Reformele începute de Serviciul Fiscal de Stat (SFS) în perioada 2014-2015 au adus rezultate tangibile. Pe timp de recesiune economică, răcire a consumului și instabilitate economică, aceste reforme au adus încasări suplimentare de 1,8 - 2,3 miliarde lei la buget, deoarece s-a îmbunătățit interacțiunea cu contribuabilii și s-a redus timpul și costul achitării impozitelor, potrivit unui studiu publicat de Expert-Grup.
Reformele implementate de organul fiscal central al țării cu suportul SIDA și a altor donatori, au vizat creșterea eficienței administrării fiscale și stimularea conformării fiscale voluntare prin facilitarea comunicării și interacțiunii între autoritățile fiscale și contribuabili.
În urma acestor inițiative, interacțiunea cu contribuabilii s-a îmbunătățit - prin reducerea numărului de controale, simplificării procedurilor fiscale și dezvoltării serviciilor online, care au accelerat comunicarea, completarea documentelor și procesarea cererilor fiscale. În rezultat, în 2015 numărul declarațiilor fiscale a crescut cu 20% în 2015 față de 2014, iar pentru prima dată în istoria organului fiscal, volumul restanțelor a scăzut - cu 638,7 milioane lei față de 2014.
Aceste îmbunătățiri s-au produs în paralel cu inițierea mai multor reforme de ameliorare a administrării fiscale și de stimulare a conformării voluntare, implementate de SFS cu sprijinul principalilor parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova. „Dat fiind faptul că în perioada 2014-2015 nu au existat alți factori majori care au putut stimula colectarea impozitelor, putem considera în mod rezonabil că aceste performanțe se datorează în primul rând reformelor recente”, a declarat Adrian Lupușor, director executiv Expert-Grup și autorul analizei.
Tendințele pozitive au fost reflectate și în clasamentele internaționale. Raportul Doing Business al Băncii Mondiale menționează că numărul de plăți fiscale pe an s-au micșorat de la 49 în 2011 la doar 21 în 2016, în timp ce durata de achitare a impozitelor a scăzut de la 228 ore la 186 în ultimii 5 ani.
Reformele începute de Serviciul Fiscal de Stat în 2014 au adus rezultate tangibile într-o perioadă de timp destul de scurtă. În 2014 și 2015, veniturile fiscale încasate de SFS au crescut mai rapid față de totalul veniturilor fiscale ale BPN, precum și față de creșterea PIB.
S-a îmbunătățit și interacţiunea cu contribuabilii, deoarece baza impozabilă s-a mărit datorită creşterii conformării fiscale, reducerii timpului și costului achitării impozitelor, optimizării numărului de controale fiscale și sporirii eficienței acestora.
Impactul net al recentelor reforme a putut fi ușor remarcat în 2015. Astfel, pe timp de recesiune economică, răcire a consumului și instabilitate macroeconomică, impactul net al recentelor reforme ale SFS este estimat la 1,8 - 2,3 miliarde lei. Acestea sunt încasări suplimentare de impozite administrate de SFS în anul 2015 în rezultatul reformelor implementate (fără reforme, colectarea impozitelor ar fi fost cu 1,8 - 2,3 mlrd. lei mai redusă decât nivelul real).
Deși, aceasta reprezintă doar 7-9% din colectările SFS in 2015, este un rezultat mai curând pozitiv, având în vedere că este primul an după startul reformelor și, respectiv, este de bun augur pentru anii viitori, daca mersul reformelor nu va încetini. Pentru ca aceste evoluţii să se menţină în anii următori, este necesar să se continue reformele începute recent și să se elimine principalele constrângeri pentru a asigura ireversibilitatea procesului. Câteva din aceste obstacole depind de conducerea SFS și trebuie abordate în mod corespunzător.
Principalele provocări se referă la planificarea activităţilor, relocarea frecventă a angajaţilor în diferite locuri de muncă și departamente, lipsa unei raportări relevante și incertitudinea cu privire la obiectivele de muncă în rândul angajaţilor. Mai grav este faptul că conducerea organului fiscal rămâne foarte dependentă de Ministerul Finanţelor, fapt care limitează semnificativ exercitarea atribuțiilor instituții respective. Eliminarea acestor provocări în viitorul apropiat ar putea plasa SFS într-un proces de dezvoltare durabilă, cu efecte pozitive pentru întreaga economie, remarcă autorul studiului.
Vezi și aceste știri

La 24 februarie, UE urmează să anunțe al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, declară von der Leyen

Autorii din R. Moldova își vor putea traduce lucrările literare și științifice în străinătate cu suportul statului
