
VIDEO. Victor Parlicov: Am putea ajunge să căutăm combustibil cu canistra la stațiile de alimentare
Expertul în domeniul energetic și fostul director al ANRE, Victor Parlicov atenționează asupra faptului că plafonarea prețului la carburanți ar putea provoca deficit la anumite tipuri de combustibili pe piața locală, în situația când petroliștii nu sunt obligați să dețină stocuri de combustibili, iar importul acestora va fi nerentabil în anumite circumstanțe.
・
„În UE există o directivă prin care stocurile minime de carburanți trebuie să asigure necesarul de consum al țării pentru cel puțin 61 de zile. La noi o astfel de obligație nu există, iar prin plafonarea marjei comerciale preglementatorul (ANRE) impune companiile să facă optimizări de costuri. Dacă pe vremuri politicienii vorbeau că petroliștii se duc la odihnă din banii firmei și plătesc câte o mie de euro pentru all-inclusive în Turcia, este nimic comparativ cu costurile de întreținere a stocurilor. Companiile nu vor economisi pe faptul că managerul nu va pleca în Turcia, ci pe cheltuielile mari, inclusiv pe minimizarea stocurilor”, a declarat expertul în domeniul energetic Victor Parlicov în cadrul unei conferințe de presă.
El mai precizează faptul că „în situația în care există stocuri mici și ai o perioadă în care nu te incadrezi în prețul plafon, este foarte ușor ca situația să deraieze într-un deficit pe piață. Nu pot și nu vreau să spun despre cine este vorba, dar la una din ședințele petroliștilor cu Premierul, unul din operatorii de pe piață a spus că „dacă doriți să treceți prin experiența Rusiai și a Ucrainei, după ce s-a introdus aceste mecanisme de plafonare a prețurilor, ați putea să încercați și voi, dacă doriți să umblați cu canistrele să căutați carburanți la stații de alimentare. Poftim”. Acest lucru nu se va întâmpla în scurt timp, dar este un risc care ar putea interveni în anumite circumstanțe”, remarcă expertul.
Amintim că de 31 mai 2016 ANRE a început să stabilească, odată la două săptămâni, prețuri plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților.
Decizia a fost motivată de faptul că prețurile la carburanți de pepiața locală se schimbau la perioade foarte lungi și creau suspiciuni de înțelegere de cartel dintre petroliști. În plus, aceștia erau învinuți că întroduc în cheltuieli vacanțe exotice, autoturisme de lux sau altele obiecte sau servicii, care nu erau prevăzute în metodologia anterioară de formare a prețurilor.