Venitul din comercializarea softului piratat în Republica Moldova s-a redus cu peste 20 milioane de dolari, în ultimii doi ani. Totuși țara noastră rămâne printre liderii mondiali la capitolul ponderea utilizării softului nelicențiat, potrivit unui studiu global al companiei The Software Alliance (BSA).
Potrivit unui studiu global al companiei BSA, în 2015 doar 39% din softurile instalate la calculatoare au fost licențiate, în descreștere cu 4% față de 2013. Experți remarcă faptul că o mare parte a softului piratat reprezintă un pericol pentru cei care îl utilizează, fiindcă conține programe care pot afecta echipamentul sau conturile utilizatorului.
În 2015, piața globală a softului nelicențiat a fost evaluată la 52.2 miliarde de dolari.
În Republica Moldova aceasta a atins cifra de 36 milioane de dolari, fiind în scădere cu 21 milioane de dolari față de 2013, dar cu 8 milioane de dolari mai mare față de 2009.
La capitorul ponderea utilizării softurilor piratate, în țara noastră se înregistrează cota de 86%, în descreștere cu 4% față de 2013. Cu toate acestea Republica Moldova rămâne printre liderii mondiali în ceea ce privește rata utilizării softului nelicențiat, fiind depășită doar de țări precum Venezuela (88%), Libia (90%) și Zimbabwe (90%).
Cea mai mică pondere a softului nelicențiat se atestă în SUA (17%) și Australia (20%). La nivelul UE ponderea softului piratat este de 29%, fiind evaluată la 11 miliarde de dolari.
Vezi și aceste știri

Candidaturile a patru magistrați la funcția de membru CSM, respinse de Comisia pre-Vetting. Câți mai așteaptă un răspuns

„Nu venim doar să mâncăm și să consumăm energie, trebuie și să mai lăsăm ceva după noi”. Interviu despre toate nuanțele carității cu fondatoarea „Fabricii de Fericire”, Steluța Andrei (VIDEO)

Condamnat la 12 ani pentru „terorism”. Un rus, va face închisoare pentru că ar fi dat foc unui birou de înrolare în armată
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
