*Acest material este sponsorizat

15 ani de activitate a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare în Republica Moldova

15 ani de activitate a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare în Republica Moldova

Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) marchează 15 ani de activitate în Republica Moldova. Cu această ocazie, la 23 iunie SDC organizează un eveniment aniversar în aer liber, deschis publicului larg, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Printre invitații evenimentului sunt reprezentanții guvernului, misiunilor diplomatice și comunității donatorilor, precum și implementatorii și beneficiarii proiectelor elvețiene din regiunile țării. De asemenea, la eveniment sunt prezenți Directorul general SDC Manuel Sager și Vice directoarea SDC Elisabeth von Capeller.

Pe parcursul zilei, oaspeții evenimentului au ocazia să participe la o serie de activități menite să ofere o imagine de ansamblu a domeniilor de activitate ale SDC în Moldova: sănătate, apă și sanitație, migrație și dezvoltare, cultură. Pentru prima dată, proiectele elvețiene, adunate laolaltă, își expun rezultatele activității și interacționează cu publicul de toate vârstele oferindu-le prezentări, consultații, ateliere de creație, concursuri și publicații. Programul cuprinde, de asemenea, un spectacol de muzică, teatru și filme documentare. 

Începând cu anul 2001, Guvernul Elveției, prin intermediul SDC, a acordat asistență financiară Republicii Moldova în valoare totală de 108 milioane de euro. 

Grație asistenței elvețiene, au fost construite apeducte, gestionate de asociațiile locale ale consumatori de apă, în 26 de sate. Peste 50 mii de oameni din aceste localități au obținut acces la apă potabilă. De asemenea, 22 mii de persoane din 50 de sate beneficiază de sisteme ecologice de epurare a apelor reziduale și de toaletele de tip EcoSan, construite în școli, instituții cu menire socială și în gospodării particulare. Aria geografică a intervențiilor SDC în domeniul apei cuprinde jumătate din raioanele Moldovei, inclusiv Autonomia Găgăuză.

În domeniul ocrotirii sănătății, SDC a contribuit la progresele realizate de Republica Moldova în ceea ce privește îmbunătățirea calității asistenței medicale acordate mamelor și nounăscuților. SDC a dotat toate maternităţile din țară, inclusiv Institutul Mamei și Copilului din mun. Chișinău și patru maternități din regiunea transnistreană, cu echipamente medicale performante, a ajutat la introducerea tehnologiilor noi şi standardelor de calitate și la instruirea personalului medical. Grație reformelor implementate cu sprijinul Elveției, mii de nou-născuți prematuri, cu o greutate mică la naștere, au fost salvați și cresc sănătoși.

Moldova a înregistrat, de asemenea, o scădere constantă a mortalității copiilor cu vârsta de până la 5 ani ca urmare a traumelor și intoxicațiilor. Elveția a contribuit la acest proces prin acordarea asistenței pentru instituirea unui sistem regionalizat de asistență medicală de urgență pediatrică. Sistemul este format din trei centre regionale de urgențe pediatrice (Bălți, Cahul, Chișinău) la care sunt referiți copiii pentru îngrijirii medicale de înaltă calitate. 
În toate raioanele țării funcționează centre prietenoase tinerilor care oferă servicii de sănătate gratuite și confidențiale tinerilor și adolescenților. Elveția a contribuit la îmbunătățirea infrastructurii și la ridicarea nivelului de calificare a specialiștilor din centrele de sănătate prietenoase tinerilor și din centrele de asistență medicală primară din toată țara.

Pe parcursul ultimilor patru ani, SDC și-a desfășurat activitatea în domeniul migrației și dezvoltării. SDC lucrează în strânsă colaborare cu autoritățile naționale și cele locale, sectorul privat, asociațiile diasporei, migranții și societatea civilă pentru valorificarea potențialului migrației pentru dezvoltare. În colaborare strânsă cu Guvernul Republicii Moldova, a fost elaborat un mecanism cuprinzător pentru integrarea migrației în toate strategiile și politicile țării. Cu ajutorul SDC, Biroul pentru Relații cu Diaspora a elaborat prima strategie națională a Moldovei privind angajarea diasporei în dezvoltarea țării "Diaspora 2025", adoptată oficial de către Guvern în 2016.

Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) face parte din Departamentul Federal al Afacerilor Externe al Elveției. SDC este reprezentată în Republica Moldova de Biroul de Cooperare al Elveției/ Reprezentanța Ambasadei Elveției.

P.

P.

Vezi și aceste știri
Italia: Sute de medici, suspendați din activitatea din cauza că nu erau vaccinați

Italia: Sute de medici, suspendați din activitatea din cauza că nu erau vaccinați

Guvernul reacționează la deciziile luate de CTESP Orhei: „Aceste decizii sunt nule”

Guvernul reacționează la deciziile luate de CTESP Orhei: „Aceste decizii sunt nule”

De săptămâna viitoare taximetrele ar putea renunța la activitate . Care este motivul

De săptămâna viitoare taximetrele ar putea renunța la activitate . Care este motivul

Advertoriale
Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Maia Sandu, despre un eventual atac asupra Ucrainei din direcția regiunii transnistreane: „Noi monitorizăm foarte serios situația”
 • 2
  Ultima oră! Gazul metan s-a scumpit și a depășit 17 lei
 • 3
  Reguli, dar nu pentru toți. La Orhei școlile vor activa cu prezența fizică. Se permit nunțile și cumetriile
 • 4
  Un parc fotovoltaic va fi construit la Sîngerei. Circa 900 de gospodării vor consuma energie electrică regenerabilă
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.