BizLaw: Cum pot fi oprite în vamă mărfurile contrafăcute

BizLaw: Cum pot fi oprite în vamă mărfurile contrafăcute
Foto: ziarpiatraneamt.ro

În condițiile de piață, când un brand devine prosper, acesta devine ambasadorul care în primul rând promovează produsul. Companiile care dețin branduri prospere, de regulă, investesc mijloace financiare considerabile atât în calitatea produselor, cât și în promovarea acestora. Puritatea brandului este o altă problemă pentru investitorii prosperi. Or, uneori se găsesc doritori de a beneficia de pe urma reputației și valorii unui brand, pentru a contraface produse. Astfel de doritori aplică mărci comerciale străine pe produse proprii, în scop de profit, scrie bizlaw.md.

În continuare, vom încerca să răspundem la întrebarea cum pot fi oprite în vamă asemenea produse contrafăcute.

Titularul unei mărci înregistrate în Republica Moldova poate depune o cerere de intervenție a organului vamal prin care solicită organelor vamale protecția drepturilor sale la marcă. La depunerea cererii solicitantul nu achită nicio taxă.

La data de 27.06.2016, în Registrul obiectelor de proprietate intelectuală în privința cărora se aplică măsuri de protecție vamală erau înregistrate 536 astfel de cereri. Potrivit informației furnizate de Serviciul Vamal, pe parcursul anului 2013 au fost efectuate 81 de rețineri de mărfuri susceptibile a fi contrafăcute, dintre care 21% au fost rețineri din oficiu efectuate de organul vamal. În cazul reținerii din oficiu, organul vamal notifică titularul de drepturi, care are dreptul să depună cerere de intervenție în termen de 4 zile lucrătoare, în caz contrar măsura de reținere este anulată.

Organul vamal va considera „mărfuri contrafăcute” și respectiv va opri în vamă:

 • orice marfă, inclusiv ambalajul acesteia, care poartă, fără autorizaţie, o marcă identică ori care nu se deosebeşte în aspectele sale esenţiale de o marcă legal înregistrată;
 • orice simbol al unei mărci de produs sau de serviciu (inclusiv logo, etichetă, autoadeziv, broşură, instrucţiuni de utilizare sau document de garanţie care poartă un astfel de simbol), chiar dacă este prezentat separat, care se află în aceeaşi situaţie cu mărfurile indicate supra;
 • orice ambalaj care poartă mărci de produse contrafăcute, chiar dacă sunt prezentate separat, care se află în aceeaşi situaţie ca şi mărfurile definite supra.

La cererea de intervenție se anexează:

 • dovada că este titularul dreptului de proprietate intelectuală
 • declaraţia precum că îşi asumă obligaţia de a suporta toate cheltuielile efectuate în care se constată că mărfurile nu sunt contrafăcute.

Totodată, în cererea de intervenție, pe lângă descrierea tehnică precisă şi detaliată a mărfurilor originale, titularul mărcii este în drept să indice orice informaţie specifică pe care o deţine în legătură cu modalitatea de încălcare a dreptului său, inclusiv diferenţele tehnice dintre mărfurile originale şi cele contrafăcute.

Cererea se examinează în termen de 30 zile și în caz de acceptare a acesteia, se acordă protecție pe termen de până la un an.

Reținerea mărfurilor contrafăcute

În cazul în care organul vamal a reţinut mărfuri susceptibile de a fi contrafăcute şi/sau a suspendat operațiunea de vămuire, acesta notifică titularul mărcii comerciale protejate despre măsurile întreprinse. Urmare a răspunsului titularului mărcii că produsele reţinute sunt contrafăcute, toate cheltuielile aferente depozitării mărfurilor sunt suportate de către titularul mărcii.

Titularul mărcii urmează în termen de 10 zile lucrătoare să acționeze în judecată declarantul/destinatarul mărfurilor, notificând despre aceasta organul vamal, care va reţine mărfurile până la data la care hotărârea judecătorească rămâne definitivă şi irevocabilă. În cazul neacționării în judecată a titularului mărcii, organul vamal acordă liber de vamă mărfurilor reținute.

De menționat că mărfurile contrafăcute, în afara procedurii de distrugere aplicate cel mai des în privința acestora, ar putea face obiectul unor donații unor instituţii publice, inclusiv din sistemul protecţiei sociale, unor asociaţii obşteşti ori fundaţii cu caracter umanitar, unor asociaţii ori cluburi sportive, instituţii de învăţământ de stat, unor persoane fizice care au avut de suferit de pe urma calamităţilor naturale, dacă există acordul scris al titularului dreptului.

În situaţia în care mărfurile contrafăcute nu au fost depistate de autoritatea vamală, potrivit legii aplicabile, titularul mărcii nu are dreptul de a solicita organului vamal repararea prejudiciului cauzat astfel.

În mod similar, nici faptul reținerii unor mărfuri pasibile de a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuală şi/sau suspendarea operaţiunii de vămuire nu atrag răspunderea organului vamal faţă de declarantul/destinatarul mărfurilor.

Autor: Aelita Orhei, avocat,

Biroul asociat de avocați „Gladei și Partenerii”

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Președinta Parlamentului European consideră necesară accelerarea procedurii de aderare a Ucrainei și R. Moldova la UE

Președinta Parlamentului European consideră necesară accelerarea procedurii de aderare a Ucrainei și R. Moldova la UE

Noi antrenamente militare. Armata Națională va desfășura exercițiul multinațional „JCET-2022”

Noi antrenamente militare. Armata Națională va desfășura exercițiul multinațional „JCET-2022”

Germania a respins propunerea Rusiei de a primi gaze prin gazoductul Nord Stream 2

Germania a respins propunerea Rusiei de a primi gaze prin gazoductul Nord Stream 2

Advertoriale
Spune adio așteptării: Ia-ți imediat cardul tău personalizat de la maib

Spune adio așteptării: Ia-ți imediat cardul tău personalizat de la maib

Gala Fermierilor 2022. Cei mai buni agricultori au fost premiați pentru rezultate remarcabile

Gala Fermierilor 2022. Cei mai buni agricultori au fost premiați pentru rezultate remarcabile

Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  ANRE a aprobat noul preț pentru energia electrică furnizată de S.A. „Energocom”
 • 2
  Alexei Navalnîi și Svetlana Tihanovskaia, propuși pentru Premiul Nobel pentru Pace. Decernarea va avea loc de ziua lui Putin
 • 3
  Sală arhiplină la Palatul Național. Peste 1.800 de spectatori au urmărit filmul CARBON în cadrul premierei naționale
 • 4
  Etapă finală: Putin a semnat legile de anexare a teritoriilor ucrainene (HARTĂ)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.