„Rusia, ca succesor de drept al Uniunii Sovietice, nu a luat nicio măsură pentru a repara aceste crime și continuă o retorică ce neagă crimele comise și glorifică trecutul sovietic, pe liderii săi, simbolurile și acțiunile lor”, au scris într-un comunicat de presă miniștrii de justiție din țările sus-menționate.
Cei cinci miniștri au difuzat acest text în ziua în care se marchează 75 de ani de când au început deportările masive către Siberia și alte regiuni izolate ale URSS, modalitate prin care autoritățile sovietice au îndepărtat disidenții din țările lor de origine, uneori împreună cu întreaga lor familie, pentru a elimina astfel orice opoziție față de autoritățile pe care Moscova le-a instalat în aceste țări după semnarea pactului Molotov-Ribbentrop.
„Cei deportați erau transportați în condiții inumane, în vagoane supraîncărcate și folosite în mod normal la transportul de bovine, astfel că mulți bebeluși, copii și bătrâni mureau înainte de a ajunge la destinație”, amintesc în text oficialii acestor cinci state ocupate de Armata Roșie în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Se estimează că peste 250.000 de estoni, letoni și lituanieni au căzut victime ale deportărilor începute în dimineața zilei de 14 iunie 1941. Din Polonia au fost deportați circa 330.000 de polonezi, evrei, ucraineni și bieloruși.
În Basarabia nu se cunoaște o cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma acestui tip de represiune, estimările ridicându-se la câteva sute de mii de persoane deportate în perioada 28 iunie 1940 - 5 martie 1953
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.