Banca Mondială: Moldova înregistrează progrese în reducerea sărăciei, dar rămâne codașa Europei

Banca Mondială: Moldova înregistrează progrese în reducerea sărăciei, dar rămâne codașa Europei
Foto: Agora.md/Ștefan Grigorița

Republica Moldova a înregistrat rezultate bune privind reducerea sărăciei și încurajarea prosperităţii împărtășite, dar, factorii principali care au contribuit la îmbunătăţirea situaţiei în trecut par să implice acum un rol mult mai limitat, este menţionat în noul Raport al Băncii Mondiale privind sărăcia în Republica Moldova. 

Pe parcursul ultimilor ani, Republica Moldova a înregistrat o creştere economică rapidă, asistată de progrese semnificative în domeniul reducerii sărăciei şi prosperităţii partajate. Creşterea economică a constituit 5 procente anual începând din 2000. În acelaşi timp, rata sărăciei la nivel naţional s-a redus de la 68 procente la 27 procente în perioada 2000-2004 şi a continuat evoluţia descendentă atingând nivelul de 11.4 procente în 2014. Cu toate acestea, Republica Moldova rămâne una din cele mai sărace ţări din Europa, confruntându-se cu provocări de menţinere a progresului.

 Raportul privind sărăcia în Republica Moldova 2016, lansat astăzi în Chişinău, include trei axe de studiu de analiză: raportul privind „Reducerea sărăciei şi prosperitatea partajată în Moldova: Progrese și perspective", care explorează tendinţele şi factorii determinanţi în domeniul sărăciei şi prosperităţii împărtăşite şi studiile complementare „Piaţa muncii în Republica Moldova” şi „Transformarea structurală a exploataţiilor agricole mici din Republica Moldova: implicaţii pentru reducerea sărăciei şi prosperitatea împărtăşită". Studiul privind piaţa muncii include o analiză detaliată a principalelor provocări privind cererea şi oferta pe piaţa muncii din Republica Moldova, iar analiza transformării structurale se axează pe sectorul agricol şi considerarea potenţialului acestuia în calitate de factor de progres.

După cum este indicat în Raportul principal, pe lângă creşterile atestate la nivelul salariilor non-agricole, pensiile au fost factorul cel mai important ce a contribuit la creşterea veniturilor pentru cele mai sărace 40 procente ale populației şi la reducerea sărăciei. Desigur pensiile nu reprezintă instrumentul cel mai efficient pentru susținerea celor mai nevoiaşe categorii de persoane. Piața muncii din Republica Moldova a contribuit la îmbunătăţirea situaţiei, dar anume prin rezultatele de creștere a productivității muncii şi nu prin crearea unor noi locuri de muncă - de fapt, ocuparea forței de muncă a scăzut în mod constant. Adiţional, există inegalități persistente între spaţiul urban şi cel rural la nivel de educaţie şi acces la servicii, iar șocurile macroeconomice și climatice sporesc și mai mult vulnerabilitatea persoanelor care nu au o situaţie materială bună.

"Creșterea remitenţelor încetineşte, iar statul nu își poate permite o majorare a pensiilor", a declarat Maria Eugenia Dávalos, economist principal la Banca Mondială, una din autori principali a studiului. "Astfel, pe viitor, îmbunătățirea standardelor de viață trebuie să fie generată de locurile de muncă.”

Recomandările propuse în cadrul studiilor includ consolidarea pieţii interne a muncii, abordarea corupției în mediul de afaceri, dezvoltarea activităţilor agricole și non-agricole în mediul rural, şi îmbunătățirea acoperirii sistemului de asigurări sociale și alocațiilor pentru încălzire.

"Consolidarea mijloacelor de existență ale micilor agricultori este extrem de importantă, deoarece sectorul agricol asigură în continuare 30 la sută din ocuparea forței de muncă, iar alți 24 la sută fiind angajați în activităţi agricole de mică intensitate", a menționat Dl Alex Kremer, Director de ţară pentru Moldova. "Deoarece majoritatea micilor fermieri nu sunt antrenaţi în activităţi comerciale, atunci urbanizarea, conectivitatea și angajarea în muncă în afara gospodăriilor agricole reprezintă cele mai bune opţiuni de ieşire din sărăcie."

Studiile anterioare privind sărăcia şi echitatea în Republica Moldova menţionează provocări similare celor abordate în raportul curent. Cu mai mult de zece ani în urmă, un studiu similar s-a axat pe problemele determinate de insuficienţa investiţiilor în acumularea capitalului uman de către persoanele nevoiaşe, inegalităţile semnificative la nivelul standardelor de trai, dependența de pensii, sporirea inactivităţii şi dependența de agricultura de subzistenţă, migraţia substanţială, şi nivelul insuficient de acoperire a reţelei de asistenţă socială. Soluționarea definitivă a acestor provocări este critică pentru atingerea unei creşteri durabile, reducerea sărăciei şi prosperitatea partajată în anii următori.

Din momentul aderării Republicii Moldova la Grupul Băncii Mondiale în 1992, au fost alocaţi peste 1 miliard dolari SUA pentru circa 60 de proiecte de țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 10 proiecte active cu un angajament total de 355,5 milioane dolari SUA. Domeniile de suport includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltare a afacerilor, educație, asistență socială, e-guvernare, sănătate, agricultură, drumuri locale, mediul înconjurător, etc..

Portofoliul asumat al Corporaţiei Financiare Internaţionale în Moldova este de 63,6 milioane dolari SUA (60,2 milioane dolari SUA neîndeplinit). Portofoliul include 83 procente împrumuturi şi 17 procente acţiuni şi quasi-acţiuni. Agenția Multilaterală de Garantare a Investițiilor a oferit garanții în sumă totală de 95 milioane dolari SUA. Ambele instituții sunt membre ale Grupului Băncii Mondiale.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Cifrele mari de pe facturi - revenire la focul din vatră. Oamenii de la sat, nevoiți să facă drum întors de pe calea modernizării (VIDEO)

Cifrele mari de pe facturi - revenire la focul din vatră. Oamenii de la sat, nevoiți să facă drum întors de pe calea modernizării (VIDEO)

Ultimă oră: 2394 de moldoveni, testați pozitiv cu COVID-19. Trei persoane au pierdut lupta cu boala

Ultimă oră: 2394 de moldoveni, testați pozitiv cu COVID-19. Trei persoane au pierdut lupta cu boala

O companie producătoare de electronice anunță că se va apuca de produs și mașini electrice

O companie producătoare de electronice anunță că se va apuca de produs și mașini electrice

Advertoriale
Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Totul până la președinte: Cum un proverb citit în direct la TV a dus la arestarea unei jurnaliste din Turcia
 • 2
  De săptămâna viitoare taximetrele ar putea renunța la activitate . Care este motivul
 • 3
  Guvernul reacționează la deciziile luate de CTESP Orhei: „Aceste decizii sunt nule”
 • 4
  În Republica Moldova, doar 35% dintre femeile care au cel puțin un copil sunt angajate
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.