Compozitorul piesei „Flori de Liliac” și al atâtor alte șlagăre din repertoriul artiștilor de toate vârstele din Republica Moldova s-a stins după o lungă perioadă în care nu a mai concertat pe scenele de acasă. Starea de sănătate i s-a agravat tot mai mult în ultimii ani.
Alexandru Vdovicenco, colegul de scenă și organizatorul concertului de caritate inițiat anul trecut în sprijinul interpretului, mărturisește că breasla artiștilor din Republica Moldova regretă mult această pierdere.
„Am încercat să-i fim alături printr-un concert dedicat lui, dar boala a fost mai puternică. Anatol Dumitraș s-a stins din viață azi dimineață, la ora 8:40, după 3 ani de luptă cu cancerul. A murit acasă, alături de băieți și soție”, a mărturisit, pentru EA.md, Alexandru Vdovicenco.
Anul trecut, cântăreții din Republica Moldova s-au mobilizat rapid, iar pe 20 august, au organizat un concert caritabil cu participarea Anastasiei Lazariuc, Anișorei Puică, Zinaidei Julea, Ian Raiburg și a altor interpreți autohtoni.
Anatol Dumitraş va fi înmormântat joi, 16 iunie a.c., la Cimitirul Central din Chişinău, de pe str. A. Mateevici. Începând cu seara zilei de mâine, miercuri, 15 iunie a.c., ora 17.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al artistului va fi expus în Biserica „Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron - Ciuflea” din capitală.
Anatol Dumitraş s-a năcut la 14 noiembrie 1955, în satul Larga, raionul Briceni. Şi-a început cariera de artist în 1982, în calitate de solist al formaţiei „Bucuria”. Peste un an, activează în componenţa ansamblului „Legenda”, iar pe parcursul anilor 1986-1989 este solist al formaţiei „Plai”. Din anul 1989 şi până în anul 1991 a fost solist şi conducător artistic al formaţiei „Olymp”, apoi în perioada 1991-1993, solist şi conducător artistic al formaţiei „Alai”.
În 1993, Anatol Dumitraş devine solist al Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Pe parcursul anilor reuşeşte să realizeze numeroase înregistrări la Radiodifuziunea şi Televiziunea Naţională. Discografia sa numără albumele „Sus paharul” (2000), „Ultima seară” (2003), „Azi la masa mare” (2005), „Anii mei - destinul meu” (2007) şi „Roata vieţii”, înregistrat în 2008.
Din 1995 deţine Titlul Onorific de „Maestru în Artă”. În anul 2012, i-a fost conferit Titlul Onorific „Artist al Poporului”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.