătăți performanțele.
Unele medicamente produse în Republica Moldova sunt interzise spre vânzare în Uniunea Europeană, cum ar fi clenbuterol, destinat cailor de curse. De facto ele sunt folosite de atleți pentru a topi grăsimea corpului, constată autorii reportajului.
Toate aceste medicamente pot fi cumpărate pe internet, iar site-ul specializat are versiuni în diverse limbi. Veniturile obținute din vânzări permit construirea unui nou laborator, ai cărui costuri oficiale se ridică la 26 milioane de euro, o sumă mai mare decât bugetul anual al Agenției Mondiale Antidopaj, conchid jurnaliștii francezi.