
VIDEO. Centrul PRO DIDACTICA a premiat cei mai creativi profesori în cadrul conferinței internaționale „Resurse Educaționale Deschise în Moldova”
Pe 1 iulie a avut loc „Conferința Internațională Resurse Educaționale Deschise în Moldova”. În cadrul evenimentului au fost făcute bilanțurile proiectului „Educaţia Deschisă în Moldova: Aici şi Acum”, care s-a derulat în perioada noiembrie 2015 - iulie 2016, cu sprijinul financiar al Fundaţiei Institutul pentru o Societate Deschisă, în cooperare cu Programul de Sprijinire a Educaţiei al Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă.
・
„În acest proiect ne-am propus să aducem pe agenda publică educaționale tot ce ține de educația deschisă, paradigma educației deschise, resursele educaționale deschise, care de fapt reprezintă o oportunitate pentru a spori accesul la educație pentru un număr cât mai mare de beneficiari. Beneficiarii principali ai proiectului sunt toți care fac parte din comunitatea educațională: elevi, cadre didactice, părinți. Aceștia vor avea un acces liber la un ansamblu divers de materiale dedactice”, a precizat Rima Bezede, președinte CE PRODIDACTICA.
La eveniment au fost prezenți experţi din România și Ungaria. „Republica Moldova are un partener foarte profesionist - Centrul PRODIDACTICA, care are o abordare destul de deschisă față de acest subiect”, a precizat Piroska Hugyecz, coordonatorul regional OSF -ESP, Budapesta.
În cadrul proiectului s-a desfășurat concursul RED la care au participat peste 50 de cadre didactice - autori de materiale didactice digitale originale, inclusiv proiecte didactice, prezentări, bloguri şi filme educaţionale. Finaliştii au fost determinaţi de către un juriu independent format din experţi în domeniu, in baza unor criterii obiective stabilite în prealabil. Învingătorii au beneficiat de premii băneşti şi donaţii de carte pedagogică.
Lucrările câştigătoare vor primi licenţă liberă şi vor deveni resurse educaţionale deschise, pentru fiecare persoană interesată să o adapteze în orice mod la necesităţile sale.
Precizăm că, reforma curentă în educaţie, inclusiv cu sprijin internaţional, accentuează relevanţa competenţelor digitale şi a TIC în domeniu (Strategia Educaţia 2020, Obiectivul 5: pentru a mări eficienţa sistemului educaţional, extinderea şi diversificarea serviciilor educaţionale prin dezvoltarea oportunităţilor oferite de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor).
P.