La aproape 30 de kilometri de Chișinău, la liceul din Peresecina, muncește profesoara de limbă și literatură română, Ala Pantea. Acum 11 ani, ea a ales să devină profesoară, iar după câțiva ani munciți la Chișinău a ajuns să predea în școala în care a învățat. Ea a văzut cu ochii ei cum a pierdut din atractivitate profesia de dascăl. Ala a fost printre ultimii care au trecut de un concurs riguros pentru un loc la Facultatea de Pedagogie, specialitate nepopulară în ultimii ani.
„Mi-am pus foarte des această întrebare: dacă nu eram profesor, atunci ce eram? Și am ajuns la concluzia că profesor eram să fiu. Dar chiar și studentă fiind, eu nu m-am văzut profesor, a fost destinul”, spune tânăra profesoară.
Ala Pantea afirmă că înainte specialitatea pe care a urmat-o a fost mult mai populară. „Când am depus actele la facultate, eram zece pe un loc, era o concurență foarte mare, era o grupă de 100 de persoane doar la română. Astăzi, întâlnindu-mă cu profesorii de la facultate, este o lipsă de studenți, și cei care vin, vin cu note de 5, 6, iar dacă au 7 atunci este cel mai bine”, afirmă ea.
Începutul carierei sale a fost pe cât de interesant, pe atât de complicat, mai ales că în primii șase ani a predat claselor liceale.
„A fost greu, a fost foarte greu. Nu știam practic ce înseamnă lecție. Asta este cel mai mare neajuns al sistemului nostru educațional, fiindcă studentul ieșit din băncile universității are nevoie de un mentorat, o inserție la profesie”, crede doamna profesor.
Ala, care recent a aplicat și la programul de masterat în Managementul Educațional și care predă 26 de ore săptămânal, spune că sistemul de învățământ are încă multe lacune.
„Nu am să fiu originală dacă am să spun că lipsesc foarte multe. În primul rând niște principii bine-definite care să-i fie prezentate studentului chiar de pe băncile universității. Orice schimbare are nevoie de timp, și cred că și schimbarea din sistemul educațional are nevoie de timp, dar trebuie să pășim cu pași mai rapizi”, conchide femeia.
Pentru a produce schimbarea, Centrul Educațional Pro Didactica promovează Programul național pentru dezvoltarea resurselor umane în educație. Odată aprobat, acest program va soluționa nemulțumirile celor care instruiesc tânăra generație, promovând un salariu în baza performanțelor și va îmbunătăți statutul social al profesorilor.
P.
P.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
