Banca Mondială: Moldova înregistrează progrese în reducerea sărăciei, dar rămâne codașa Europei

Banca Mondială: Moldova înregistrează progrese în reducerea sărăciei, dar rămâne codașa Europei
Foto: Agora.md/Ștefan Grigorița

Republica Moldova a înregistrat rezultate bune privind reducerea sărăciei și încurajarea prosperităţii împărtășite, dar, factorii principali care au contribuit la îmbunătăţirea situaţiei în trecut par să implice acum un rol mult mai limitat, este menţionat în noul Raport al Băncii Mondiale privind sărăcia în Republica Moldova. 

Pe parcursul ultimilor ani, Republica Moldova a înregistrat o creştere economică rapidă, asistată de progrese semnificative în domeniul reducerii sărăciei şi prosperităţii partajate. Creşterea economică a constituit 5 procente anual începând din 2000. În acelaşi timp, rata sărăciei la nivel naţional s-a redus de la 68 procente la 27 procente în perioada 2000-2004 şi a continuat evoluţia descendentă atingând nivelul de 11.4 procente în 2014. Cu toate acestea, Republica Moldova rămâne una din cele mai sărace ţări din Europa, confruntându-se cu provocări de menţinere a progresului.

 Raportul privind sărăcia în Republica Moldova 2016, lansat astăzi în Chişinău, include trei axe de studiu de analiză: raportul privind „Reducerea sărăciei şi prosperitatea partajată în Moldova: Progrese și perspective", care explorează tendinţele şi factorii determinanţi în domeniul sărăciei şi prosperităţii împărtăşite şi studiile complementare „Piaţa muncii în Republica Moldova” şi „Transformarea structurală a exploataţiilor agricole mici din Republica Moldova: implicaţii pentru reducerea sărăciei şi prosperitatea împărtăşită". Studiul privind piaţa muncii include o analiză detaliată a principalelor provocări privind cererea şi oferta pe piaţa muncii din Republica Moldova, iar analiza transformării structurale se axează pe sectorul agricol şi considerarea potenţialului acestuia în calitate de factor de progres.

După cum este indicat în Raportul principal, pe lângă creşterile atestate la nivelul salariilor non-agricole, pensiile au fost factorul cel mai important ce a contribuit la creşterea veniturilor pentru cele mai sărace 40 procente ale populației şi la reducerea sărăciei. Desigur pensiile nu reprezintă instrumentul cel mai efficient pentru susținerea celor mai nevoiaşe categorii de persoane. Piața muncii din Republica Moldova a contribuit la îmbunătăţirea situaţiei, dar anume prin rezultatele de creștere a productivității muncii şi nu prin crearea unor noi locuri de muncă - de fapt, ocuparea forței de muncă a scăzut în mod constant. Adiţional, există inegalități persistente între spaţiul urban şi cel rural la nivel de educaţie şi acces la servicii, iar șocurile macroeconomice și climatice sporesc și mai mult vulnerabilitatea persoanelor care nu au o situaţie materială bună.

"Creșterea remitenţelor încetineşte, iar statul nu își poate permite o majorare a pensiilor", a declarat Maria Eugenia Dávalos, economist principal la Banca Mondială, una din autori principali a studiului. "Astfel, pe viitor, îmbunătățirea standardelor de viață trebuie să fie generată de locurile de muncă.”

Recomandările propuse în cadrul studiilor includ consolidarea pieţii interne a muncii, abordarea corupției în mediul de afaceri, dezvoltarea activităţilor agricole și non-agricole în mediul rural, şi îmbunătățirea acoperirii sistemului de asigurări sociale și alocațiilor pentru încălzire.

"Consolidarea mijloacelor de existență ale micilor agricultori este extrem de importantă, deoarece sectorul agricol asigură în continuare 30 la sută din ocuparea forței de muncă, iar alți 24 la sută fiind angajați în activităţi agricole de mică intensitate", a menționat Dl Alex Kremer, Director de ţară pentru Moldova. "Deoarece majoritatea micilor fermieri nu sunt antrenaţi în activităţi comerciale, atunci urbanizarea, conectivitatea și angajarea în muncă în afara gospodăriilor agricole reprezintă cele mai bune opţiuni de ieşire din sărăcie."

Studiile anterioare privind sărăcia şi echitatea în Republica Moldova menţionează provocări similare celor abordate în raportul curent. Cu mai mult de zece ani în urmă, un studiu similar s-a axat pe problemele determinate de insuficienţa investiţiilor în acumularea capitalului uman de către persoanele nevoiaşe, inegalităţile semnificative la nivelul standardelor de trai, dependența de pensii, sporirea inactivităţii şi dependența de agricultura de subzistenţă, migraţia substanţială, şi nivelul insuficient de acoperire a reţelei de asistenţă socială. Soluționarea definitivă a acestor provocări este critică pentru atingerea unei creşteri durabile, reducerea sărăciei şi prosperitatea partajată în anii următori.

Din momentul aderării Republicii Moldova la Grupul Băncii Mondiale în 1992, au fost alocaţi peste 1 miliard dolari SUA pentru circa 60 de proiecte de țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 10 proiecte active cu un angajament total de 355,5 milioane dolari SUA. Domeniile de suport includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltare a afacerilor, educație, asistență socială, e-guvernare, sănătate, agricultură, drumuri locale, mediul înconjurător, etc..

Portofoliul asumat al Corporaţiei Financiare Internaţionale în Moldova este de 63,6 milioane dolari SUA (60,2 milioane dolari SUA neîndeplinit). Portofoliul include 83 procente împrumuturi şi 17 procente acţiuni şi quasi-acţiuni. Agenția Multilaterală de Garantare a Investițiilor a oferit garanții în sumă totală de 95 milioane dolari SUA. Ambele instituții sunt membre ale Grupului Băncii Mondiale.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Starea de urgență ar putea fi prelungită cu încă 60 de zile. Guvernul aprobă decizia și o transmite Parlamentului

Starea de urgență ar putea fi prelungită cu încă 60 de zile. Guvernul aprobă decizia și o transmite Parlamentului

Șeful Moldovagaz: Nu intenționez să candidez la funcția de bașcan al Găgăuziei

Șeful Moldovagaz: Nu intenționez să candidez la funcția de bașcan al Găgăuziei

Rusia nu va mai vinde petrol țărilor care aplică plafoane de preț pentru exporturile Moscovei. Decretul lui Putin, în vigoare începând de astăzi

Rusia nu va mai vinde petrol țărilor care aplică plafoane de preț pentru exporturile Moscovei. Decretul lui Putin, în vigoare începând de astăzi

Advertoriale
În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

Articolele vestimentare Hermina: Îmbracă-te cu căldură la prețuri reduse!

Articolele vestimentare Hermina: Îmbracă-te cu căldură la prețuri reduse!

„Executor to Partner” – un program inovator de business awareness pentru dezvoltatorii seniori

„Executor to Partner” – un program inovator de business awareness pentru dezvoltatorii seniori

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
 • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
Cele mai populare
 • 1
  Guvernul va oferi compensații consumatorilor noncasnici pentru primii 500 de metri cubi de gaz. Prețul va fi de 12,27 lei fără TVA
 • 2
  Un cuplu iranian care s-a filmat dansând în centrul Teheranului în sprijinul protestelor, condamnat la peste 10 ani de închisoare (VIDEO)
 • 3
  „Nu venim doar să mâncăm și să consumăm energie, trebuie și să mai lăsăm ceva după noi”. Interviu despre toate nuanțele carității cu fondatoarea „Fabricii de Fericire”, Steluța Andrei (VIDEO)
 • 4
  Centrul GDM anunță că va depune o plângere la Poliție în urma declarației emise de Mitropolia Moldovei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.