„Kremlinul” și „Moscova”, greu de înregistrat în R. Moldova

„Kremlinul” și „Moscova”, greu de înregistrat în R. Moldova


Există anumite categorii de mărci comerciale, cum ar fi Kremlin sau Moscova și derivatele acestora, pe care AGEPI refuză să le înregistreze, în cazul când agentul economic nu este din Federația Rusă. Totuși, unele companii reușesc să obțină acest drept în R. Moldova prin cesiunea brandului sau în urma deciziei favorabile a instanței de judecată. Printre acestea se regăsește și o companie din grupul Shor.

Unii agenți economici au o tentație mare de a utiliza și înregistra branduri cu denumiri epice. Astfel, de exemplu, denumirea binecunoscută Kremlin apare în mai multe mărci internaționale cum ar fi: KREMLIN AWARD, LEGEND OF KREMLIN, KREMLIN TRADITIONS, KREMLIN GOLD.

Riscul care apare la înregistrarea unor astfel de mărci internaționale este posibilitatea de obținere a unui refuz de înregistrare. Motivele de refuz diferă de la un stat la altul în dependență de legislațiile naționale.

Pe teritoriul țării noastre nu pot fi înregistrate mărci care induc în eroare consumatorul, în ceea ce privește originea geografică a produsului și/sau serviciului.

Conducându-se de acest principiu AGEPI a refuzat înregistrarea pe teritoriul Republicii Moldova a mărcii KREMLIN GOLD, care a fost depusă spre înregistrare pentru clasa 33, titularul având adresa juridică de facto în Israel. „Cererea de înregistrare a acestei mărci internaționale a fost respinsă pe motivul ca denumirea „KREMLIN” se referă la centrul geografic al Moscovei și centrul politic al Federației Ruse și poate induce în eroare publicul consumator cu privire la originea geografică a tuturor produselor pentru care s-a solicitat înregistrarea mărcii” se menționează în decizia AGEPI.

„Vodca lui Shor”

Totuși există cazuri când unele companii din Republica Moldova obțin dreptul asupra unor astfel de branduri. Astfel, compania DFI SRL, despre care rise.md și zdg.md  au scris că ar aparține lui Ilan Shor, a obţinut drepturile asupra mărcii internaţionale KREMLYOVSKAYA (nr. R16214) prin cesiune de la compania Klassika International Limited. Aceasta din urmă a dobândit drepturile asupra acestor mărci prin cesiuni consecutive. Titularul mărci KREMLYOVSKAYA la etapa înregistrării a fost OOO „Russian Spirits Marketing” Moscova, Federaţia Rusă.

Potrivit mai multor articole din presă, Ilan Shor a cumpărat în 2013 marca comercială KREMLYOVSKAYA, prin intermediul companiei Klassika International Limited. Noii proprietari ai brandului au soluționat un litigiu care a permis să comercializeze vodca cu această denumire pe teritoriul Federației Ruse. Potrivit unor experți intervievați de publicația rusă kommersant.ru, pentru această marcă s-au achitat circa un milion de dolari. 

De remarcat că în 2007, compania Zernoff a primit refuz de înregistrare a aceleiași mărci KREMLYOVSKAYA, pe motiv că solicitantul nu este din Federaţia Rusă.

Instanța anulează decizia AGEPI

Într-un alt caz, compania Spirits International B.V din Olanda a primit refuz de a înregistra marca comercială MOSKOVSKAYA pentru clasele 32 și 33.

AGEPI a motivat refuzul prin faptul că denumirea poate induce în eroare consumatorul în ceea ce priveşte originea geografică a produselor şi este constituită dintr-o desemnare similară cu o denumire de origine MOCKOBCKAЯ, înregistrată în Federaţia Rusă.

Întreprinderea olandeză decide să se adreseze în instanță, iar prin hotărârea Curţii de Apel Chişinău și a Curții Supreme de Justiție, este anulată decizia AGEPI.

Instanța motivează hotărârea prin prevederile Convenţiei de la Paris din 20 martie 1883, pentru protecţia proprietăţii industriale, la care a aderat și Republica Moldova, care stabilește că orice marcă de fabrică sau de comerţ înregistrată reglementar în ţara de origine va fi admisă la depunere şi va fi protejată, aşa cum este ea în celelalte ţări ale Uniunii.

Colegiul judecătorilor Curții Supreme de Justiție menționează că marca verbală MOSKOVSKAYA, în urma utilizării eficiente şi îndelungate de către titular, nu este percepută de către consumator ca fiind denumire de origine a produsului, din care considerente nu poate fi reţinut argumentul AGEPI cu privire la faptul că ar fi o denumire de origine a produsului şi nu pot fi aplicate faţă de această marcă restricţiile privind acordarea protecţiei juridice.

De asemenea, marca comercială MOSKOVSKAYA (nr. 735579) posedă un grad înalt de distinctivitate dobândită ca rezultat al utilizării intensive anume de către titular. În același timp mărcile verbale şi combinate, care conţin elementul verbal MOSKOVSKAYA, sunt înregistrate în peste 170 de ţări ale lumii fără oricare restricţii, se menționează în motivația magistraților.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Atacatorul de la Universitatea din Perm, ucis de polițiști, după ce a opus rezistență

Atacatorul de la Universitatea din Perm, ucis de polițiști, după ce a opus rezistență

Totalurile scrutinului din UTAG: Cum va arăta viitoarea componență a Adunării Populare. Iată lista deputaților aleși și unde vor fi din nou alegeri (INFOGRAFIC)

Totalurile scrutinului din UTAG: Cum va arăta viitoarea componență a Adunării Populare. Iată lista deputaților aleși și unde vor fi din nou alegeri (INFOGRAFIC)

Doi foști deputați, un procuror șef și fostul șef al IGP, vizați în controalele Autorității Naționale de Integritate

Doi foști deputați, un procuror șef și fostul șef al IGP, vizați în controalele Autorității Naționale de Integritate

Advertoriale
Ofertă specială pentru IMM-uri: până la 1 milion de lei fără gaj, cu decizie preliminară în maxim 1 zi

Ofertă specială pentru IMM-uri: până la 1 milion de lei fără gaj, cu decizie preliminară în maxim 1 zi

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  De ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu poate funcționa la capacitate maximă
 • 2
  Șeful Poliției de Frontieră propune ca în următoarea hotărâre CNESP să fie introdusă obligativitatea de testare din cont propriu la COVID-19 și pentru angajații instituției
 • 3
  Alegeri în Rusia: Partidul pro-Kremlin Rusia Unită se află în fruntea rezultatelor preliminare
 • 4
  Rusia: O persoană necunoscută a deschis focul asupra profesorilor și studenților din cadrul Universității din Perm. Sunt morți și răniți (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.