Ion Prisăcaru, fostul șef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat a oferit un interviu pentru europalibera.org despre evaziunea fiscală și eficiența gestionării banilor publici.
Fostul șef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat afirmă că bugetul statuliu ratează sume mari din cauza evaziunii fiscale „în pofida faptului că instituția pe care am avut onoarea să o conduc, Fiscul, chiar dacă a fost apreciat cu unele rezultate, cu eficiența reformelor implementate, și acel studiu recent care a fost făcut public, care a demonstrat că, datorită reformelor care au fost promovate, în anul 2015 statul a primit suplimentar la buget peste două miliarde de lei. Dar nu e numai datorită Fiscului, dar și celor care sunt în afara sistemului, și anume contribuabililor. Contribuabilii și-au schimbat comportamentul în urma activității de conformare voluntară care e o misiune deloc ușoară, dar s-au obținut rezultate. Însă aceste două miliarde de lei suplimentar încă nu sunt exploatate toate rezervele care sunt în stat la capitolul venituri fiscale. Astăzi în umbră, în economia tenebră, mai este un buget”, consideră Ion Prisăcaru.
El consideră că pentru soluționarea acestei probleme trebuie să intervină „Procuratura, Ministerul de Interne, cei care au atribuții suplimentare, inclusiv de investigare penală. Și atunci acest lucru va fi posibil, dar sunt și niște măsuri, care țin de o voință politică și această voință nu văd de ce nu ar putea să fie, deoarece noi vedem evaziune fiscală la tot pasul. Clar că noi nu putem să ne permitem aşa un confort, ca să asigurăm fiecărui contribuabil câte un inspector fiscal şi de aceea trebuie prin alte acţiuni să combatem”, afirmă acesta.
Potrivit fostului șef al Fiscului cea mai mare evaziune fiscală este la capitolul „retribuirea muncii și tot ce ţine de vânzări, vânzări de servicii, vânzări de mărfuri, când populaţia trece indiferentă pe lângă această evaziune. [...] Din anul 1998 avem o hotărâre a guvernului care obligă să utilizăm maşini de casă şi control care permit transmiterea în baza de date a Serviciului Fiscal de Stat şi ea nu se execută. Am încercat şi am înaintat propuneri ca să o punem în aplicare. Dacă aceasta se executa și erau implementate şi alte propuneri ori transpuse în practică alte măsuri, inclusiv ca beneficiarul ori cumpărătorul de bunuri, beneficiarul de servicii, consumatorul, până la urmă, al serviciului, al bunului să i se acorde un drept, ca în ţările vecine România, Azerbaidjan, exemplu din Est, de a beneficia de acest serviciu sau de acest bun gratuit, dacă nu se eliberează bonul, el va proceda cu totul altfel şi va elibera acest bon”, remarcă Ion Prisăcaru.
„Mă întrebam oare cum România a ajuns la situaţia că acolo de urci în taxi şi ţi se eliberează bonul? Prin această metodă s-a ajuns. Ştie cel care prestează servicii de taxi că consumatorul acestui serviciu poate la final să spună: „Mulţumesc pentru serviciu” şi să plece, dacă nu i se dă bonul”, se întreabă fostul șef al Fiscului.
Vezi și aceste știri

Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei

„Gata cu monopolul”: Spînu anunță că toți operatorii de taxi vor putea prelua pasageri de la aeroport

Comisia Europeană, așteptată să anunțe măsurile de răspuns la subvențiile prevăzute de SUA pentru industrie
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
