Cel mai mare consumator de gaze naturale din Moldova va trece parțial la biomasă

Cel mai mare consumator de gaze naturale din Moldova va trece parțial la biomasă
Foto: Agora.md


În țara noastră apar tot mai multe proiecte de încălzire pe bază de biomasă. O mare parte sunt realizate de consumatorii casnici, datorită investițiilor relativ mici și a subvențiilor. Totuși în ultimul timp chiar și cei mai mari consumatori de gaze naturale, cum ar fi Centralele electrice de termoficare (CET), anunță că vor trece parțial la biomasă solidă.

Societatea pe Acţiuni Termoelectrica este principalul producător și furnizor de energie electrică şi termică în or. Chișinău și suburbiile acestuia. Întreprinderea a fost creată în 2015 prin fuzionarea întreprinderilor S.A. Termocom, S.A. CET-1 şi S.A. CET-2.

La un an de la crearea societății, conducerea acesteia anunță că a reușit să reducă pierderile până la 361 milioane lei, față de 848 milioane lei, acumulate cu un an înainte, de cele trei întreprinderi care au fuzionat. Directorul întreprinderii afirmă că Termoelectrica va obține venit pe parcursul acestui an, datorită măsurilor de eficientizare întreprinse.

„Performanța întregului sistem la zi este de circa 80%. De la crearea noii întreprinderi noi ne-am axat pe reducerea costurilor de producere, în mare parte, datorită proiectului de finanțare în sumă de 40 milioane de dolari din partea Băncii Mondiale. Acesta prevede un șir de măsuri pentru ridicarea eficienței sistemului, prin construcția de magistrale noi. 
De asemeni, CET-1 a fost debranșat începând cu 31 martie și nu va mai fi pus în funcțiune. Toată sarcina termică a fost transmisă la CET-2 care posedă un randament de 94%, comparativ cu circa 80% la CET-1. De asemenea am construit o linie performantă de pompare. Astfel, o pompă care consuma anterior aproximativ 630 kW/h, după ce a fost înlocuită cu una modernă necesită doar 180 kW/h”, declară directorul general al Termoelectrica S.A., Veaceslav Eni.

Toate măsurile de eficientizare implementate pe parcursul unui an au permis o majorare a eficienței sistemului energetic din Chișinău cu circa 20%. „Sper ca după implementarea proiectului finanțat de Banca Mondială vom ajunge la o eficiență globală a sistemului de aproximativ 90%. Totodată cred că vom reuși să finisăm proiectul nu în 2019, după cum este prevăzut, ci în 2018, datorită faptului că am reușit realizarea mai multor măsuri înainte de termen”, susține directorul general Termoelectrica.

Cel mai mare consumator de gaze naturale trece parțial la biomasă

Termoelectrica este cel mai mare consumator de gaze naturale din țară. Astfel, în 2015 întreprinderea a consumat 352 milioane de m3 de gaze sau 38% din consumul total pe țară.
Termoelectrica asigură suburbiile cu agent termic prin intermediul a 19 centrale termice cu o capacitate de 1,2-1,5 mW cu ardere directă pe gaze naturale. Eficientizarea sistemului prevede ca acestea să fie înlocuite cu altele mai performante, care vor funcționa pe biomasă.

„În acest an vom instala un cazan pe biomasă în comuna Băcioi, cu o capacitate de 500 de kW și eficiență de peste 90%, comparativ cu actuala centrală care are un randament de circa 70%. Odată ce se va constata eficiența acestui model de încălzire se preconizează înlocuirea tuturor celor 19 cazangerii suburbane cu altele mai eficiente și moderne pe biomasă. 
Nu exclud să devenim și producători de biomasă având în vedere capacitățile pe care le avem, dacă se va dovedi faptul că utilizarea biomasei va aduce beneficii suplimentare întreprinderii. De asemenea, noi analizăm posibilitatea de implementare și a altor surse de energie regenerabilă, precum colectoarele solare sau a panourile fotovoltaice, etc. Totuși, trebuie să analizăm minuțios posibilitatea de implementare a fiecărui proiect, pentru a nu face erori”, afirmă Veaceslav Eni.

El mai spune că în prezent se duc tratative cu Banca Mondială pentru construcția unui nou CET și modernizarea centralelor termice din Sud și Vest, care funcționează pe ardere directă, pentru instalarea echipamentului de cogenerare. Aceste măsuri vor asigura un randament de peste 96% al turbinelor. 

La nivel internațional există mai multe exemple de modernizare a vechilor CET-uri. Un exemplu este centrala pe cărbune din orașul danez Astrupgaard. În prezent, după ce a fost modernizată, ea funcționează pe așchii și paie, oferind un randament de circa 104%.

Autoritățile de pe insula daneză Samsoe s-au dovedit a fi mai inventive. Astfel, o centrală care funcționează pe așchii a fost conectată la mai multe colectoare solare, care reușesc să asigure circa 25% din producția de energie termică a centralei. 

Încălzirea pe biomasă solidă câștigă teren 

În țară apar tot mai multe proiecte în care autoritățile locale trec la încălzirea pe bază de biomasă solidă.

Autorităţile din Ungheni anunță că vor creştere de până la 20%, către anul 2020, ponderea energiei produse din surse regenerabile. În acest scop, se lucrează la racordarea instituţiilor publice la sisteme de încălzire pe biomasă, energie solară şi geotermală. 

Astfel, recent Consiliul raional Ungheni a anunțat concurs pentru stabilirea unui Parteneriat Public Privat pentru „Dezvoltarea infrastructurii termoenergetice pe biomasă” pe un termen de 10 ani. Obiectivul inițial este reabilitarea a 5 puncte termice, instalarea a 2 centrale pe peleți, precum și efectuarea măsurilor de eficiență energetică pentru cinci instituții publice și furnizarea către acestea a energiei termice pe biomasă.

La Bălți va fi realizat un proiect de eficiență energetică care include instalarea unei centrale termice pe biomasă. 

La prima etapă va fi majorată capacităţii blocului de ardere al CET şi o creştere a producerii electricităţii cu aproape 60% prin instalarea a trei motoare cu gaz, investiţia constituind 6,1 milion de euro. Cea de a doua componentă presupune înlocuirea pompelor, ventilatoarelor şi aspiratoarelor de fum în stare critică, inclusiv instalarea convertizoarelor de frecvenţă. 

Cea de a treia componentă prevede înlocuirea cazanului pe cărbune dintr-un cartier din municipiul Bălţi cu un cazan pe bază de biomasă (peleţi), investiţia constituind 150 de mii de euro. Iar o altă componentă vizează instalarea punctelor termice individuale în 120 de clădiri din municipiul Bălţi pentru aproximativ 28 de mii de locuitori. Proiectul este finanțat de

împrumutul BERD în sumă de circa 7 milioane de euro, fiind oferite și 3 milioane de euro în calitate de grant.

Într-un cartier din orașul Orhei urmează a fi înlocuită o centrală veche pe gaze naturale, cu una performantă pe biomasă.  Proiectul este finanțat de către Programului Parteneriat European pentru Proiecte Demonstrative. Scopul programului este de a acorda asistență autorităților locale apartenente Parteneriatului Estic în abordarea provocărilor locale în domeniul energiei durabile. Investiția totală în proiect este de circa un milion de euro, dintre care 75% sunt oferiți de Uniunea Europeană.

Ruslan Surugiu, președintele ONG-ului Pro-Energy, care este partenerul acestui proiect, afirmă că în prezent se elaborează caietul de sarcini, iar licitația pentru achiziția echipamentului va fi anunțată la finele anului curent. 

„Biomasa poate fi privită ca o sursă pentru producerea energiei termice. Proiecte de agest gen sunt foarte multe. Astfel, se constituie Parteneriatelor Publice Private în mai multe raioane ale R. Moldova, care au fost selectate în baza concursului pentru încălzirea obiectivelor publice. În astfel de proiecte este foarte important să ținem cont de potențialul de producere a biomasei care există în fiecare regiune și de existența producătorilor de biocombustibil la nivel local. 
În ceea ce ține de încălzirea cu biomasă a Chișinăului, este destul de complicat să fie asigurat cu această resursă, având în vedere capacitățile sistemului din capitală. Acest lucru ar fi posibil pentru producerea apei calde menajere pe timp de vară. Am început să facem niște calcule, pentru a vedea cât este de fezabil”, afirmă Mihail Stratan, directorul Agenției Pentru Eficiență Energetică.

Pe de altă parte el mai spune că „Acum se depun eforturi pentru crearea unei pieți transparente de vânzare și cumpărare a combustibililor din biomasă solidă. Astfel, preconizăm crearea unei pagini web, unde se vor regăsi toți producătorii și principalii consumatori de biomasă solidă, unde ei vor putea să negocieze prețul”, afirmă Mihail Stratan, directorul Agenției Pentru Eficiență Energetică.

Proiectele care implică utilizarea biomasei solide ar putea fi stimulate de în cazul în care va fi acceptată propunerea Ministerului Economiei de a reduce TVA-ul pentru biocombustibilii solizi până 0%, față de 20% cât este în prezent. De remarcat că în prezent pentru gazele naturale este aplicată taxa TVA de 8%, defavorizând dezvoltarea ramurii biocombustibililor solizi. 

Sprijină redacția Agora cu doar 98 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
R. Moldova va împrumuta 24 de mln de euro de la BERD pentru reabilitarea infrastructurii feroviare. Decretul semnat de președintă (DOC)

R. Moldova va împrumuta 24 de mln de euro de la BERD pentru reabilitarea infrastructurii feroviare. Decretul semnat de președintă (DOC)

Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani

Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani

Igor Grosu explică alegerea Avocatului Poporului: „Am votat în cadrul fracțiunii și majoritatea erau pentru Moloșag”

Igor Grosu explică alegerea Avocatului Poporului: „Am votat în cadrul fracțiunii și majoritatea erau pentru Moloșag”

Advertoriale
Implică-te eficient în educația copilului tău - vino la prima Conferinţă de Parenting din acest sezon!

Implică-te eficient în educația copilului tău - vino la prima Conferinţă de Parenting din acest sezon!

Generația Inteligenței Financiare: Cum înțeleg copiii finanțele și gestionarea lor (VIDEO)

Generația Inteligenței Financiare: Cum înțeleg copiii finanțele și gestionarea lor (VIDEO)

Ce găsești toamna asta la expozițiile MOLDAGROTECH și FARMER 2021 și unde se vor ține acestea (VIDEO)

Ce găsești toamna asta la expozițiile MOLDAGROTECH și FARMER 2021 și unde se vor ține acestea (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  SUA a donat Armatei Naționale echipamente militare în valoare de 5.000.000 de dolari
 • 2
  Deputatul Partidului Șor, Denis Ulanov, îl atacă în judecată pe Veaceslav Platon pentru „apărarea onoarei și demnității”
 • 3
  Ceban îi dă replica ministrului Culturii: „Terminați să vă ocupați de toate prostiile și aveți minim de respect față de actori”
 • 4
  Ce s-ar întâmpla dacă Tiraspolul chiar și-ar asuma datoria de 7 miliarde de dolari la gaz? Opinia experților în energetică
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.