„Pe parcursul ultimelor trei luni am comunicat intens cu autoritățile publice locale, pentru ca să vă asigure cu anumite facilități. Marea majoritatea dintre Dvs. ați fost studenți și rezidenți bugetari - asta înseamnă că întreținerea corpului profesoral și a bazelor clinice a fost posibil din contul achitării impozitelor tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Acum urmează să mergeți la muncă în baza obligațiunii pe care o aveți față de stat”, a declarat Ruxanda Glavan, ministrul Sănătății.
În următoarele două zile urmează să-și ia diploma și certificatul de repartizare în câmpul muncii încă 400 de absolvenți ai studiilor de rezidențiat de la 34 de specializări.
Totodată, rectorul USMF ”N. Testemițanu”, Ion Ababii, a menționat importanța pașilor întreprinși de autorități pentru a majora salariul tinerilor specialiști. „În condițiile de criză, la propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul a luat o hotărâre ca salariile Dvs. să se mărească chiar în jumătate. Este un lucru foarte important pentru tinerii colegi și de aceea trebuie să vă faceți meseria cu și mai multă abnegație, onestitate și disponibilitate de a acorda asistență medicală necondiționat”, a specificat Ion Ababii.
Cei care au finalizat studiile postuniversitare în rezidenţiat, cu finanţare de la bugetul de stat, sunt angajați exclusiv în bază de contract individual încheiat cu Ministerul Sănătăţii, conform necesităţilor statului, pe o perioadă de trei ani. În cazul nerespectării de către tinerii specialişti a contractului semnat cu Ministerul Sănătăţii, ei sunt obligaţi să restituie cheltuielile pentru instruirea universitară şi postunviersitară, din contul bugetului de stat, în volumul calculat de către autoritatea în sănătate.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.