VIDEO. Lecția din Danemarca: Un interviu cu Mariane Stockholm despre Educația din Republica Moldova

VIDEO. Lecția din Danemarca: Un interviu cu Mariane Stockholm despre Educația din Republica Moldova
Foto: Agora.md

Recent, șefa Departamentului de Design Industrial de la Aalborg University din Danemarca, Mariane Stockholm, a vizitat țara noastră pentru a discuta cu studenții dar și profesorii despre schimbările necesare domeniului Educației. Urmăriți în continuare un interviu cu aceasta.

Povestiți-ne mai mult despre vizita dumneavoastră în Moldova.

Este prima mea vizită în Moldova. Suntem un grup de persoane de la Universitatea Aalborg din Danemarca și de la o Universitate din Marea Britanie. Vizita noastră vine după ce acum jumătate de an un grup de persoane din Moldova au vizitat Danemarca.

Care este scopul aflării dumneavoastră aici?

Ceea ce facem acum e să ajutăm patru instituții să modernizeze sistemul educațional, ca studenții să aibă mai multă experiență și competență în ceea ce ține de rezolvarea încercărilor din viața de zi cu zi. Și mai ales un model concret de metodică numit PBL (problem based learning) - învățarea prin înfruntarea problemelor. Aplicăm acestă metodă la Aalborg deja de 30 de ani. Și universitățile din Moldova vor să aducă această metodă aici. Iată, noi am venit să facilităm acest proces.

Ce părere aveți de sistemul educațional din Moldova, de programul curricular de aici?

Am să vorbesc despre design-ul industrial, care e și specialitatea mea. În ultimele trei zile am lucrat intens cu șeful catedrei de design industrial al UTM. La această facultate persistă o educație foarte bună, însă este foarte artistică și ei au nevoie de ceva care să se alinieze cerințelor dictate de industrie. Au cursuri și profesori buni, dar au nevoie de o metodă mai modernă de predare. 

Ce putem îmbunățăți noi la acest capitol?

Eu cred că e o problemă caracteristică nu doar Republicii Moldova ci tuturor țările. Educația ar trebui să răspunsă și să corespundă cerințelor societății, care e în continuă dezvoltare. Însușirea unor competențe specifice este o încercare pentru toți. Universitățile nu ar trebui să aibă un sistem care să funcționeze doar în cadrul ei. E nevoie de un sistem versatil și în societate, să încerce să ajusteze sistemul educațional. Asta se întâmplă acum în Moldova la fel cum se întâmplă și în Danemarca, doar că noi suntem cu un pas mai în față. 

Spuneți-mi cum se dezvoltă design-ul tehnic în Danemarca?

În Danemarca la capitolul design avem metode tradiționale de educare, la școlile de design artistic sau cele de arhitectură, artă și meșteșug. Dar, 15 ani în urmă Universitatea Aalborg a decis să aibă o educație design-inginerească astfel încât studenții să primească o educație pe jumate artistică, pe jumate inginerească. Universitatea poate oferi acele materiale care să răspundă cerințelor din spațiul muncii. 

Ce putem implementa în Moldova din experiența Danemarcii?

În primul rând o metodă nouă de predare. De obicei, profesorul predă în fața studenților, ei stau în liniște și ascultă, apoi merg acasă și citesc din materie. Noi nu mai aplicăm o astfel de metodă în Danemarca. Acum avem lecții care includ lucru asupra diferitor proiecte, punem în fața lor problema și nu le zicem noi ce să facă, trebuie ei să vină cu metoda de rezolvare a problemei. Ei lucrează în grup și înteleg mai ușir de ce au nevoie ca să rezolve problema. Această metodă mai este numită educația centrată pe elev. Nu este doar comunicare într-o singura direcție profesor-elev ci metodă care facilitează procesul de învățare a studenților.

Este acesta o metodă benefică pentru sistemul educațional?

Este o parte a lui și e o metodă aplicată în toată universitatea. Toți studenții lucrează la proiecte, nu doar în design dar și la drept, medicina, pentru a exersa rezolvarea problemelor de zi cu zi.

Ce lipsește din programul curricular de la noi?

Trebuie să fie cât mai apropiat industriilor voastre și problemelor de zi cu zi. O structură mult mai dinamică a Educației. Cu trecerea anilor studenții au de învățat tot mai multe obiecte, iar noi încercăm să le clasificăm în module în care ei să învețe mult mai practic nu doar să urmeze fiecare obiect aparte ci toate legate între ele. Se întâmplă de multe ori că studenții au multe cunoștințe dar nu știu cum să le folosească. Deci, noi suntem axați ca din prima zi de universitate să nu le oferim doar cunoștințe ci și abilități practice ca ei să învețe cum să aplice cunoștințele lor. 

Cum vă par profesorii din Moldova?

Am cunoscut doar doi dintre ei, pe cei cu care am lucrat în ultimele trei zile. 

Cum a fost?

În primul rând sunt persoane foarte binevoitoare. Sunt aceleași persoane care vizitat în februarie Danemarca. Acum ne cunoaștem bine și îi respect pentru cunoștințele pe care le dețin în domeniul lor de predare și pentru caracterul deschis și curiozitatea lor pentru ce avem noi să le oferim să învețe de la noi. Eu la fel sunt curioasă ce as putea învăța de la ei. Deci, este un schimb de experiență. Dar, sunt și impedimente culturale pentru că unii au o metodă anumită de predare care nu neapărat coincide cu cea de predare a altor profesori. 

Este greu?

Da, dar într-un mod frumos. Noi in Aalborg avem o zicală - „Vântul bate” - și este foarte mult vânt în Danemarca. Unii oameni își pun garduri în timp ce alții își pun mori de vânt. Deci ar trebui să spun că profesorii moldoveni au fost un pic speriați la început pentru că totul era diferit din perpectiva din care noi facem lucrurile, dar ei au fost foarte deschiși și am lucrat foarte intens împreună. Eu nu am venit să le spun ce să facă, eu am venit să le facilitez lor calea spre reușită. 

Ați putea veni cu unele recomandări pentru studenții noștri?

Studenților de aici cred că le-aș spune ceea ce le zic și studentilor mei din Danemarca. În universitate putem să-i învățăm o mulțime de lucruri, dar ei venind la universitate ar trebui să aducă ceva a lor în schimb, ceva important - curiozitatea. Curiozitatea este mașinăria care te ajută să afli multe lucruri. Pentru studenții danezi este un pic greu, ei vin de la o școală obișnuită unde profesorii le dictează ce să facă. Atunci când vin la mine și mă întreabă ce să facă eu nu le spun asta. Eu îi întreb care e problema lor, și îi facilitez cu ceea ce au nevoie ca să-și rezolve problema. 

Și astfel ei găsesc soluția?

Ei vor lucra asupra soluției. Eu nu le dau răspunsurile. Eu îi ajut să-și găsească drumul spre reușită. 

Mariane, mulțumesc mult pentru acest interviu.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Cutiile - transparente, procesul - nereglementat. Cine monitorizează strângerile de fonduri anonime din magazine și localuri (LONGREAD)

Cutiile - transparente, procesul - nereglementat. Cine monitorizează strângerile de fonduri anonime din magazine și localuri (LONGREAD)

Mai ieftin pentru luna februarie: Gazele naturale rusești, care merg în Transnistria, vor fi procurate la preț de 1.054 de dolari pentru 1.000 m3

Mai ieftin pentru luna februarie: Gazele naturale rusești, care merg în Transnistria, vor fi procurate la preț de 1.054 de dolari pentru 1.000 m3

Finul de cununie al lui Plahotniuc, Dorin Damir, achitat în dosarul de șantaj. Procurorii vor contesta decizia

Finul de cununie al lui Plahotniuc, Dorin Damir, achitat în dosarul de șantaj. Procurorii vor contesta decizia

Advertoriale
La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
 • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
Cele mai populare
 • 1
  Mitropolia Moldovei, reacție la decizia CtEDO care cere R. Moldova să recunoască cuplurile LGBT: Tentativa va fi urmată de o reacție pe măsură
 • 2
  Litvinenco, despre scoaterea în afara legii a Partidului Șor: Nu constituie un precedent periculos
 • 3
  „Gata cu monopolul”: Spînu anunță că toți operatorii de taxi vor putea prelua pasageri de la aeroport
 • 4
  Johnson a declarat că Putin l-a amenințat cu rachete. Peskov a spus că este o minciună
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.