Raport FAO: Pentru prima data în istorie, consumul anual de pește pe cap de locuitor depășește 20 de kg

Raport FAO: Pentru prima data în istorie, consumul anual de pește pe cap de locuitor depășește 20 de kg
Foto: www.science.unsw.edu.au

Producția globală totală de pește capturat, în 2014, a fost de 93,4 milioane de tone, fiind raportate capturi record pentru patru grupuri extrem de valoroase - ton, homari, creveți și cefalopode. Țările în curs de dezvoltare au fost sursa unor exporturi de pește în valoare de 80 de miliarde dolari, oferind venituri comerciale nete mai mari decât cele din carne, tutun, orez și zahăr adunate.

Noul raport FAO "Situația Mondială a zonelor de Pescuit și Acvacultură" recomandă să fie depuse eforturi considerabile pentru reducerea pescuitului excesiv.

Consumul global de pește pe cap de locuitor, pentru prima dată în istorie, a depășit 20 de kilograme pe an, datorită creșterii semnificative a ofertei de produse de acvacultură și a cererii consistente, a capturilor record pentru anumite specii, și a pierderilor reduse, se arată în raportul FAO publicat la 7 iulie curent.

Cu toate acestea, în ciuda progreselor notabile în unele zone, starea generală a resurselor marine din lume nu s-a îmbunătățit, iar în ultima ediție a raportului FAO "Situația Mondială a zonelor de Pescuit și Acvacultură" , se menționează că aproape o treime din stocurile comerciale de pește sunt pescuite la niveluri biologic nesustenabile, ceea ce constituie un procent triplu față de nivelul anului 1974.

Producția globală totală de pește capturat, în 2014, a fost de 93,4 milioane de tone, inclusiv producția din apele interne, puțin mai ridicată decât în ultimii doi ani. Codul negru de Alaska a fost specia de top, înlocuind hamsiile pentru prima dată din 1998 și oferind dovezi că practicile eficiente de gestionare a resurselor au dat rezultate. În 2014 au fost raportate capturi record pentru patru grupuri extrem de valoroase - ton, homari, creveți și cefalopode.

Au existat în jur de 4,6 milioane de nave de pescuit pe glob în 2014, dintre care 90 la sută sunt în Asia și Africa, și numai 64.000 dintre ele au o lungime de 24 de metri sau mai mult. La nivel global, peștele a furnizat 6,7 la sută din toate proteinele consumate de către oameni, oferind și o sursă bogată de acizi grași omega-3, vitamine, calciu, zinc și fier. Circa 57 de milioane de persoane au fost angajate în sectoarele de producție primară de pește, o treime dintre ei în acvacultură.

Produsele pescărești au reprezentat un procent din valoarea totală a schimburilor de mărfuri la nivel mondial, ceea ce reprezintă mai mult de nouă la sută din totalul exporturilor agricole. Exporturile la nivel mondial s-au ridicat la 148 miliarde $ în 2014 comparativ cu 8 miliarde $ în 1976. Țările în curs de dezvoltare au fost sursa unor exporturi de pește în valoare de 80 de miliarde dolari, oferind venituri comerciale nete mai mari decât cele din carne, tutun, orez și zahăr adunate.

„Viața sub apă, pe care ne-am angajat să o protejăm în cadrul Agendei de Dezvoltare Durabilă, este un aliat important în efortul nostru de a răspunde la o serie de provocări globale, de la securitatea alimentară la schimbările climatice", a declarat directorul general al FAO, José Graziano da Silva. „Acest raport arată că pescuitul de capturare poate fi gestionat în mod sustenabil subliniind în același timp potențialul enorm și în creștere a acvaculturii pentru înbunătățirea nutriției umane și susținerea mijloacelor de trai cu locuri de muncă productive."

Acvacultură

Faptul că oferta globală de pește destinat consumului uman a depășit creșterea populației în ultimele cinci decenii se datorează în mare măsură creșterii înregistrate în acvacultură. Estimările preliminare arată un consum pe cap de locuitor mai mare de 20 de kilograme, practic dublu față de nivelul anilor 1960.

Producția globală a sectorului a crescut la 73,8 milioane de tone în 2014, din care o treime moluște, crustacee și alte specii în afară de pește. Foarte important în ceea ce privește atât securitatea alimentară cât și durabilitatea mediului, aproximativ jumătate din producția de acvacultură mondială de origine animală - de multe ori crustacee și crap - și vegetală - inclusiv iarbă de mare și microalge - provin de la specii care nu necesită alimentație din partea omului.

În timp ce China rămâne de departe națiunea cea mai performantă în acvacultură, acest sector se extinde uneori chiar mai repede în alte părți ale lumii, notează raportul. În Nigeria, producția de acvacultură a crescut de aproape 20 de ori în ultimele două decenii, și toată Africa sub-sahariană nu este cu mult în urmă. Chile și Indonezia au înregistrat de asemenea o creștere remarcabilă la fel și Norvegia și Vietnam - care sunt acum exportatorii de pe locurile 2 și 3 la nivel global.

Punctele forte și provocările acvaculturii influențează de asemenea și tipul de pește care ajunge pe farfuriile noastre. Raportul arată că, măsurând cota ocupată în cadrul comerțului mondial, în termeni de valoare, somonul și păstrăvul constituie marfa cu cea mai mare pondere, o poziție ocupată anterior timp de zeci de ani de către crevete.

Situația în privința durabilității
Aproximativ 31,4 la sută din stocurile comerciale de pește sălbatic monitorizate în mod regulat de către FAO au fost supraexploatate în 2013, un nivel care a rămas stabil din 2007.
Metodologia FAO este în concordanță cu acordurile internaționale care să ateste că stocurile de pește ar trebui menținute sau reconstruite la o dimensiune care poate sprijini producția maximă durabilă (MSY). Astfel, stocurile sunt clasificate ca fiind pescuite la un nivel nesustenabil biologic - supraexploatate - atunci când acestea au o abundență mai scăzută decât nivelul la care se poate produce randament durabil maxim.

Scăderi în cantitățile de pește capturat au fost observate în unele regiuni ca urmare a punerii în aplicare a reglementărilor eficiente de management , cum ar fi în Atlanticul de Nord-Vest, unde captura anuală este acum mai puțin de jumătate din nivelul de la începutul anilor 1970. Rezervele de halibut, cambulă și eglefin din zona respectivă prezintă semne de recuperare, dar nu și stocurile de cod.

Măsurile de gestionare par, de asemenea, să funcționeze pentru peștele dinte patagonian, un pește scump de tip de coregon din Antarctica, comercializat (în restaurantele din SUA) ca biban de mare chilian - deoarece captura de pește în apele Antarcticii a rămas stabilă din anul 2005. Capturile de krill antarctic, care se hrănesc în mod direct din fitoplancton, a crescut în mod substanțial la niveluri la care nu au mai fost semnalate de la începutul anilor 1990, dar în același timp pescuitul fiind menținut la niveluri sustenabile.

Raportul a descris situația din Marea Mediterană și Neagră - unde 59% din stocurile evaluate sunt pescuite la un nivel nesustenabil biologic - ca fiind „alarmantă". Acest lucru este valabil mai ales pentru pești mai mari, cum ar fi merluciu, chefal, limbă și plătică. În estul Mediteranei, posibila extindere a speciilor de pești invazive asociate schimbărilor climatice reprezintă un motiv de îngrijorare.

FAO continuă să colaboreze cu toate țările pentru a îmbunătăți calitatea și fiabilitatea cifrelor anuale analizate. Dublarea din anul 1996 a numărului de specii în baza de date a FAO - acum 2,033 - indică îmbunătățirea generală a calității în datele colectate, potrivit raportului.

Lanțurile de aprovizionare precum și alte îmbunătățiri au ridicat, de asemenea, ponderea mondială a producției de pește utilizat pentru consumul uman direct la 87 de procente sau 146 milioane de tone în 2016, în creștere de la 85 la sută, sau de la 136 de milioane de tone în 2014.

Sectorul de prelucrare a peștelui fiind în creștere oferă oportunități de a îmbunătăți durabilitatea lanțului de aprovizionare, deoarece o serie de produse secundare au multiple utilizări potențiale și reale, variind de la făină de pește pentru acvacultură, colagen pentru industria cosmetică și chiar gustări din oase de pește.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Germania a respins propunerea Rusiei de a primi gaze prin gazoductul Nord Stream 2

Germania a respins propunerea Rusiei de a primi gaze prin gazoductul Nord Stream 2

Analist român, despre declarația premierului Nicolae Ciucă: România trebuie să fie o alternativă reală la Gazprom în Moldova

Analist român, despre declarația premierului Nicolae Ciucă: România trebuie să fie o alternativă reală la Gazprom în Moldova

Regimul juridic al lacurilor și iazurilor va fi stabilit în baza unor noi prevederi. Inițiativa, avizată pozitiv de Guvern

Regimul juridic al lacurilor și iazurilor va fi stabilit în baza unor noi prevederi. Inițiativa, avizată pozitiv de Guvern

Advertoriale
Spune adio așteptării: Ia-ți imediat cardul tău personalizat de la maib

Spune adio așteptării: Ia-ți imediat cardul tău personalizat de la maib

Gala Fermierilor 2022. Cei mai buni agricultori au fost premiați pentru rezultate remarcabile

Gala Fermierilor 2022. Cei mai buni agricultori au fost premiați pentru rezultate remarcabile

Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
  • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
    DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
  • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
  • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
  • 1
    ANRE a aprobat noul preț pentru energia electrică furnizată de S.A. „Energocom”
  • 2
    Ucraina neagă acuzațiile Gazprom și afirmă că poate livra cantitatea necesară de gaze contractată de Republica Moldova
  • 3
    Etapă finală: Putin a semnat legile de anexare a teritoriilor ucrainene (HARTĂ)
  • 4
    Alexei Navalnîi și Svetlana Tihanovskaia, propuși pentru Premiul Nobel pentru Pace. Decernarea va avea loc de ziua lui Putin
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.