Compania din Singapore Future Enterprises a depus în 2008 o cerere de înregistrare a mărcii sale comerciale MACCOFFEE pentru clasele de produse alimentare și băuturi. Totuși, în 2012 Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) admite solicitarea McDonald’s de a anula această marcă, având la bază argumentul că aceasta a înregistrat anterior brandurile „McDonald’s”, „McFish”, „McToast”, „McRib”, „McFeast”, „Big Mac” și alte șapte mărci.
Ulterior, Tribunalul Uniunii Europene a confirmat decizia luată de EUIPO, motivând-o nu prin faptul că cele două mărci ar fi creat o confuzie printre consumatori, dar că ar fi stabilit o legătură dintre aceste mărci. Tribunalul a luat în considerație asemănările conceptuale și fonetice dintre mărcile înregistrate MACCOFFEE și McDonald’s, precum și prefixele „Mac” și „Mc” și a ajuns la concluzia că există un risc de a fi confundate, mai ales pentru vorbitorii de limbă engleză și cei care cunosc originea galică a prefixului și l-ar putea considera drept unul care poate înlocui pe celălalt.
În susținerea decizieii EUIPO de invalidare a mărcii comericale MACCOFFEE, Tribunalul UE a concluzionat că aceasta i-ar fi adus un „profit nemeritat din renumele mărcilor comerciale care aparțin companiei McDonald’s”.
Future Enterprises poate apela la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în speranța de a obține o decizie favorabilă, dar petru moment instanța oferă companiei McDonald’s dreptul de a bloca înregistrarea brandurilor cu prefixul „Mc” sau „Mac” pentru clasele ce țin de produsele alimentare și băuturi, pe tot teritoriul țărilor UE.
Această decizie demonstrează importanța verificării brandurilor înainte de lansarea produsului respectiv și modul în care poate fi protejat un brand care este deja înregistrat, pentru a nu admite asocierea cu alt produs.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.