Dezbaterile în a doua lectură au durat mai bine de 40 de minute, iar asta datorită faptului că deputatul PSRM, Vasile Bolea a ținut să citească mai bine de 15 amendamente care le-a formulat în timpul dezbaterilor.
Proiectul Legii cu privire la CNI are cinci capitole și reglementează modul de organizare și funcționare a CNI, explică împuternicirile comisiei și procedura de control al averilor și intereselor personale. Potrivit documentului votat, se propune reorganizarea Comisiei Naţionale de Integritate în Centrul Naţional de Integritate, care va avea 30 de inspectori de integritate.
Noua structură va fi condusă de un președinte și un vicepreședinte care vor fi numiți direct de către șeful statului, acțiune întreprinsă anterior de parlamentari. Aceștia vor avea un mandat de 5 ani, iar mandatul va putea fi reînnoit doar o dată. În felul acesta, statul își propune să excludă influența legislativului sau executivului în procesul de numire a conducerii CNI.
De asemenea, va fi instituită și funcția de inspector de integritate, care va fi responsabil de controlul averilor și intereselor personale. Persoana va avea un statut special, iar în cadrul CNI-ului reformat vor munci 30 de asemenea funcționari.
Amintim că în luna iunie 2015, la ședința Guvernului, premierul Chiril Gaburici a cerut ca fiecare ministru să voteze pentru acest pachet, însă doar nouă miniștri au susținut inițiativa. Mai târziu, în luna septembrie 2015, atât președintele Parlamentului, Andrian Candu, cât și premierul de atunci Valeriu Streleț, au promis că vor reforma instituția, dar intenția nu a fost după până la capăt.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.