FOTO. Drum „reparat” din or. Biruința, descoperit de Curtea de Conturi

FOTO. Drum „reparat” din or. Biruința, descoperit de Curtea de Conturi
Foto: Curtea de Conturi

Auditul autorităților publice locale din raionul Sîngerei pe anul 2015, efectuat de Curtea de Conturi, a depistat mai multe abateri care au adus prejudicii de milioane de lei bugetelor locale. Auditorii mai constată că unele autorități publice locale au achitat și recepționat lucrări de reparații, care nu au fost executate.

Curtea de Conturi a examinat în cadrul ședinței publice din 23 iunie curent Raportul auditului conformității exercițiului bugetar în cadrul autorităților publice locale din raionul Sîngerei pe anul 2015.

Pentru anul 2015, bugetul raionului la partea de venituri a fost aprobat în sumă de 242,5 milioane lei, rectificat la 291,3 milioane lei și executat la nivelul de 273,9 milioane lei, prevederile modificate fiind executate la nivel de 94%.

La capitolul conformității exercițiului bugetar, misiunea de audit a depistat mai multe devieri.
Astfel, nu a fost estimat și aprobat corespunzător impozitul pe venitul din salariu.

Autorităţi ale administraţiei publice locale (AAPL) și serviciul fiscal din raion nu au întreprins acțiuni prompte privind estimarea, calcularea și colectarea deplină la buget a impozitelor pe proprietate. Totodată se denotă nerespectarea cadrului legal-normativ, monitorizarea ineficientă a procesului, precum și lipsa unor proceduri ale controlului intern la capitolul evaluării și colectării veniturilor din impozitele menționate.

AAPL nu au monitorizat activitățile desfășurate de agenții economici în teritoriul administrat, ceea ce condiționează neîncasarea unor venituri la bugetele locale, ca urmare a gestionării neconforme a patrimoniului public.

Au fost identificate rezerve nevalorificate vizavi de impozitul pe bunurile imobiliare achitat de persoanele fizice. Impozitul pe bunurile imobiliare (evaluate) achitat de persoanele fizice nu a fost rectificat spre majorare.

Încălcările comise de factorii de decizie din cadrul AAPL supuse auditării au determinat efectuarea unor cheltuieli ineficiente, neregulamentare și contrar competențelor, care nu se încadrează în limitele prevederilor legal-normative. La nivelul autorităților publice din raion și al entităților publice subordonate a existat un șir de deficiențe în activitatea desfășurată, care au ținut de: retribuirea muncii; acordarea premiului anual persoanelor de demnitate publică și funcționarilor publici din veniturile obținute suplimentar la cele aprobate (rectificate); acordarea indemnizației unice la expirarea mandatului alesului local; respectarea destinațiilor și competențelor la efectuarea cheltuielilor; administrarea și gestionarea mijloacelor bugetare din fondul de rezervă; executarea cheltuielilor pentru investiții și reparații capitale; executarea procedurilor de achiziție publică; efectuarea cheltuielilor pentru amenajarea teritoriilor.

Unele primării au achitat bani pentru lucrări care nu au fost executate

Unele AAPL au achitat lucrări de reparații capitale în sumă totală de 808,0 mii lei, care, efectiv, nu au fost executate, precum și au recepționat lucrări, care nu au fost efectuate, în sumă totală de 408,8 mii lei, și pentru care nu au fost efectuate achitări, ceea ce denotă o administrare frauduloasă a banilor publici.

Drum „reparat” de pe strada Prieteniei, or. Biruința

Urmare a nerespectării principiilor de bună guvernare, auditul a elucidat iregularități la gestionarea cheltuielilor din bugetele UAT, care s-au soldat cu: achitarea neregulamentară a plăților salariale; denaturarea datelor din dările de seamă; încălcarea procedurilor la achizițiile de mărfuri și servicii; efectuarea de cheltuieli neregulamentare pentru investiții și reparații capitale, astfel nefiind asigurată eficiența utilizării banului public.

Unele AAPL au evitat procedura de licitație publică, astfel nu a fost asigurată încasarea în bugetele locale a veniturilor de la licitații

În cadrul relațiilor de înstrăinare a bunurilor imobile, unele AAPL nu au asigurat administrarea regulamentară sau eficientă a patrimoniul public, fapt ce a condiționat neîncasarea în bugetele locale a unor venituri potențiale în sumă de 2,3 milioane lei.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Totul până la președinte: Cum un proverb citit în direct la TV a dus la arestarea unei jurnaliste din Turcia

Totul până la președinte: Cum un proverb citit în direct la TV a dus la arestarea unei jurnaliste din Turcia

În Republica Moldova, doar 35% dintre femeile care au cel puțin un copil sunt angajate

În Republica Moldova, doar 35% dintre femeile care au cel puțin un copil sunt angajate

Deputat PAS, după majorarea prețului la gazul metan: Analizăm opțiunea de a reglementa tariful prin lege

Deputat PAS, după majorarea prețului la gazul metan: Analizăm opțiunea de a reglementa tariful prin lege

Advertoriale
Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  EDITORIAL | De ce adresarea președintei m-a lăsat rece
 • 2
  Maia Sandu, despre un eventual atac asupra Ucrainei din direcția regiunii transnistreane: „Noi monitorizăm foarte serios situația”
 • 3
  Ultima oră! Gazul metan s-a scumpit și a depășit 17 lei
 • 4
  Reguli, dar nu pentru toți. La Orhei școlile vor activa cu prezența fizică. Se permit nunțile și cumetriile
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.