BNM reduce cu 3% rata de bază și observă „semnale pozitive aferente revigorării activității economice”

BNM reduce cu 3% rata de bază și observă „semnale pozitive aferente revigorării activității economice”
Foto: www.bnm.md

Banca Națională continuă să reducă rata de bază, având în vedere scăderea ratei anuale a inflației, pe parcursul primelor cinci luni ale anului curent. Regulatorul remarcă faptul că dinamica indicatorilor macroeconomici în prima lună a trimestrului II 2016 prezintă semnale pozitive aferente revigorării activității economice.

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei, în cadrul şedinţei din 4 iulie 2016, a adoptat hotărârea de a diminua rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt cu 3.0%, de la 13.0 până la 10.0 % anual.

De asemeni, se diminuează ratele de dobândă:
- la creditele overnight cu 3.0 puncte procentuale, de la 16.0 până la 13.0 % anual;
- la depozitele overnight cu 3.0 puncte procentuale, de la 10.0 până la 7.0 % anual.

Regulatorul a decis totuși să mențină norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul de 14.0 % din baza de calcul, precum și norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul de 35.0 % din baza de calcul.

Analiza datelor statistice recente relevă dinamica descendentă a ratei anuale a inflației pentru a cincea lună consecutive.. Pentru luna mai 2016 aceasta a înregistrat nivelul de 7.9 % care este cu 0.4 puncte procentuale inferior celui din luna precedentă.

În luna mai 2016, rata anuală a inflației de bază1 s-a situat cu 0.1 puncte procentuale peste nivelul consemnat în luna precedentă, constituind 9.8 la sută.

În trimestrul I 2016, activitatea economică a consemnat o majorare de 0.8 la sută comparativ cu perioada similară a anului 2015. Din perspectiva utilizărilor, dinamica respectivă este determinată de sporirea consumului final al gospodăriilor populației și a formării brute de capital, generând o contribuție de 2.0 puncte procentuale și, respectiv, de 3.0 puncte procentuale. Pe categorii de resurse, evoluția pozitivă a PIB a fost determinată, în principal, de majorarea valorii adăugate brute din toate sectoarele, cu excepția celei din „construcții” și „alte servicii”. Astfel, a fost înregistrată majorarea volumului producției în „agricultură” cu 5.1 la sută, „comerț” cu 3.5 la sută, „transport și comunicații” cu 2.8 la sută și în „industrie” cu 1.1 la sută.

Dinamica indicatorilor macroeconomici în prima lună a trimestrului II 2016 prezintă semnale pozitive aferente revigorării activității economice în perioada de referinţă. În luna aprilie 2016, exporturile au sporit față de perioada similară a anului 2015 cu 18.0 la sută, iar importurile cu 21.4 la sută. În același timp, producția industrială a consemnat o majorare de 10.0 la sută. Volumul cifrei de afaceri aferent comerțului cu amănuntul a sporit cu 0.4 la sută, iar volumul comerțului cu servicii cu 2.1 la sută în luna aprilie 2016 față de perioada similară a anului precedent.

Din perspectiva cererii de consum, în luna aprilie 2016, ritmul anual de creștere al salariului mediu real pe economie a constituit 0.2 la sută, fiind cu 1.5 puncte procentuale superior celui din luna martie 2016. Transferurile de mijloace bănești în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor din Republica Moldova s-au redus în perioada ianuarie-mai cu 7.5 la sută și în luna mai 2016 cu 10.8 la sută, în termeni nominali, comparativ cu perioadele similare ale anului 2015.

Procesele de creditare și de economisire în luna mai 2016 au consemnat evoluții diferite. Volumul creditelor noi acordate în perioada de referință s-a micșorat cu 14.6 la sută, iar depozitele noi atrase au crescut cu 55.5 la sută față de perioada similară a anului precedent. Soldul total al creditelor la sfârșitul lunii mai s-a diminuat cu 10.3 la sută, iar soldul total al depozitelor a înregistrat o creștere cu 0.7 la sută față de perioada similară a anului precedent.

Rata medie la creditele noi acordate în moneda națională s-a micșorat cu 0.44 puncte procentuale față de nivelul înregistrat în luna aprilie 2016, constituind 15.23 la sută. Rata la depozitele noi atrase în lei s-a diminuat cu 1.37 puncte procentuale până la nivelul de 12.48 la sută în luna mai 2016.

Conduita politicii monetare continuă să fie configurată în funcție de riscurile și incertitudinile asociate evoluțiilor din mediul extern și cel intern. Riscurile externe asociate presiunilor dezinflaționiste sunt marcate de activitatea economică slabă din țările zonei euro și continuarea recesiunii din Federația Rusă - principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova. Propagarea riscurilor externe se efectuează prin canalul remiterilor populației și cel al comerțului extern cu implicații asupra diminuării pe termen scurt a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni, ceea ce se reflectă în evoluția ulterioară a inflației.

Potențialele riscuri la adresa inflației decurg din fluctuațiile majore de pe piețele financiare de natură să afecteze și piața petrolului. Principalele riscuri de proveniență internă sunt asociate tergiversării ajustării tarifelor reglementate. Totodată, condițiile meteorologice existente favorizează o creștere, în comparație cu anul precedent, a producției agricole, fapt ce va influența negativ ritmul de creștere a prețurilor la produsele alimentare pe parcursul a 2-3 trimestre consecutiv și va determina diminuarea în continuare a inflației de consum. Astfel, analizând balanța riscurilor, se observă o prevalare accentuată a riscurilor dezinflaționiste și se anticipează un proces de reducere rapidă a ritmului anual de creștere a prețurilor, inclusiv datorită bazei înalte de comparație din anul 2015.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Grigorișin rămâne pe fir. Acesta anunță că e gata să lupte cu oricine, în turul doi al alegerilor din Bălți (VIDEO)

Grigorișin rămâne pe fir. Acesta anunță că e gata să lupte cu oricine, în turul doi al alegerilor din Bălți (VIDEO)

Primarul capitalei dă de înțeles că majorarea tarifelor pentru transportul public este inevitabilă

Primarul capitalei dă de înțeles că majorarea tarifelor pentru transportul public este inevitabilă

S-au retras din cursa electorală, doar pe facebook. Vicepreședintele CEC spune că nici Marcoci, nici Nesterovschi nu au depus o cerere oficială

S-au retras din cursa electorală, doar pe facebook. Vicepreședintele CEC spune că nici Marcoci, nici Nesterovschi nu au depus o cerere oficială

Advertoriale
Cum aveți grijă de piele după ce purtați masca de protecție. Sfatul specialistului Herbalife

Cum aveți grijă de piele după ce purtați masca de protecție. Sfatul specialistului Herbalife

Ce noutăți aduce Startup Moldova Summit 2021 pentru comunitatea locală de antreprenori și startupuri

Ce noutăți aduce Startup Moldova Summit 2021 pentru comunitatea locală de antreprenori și startupuri

OTP Bank cumpără filiala albaneză Alpha Bank

OTP Bank cumpără filiala albaneză Alpha Bank

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  O minoră a cerut ajutor într-o farmacie, speriată de un bărbat care ar fi urmărit-o. Intervenția oamenilor legii (VIDEO)
 • 2
  Scoaterea Partidului Șor în afara legii? Cum ar fi posibil. Răspunsul politicienilor
 • 3
  Salariul brut al judecătorilor Curții Constituționale a fost aproape dublat. Stamate: „CC e fundamentul apărării democrației”
 • 4
  Ultima oră! Alerta cu bombă la Președinție - falsă (UPDATE)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.