În perioada 2010-2014 diverse organizații criminale și politicieni corupți din Rusia au spălat circa 20 de miliarde de dolari prin Republica Moldova. Deciziile au fost luate de 20 de magistrați din 15 instanțe de judecată din țara noastră.

În nota informativă a unui ofițer CNA sunt descrise detaliile acestei scheme, fiind pornit un dosar penal pe numele judecătorului Iurie Hârbu.

Astfel, la 16 august 2013 a fost pornită o cauză penală pe faptul deținerii și utilizării de documente oficiale false care au permis spălarea sumei de 500 de milioane de dolari prin intermediul companiilor Western Entreprises Limited și Liberton Asoociates Limited.

Cele două întreprinderi au încheiat pe 19 aprilie 2011 un contract privind un împrumut bănesc de o jumătate de miliard de dolari, acesta fiind garantat de Tatiana Ananii.

După încheierea contractului, debitorii nu și-au onorat obligațiile. Astfel că Western Entreprises Limited a solicitat la 4 octombrie 2011 de la presupusul garant Ananii Tatiana asumarea obligațiunilor. La 18 noiembrie 2011 Western Entreprises Limited a depus o cerere de chemare în judecată pentru încasarea datoriei.

La doar trei zile de la depunerea cererii (21 noiembrie 2011!), judecătorul Iurie Hârbu emite o ordonanță prin care dispune încasarea datoriei de la Ananii Tatiana, ООО Арсенал Компании, ООО Астарта, ООО Проф Стандарт, ООО КомпТехКомплект și Liberation Associates Limited.

A doua zi, 22 noiembrie 2011, din numele Ananii Tatiana la judecătoria raionului Telenești a fost expediată o scisoare prin care ea ar fi recunoscut datoria.

Potrivit cererii de chemare în judecată Ananii Tatiana ar fi locuit în satul Țînțăreni, raionul Telenești. În realitate însă procurorii au stabilit că ea este domiciliată în mun. Chișinău.

După ce a fost audiată de organele de anchetă, ea a negat vreo implicare în semnarea contractelor cu compania Western Entreprises Limited. De asemenea, Tatiana Ananii nu a fost prezentă nici la una din ședințele de judecată privind încasarea sumei de 500 miloane de dolari. Tatiana Ananii a negat și faptul că a expediat vreo scrisoare instanței de judecată în care să recunoască datoria pretinsă de Western Entreprises Limited.

Ofițerul de urmărire penală din cadrul CNA, Svetlana Smirnov a concluzionat că tranzacțiile de împrumut dintre agenții economici menționați și persoana fizică poartă un caracter fictiv, iar judecătorul Iurie Hârbu și-a depășit atribuțiile de serviciu, prin faptul că a examinat cererea și a emis de bună știință o ordonanță de încasare în folosul creditorului Western Entreprises Limited, contrar legislației în vigoare.

De menționat că Iurie Hîrbu continuă să activeze în cadrul Judecătoriei Telenești. La 27 iunie 2014 acesta a fost numit președinte interimar al Judecătoriei Telenești.

Potrivit Ziarului Național Iurie Hârbu este implicat în trei dosare care vizează operațiunea de spălare a banilor cu o valoare totală de peste un miliard de dolari.

O investigație realizată de Rise demonstra că banii de pe urma celei mai mari operaţiuni de spălare de bani din Europa de Est au fost legalizați prin intermediul Moldindconbank. Unul dintre beneficiari este Alexandr Grigoriev, partenerul de afaceri a lui Igor Putin, vărul președintelui rus.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!