În document se conțin informații detaliate despre activitatea celor 14 bănci moldovenești din acea perioadă. Un aspect scos în evidență de autorul raportului a fost că activele sectorului bancar s-au majorat cu 1,1 miliarde lei, cu puțin timp înainte de întocmirea raportului, din contul plasărilor interbancare și împrumuturi / creanțe. 

Cu referință la situația din Banca de Economii, autorul subliniază că parametrii bilanțieri au fost denaturați și menținuți artificial prin diferite scheme voalate și frauduloase.

„Conducearea BEM încalcă încontinuu limitele indicatorilor prudențiali și reglementările BNM, iar eventualele situații dificile ale băncii pot fi resimțite asupra sistemului bancar autohton în întregime”. Vezi pagina 3.

În document se mai menționează că BEM s-a expus unui risc major de concentrare și prin deținerea plasărilor peste hotare (fără sens economic) a sumelor excesiv de mari în băncile din Federația Rusă.

Două grupuri de interese

În același raport pe care l-a primit Chetraru în noiembre 2013, cu titlul secret, se mai spune că analiza creditelor oferite în întreg sistemul bancar a constatat că anumite societăți economice activau concertat și că acestea au beneficiat de sume impunătoare de bani. Acele societăți se diferențiau în două grupe:

-          Grupul companiilor omului de afaceri Ilan Shor

-          Grupul companiilor omului de afaceri Veaceslav Platon.

Până la 1 noiembri 2013 companiile lui Shor, în număr de 140 de entități, au primit credite în sumă totală de 3 miliarde de lei. Raportorul mai menționează că aceste companii au fost deschise de persoane afiliate sau fotbaliști ai Clubului de Fotbal Milsami, aspect scos în evidență de altfel de Mihail Gofman și în scrisoarea care se presupune că ar fi expediat-o mai multor oficiali europeni și ambasadori acreditați la Chișinău. 

Grupul de companii afiliat lui Veaceslav Platon era constituit din 26 de entități economice. Acestea au primit credite în sumă totală de 1,2 miliarde de lei. Pagina 5.

Astfel cele două grupuri au primit credite în valoare totală de 4,2 miliarde de lei. Datele oficiale indicau la 1 noiembri 2013 că ponderea absolută a creditelor neperformante constituia 4,9 miliarde de lei. 

Profit trucat la BEM

La capitolul profitul BEM, raportorul menționează că acesta a fost trucat prin plasamente interbancare, ajustarea indicatorilor care acționează în grup, transmiterea portofoliului de credite nevaforabil unei companii nerezidente din Marea Britanie - Roseaau Alliance LLP. Aceasta a fost fondată în martie 2012 și era estimată la o valoare de 1 mlrd de lei. Pagina 6.   

Documentul conține și o anexă cu lista companiilor care au luat cele mai multe credite din băncile moldovenești.  

Anexe

De menționat că documentul a fost semnat de două persoane. Semnătura de pe prima pagină pare să fie a șefului CNA, Viorel Chetraru (Pagina 1). Pentru comparație vedeți mai jos semnătura acestuia din Declarația sa de avere.

Ultima pagină a raportului este semnată de Mihail Gofman pe atunci șef adjunct al Serviciului Prevenire și Combaterea Spălării Banilor. (Pagina 30)   

 

 

Nota redacției: Din motive etice și deontologice anumite porțiuni din document au fost blurate deoarece conțin referințe și la alte bănci decât BEM, BS și UB.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!