Expert: Două treimi din întreprinderile statului generează pierderi, iar guvernul menține o politică ineficientă și politizată în administrarea proprietăților publice

Expert: Două treimi din întreprinderile statului generează pierderi, iar guvernul menține o politică ineficientă și politizată în administrarea proprietăților publice
Foto: www.economica.net

În Republica Moldova circa 60% din salariații înregistrați oficial activează în cadrul unor instituții publice sau în cadrul unor întreprinderi de stat. Totuși, activele deținute de către stat sunt gestionate ineficient și, adeseori, în scopul îmbogățirii birocraților afiliați unor grupuri politice, se menționează în studiul elaborat de IDIS Viitorul.

Sectorul privat este cel care contribuie la creșterea economică și remunerarea înaltă a salariaților. În Republica Moldova, însă, statul rămâne cel mai mare angajator al salariaților din economie. Circa 60% din salariații înregistrați oficial activează în cadrul unor instituții publice sau în cadrul unor întreprinderi de stat. Cele mai multe întreprinderi de acest gen se găsesc în subordinea Ministerului Agriculturii, urmat de Ministerul Economiei, care împreună dețin 124 sau 1/3 din toate întreprinderile gestionate în sectorul public al economiei. 

Studiul arată Întreprinderile gestionate de stat și rolul lor în economia națională elaborat de Veaceslav Ioniță, expert IDIS Viitorul, arată că, Republica Moldova depășește de 2,7 ori media acestui indicator calculat pe statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economicăși cu aproape 2 ori state, recunoscute ca fiind „social orientate”, și în care ponderea statului este în mod special foarte mare (Danemarca și Norvegia). Chiar și în Ucraina, care vine din același sistem de administrare colectiv-sovietică, acest indicator are o poziție de 2 ori mai mica decât în țara noastră. 

„Activele deținute de către stat sunt gestionate ineficient și, adeseori, în scopul îmbogățirii birocraților afiliați unor grupuri politice. În formula curentă de management, întreprinderile de stat sunt caracterizate de poziții dominante în economie. În medie, o companie de stat este de 30 ori mai mare față de una privată medie pe economie. Statul domină sectoarele în care și-a reținut controlul asupra unor întreprinderi, care nu au fost privatizate anterior, prin câteva întreprinderi mari, iar sectorul privat, cu mici excepții, sunt în principal reprezentați de companii mici sau microscopice”, se menționează în studiu.

Raportând activele deținute la numărul de angajați și încasările per angajat, autorul studiului ajunge la concluzia că, statul nu poate atrage investiții în sectorul întreprinderilor de stat și are activități consumatoare de forță de muncă cu un randament foarte scăzut, asigurând un grad de ocupare înaltă a populației în detrimentul eficienței economice.

Din cele 112 societăți pe acțiuni, unde statul deține cote de participare doar 32 au avut profit în anul 2014, conform statisticilor economice. Totodată, 36 de societăți comerciale au avut pierderi de 468 milioane lei, sau cu 253 milioane lei mai mult decât profitul înregistrat. 
Studiul nu a luat în calcul pierderile enorme ale super-companiei cu participare de stat SA Moldovagaz, care în 2014 a înregistrat 2,3 miliarde lei. Astfel, doar 32% dintre societățile pe acțiuni ale statului generează profit. În top trei sunt: Moldtelecom, Metalferos și Glass Container.

Este de remarcat că cele mai mari profituri nete le-au obținut instituțiile, care dețin proprietăți mult mai mici față de MTID și MEC. Pe de o parte, avem Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care deține doar 2 întreprinderi, una dintre ele specializată în producerea de proteze și reabilitarea persoanelor cu dezabilități, iar a doua este un centru de instruire, care au raportat profituri pe activitățile desfășurate. De cealaltă parte, se remarcă Ministerul Agriculturii cu peste 80 de întreprinderi, care generează în mod constant pierderi.

Veaceslav Ioniță susține că cel mai important instrument de optimizare a managementului corporativ de stat în economia națională nu este în mod necesar privatizarea, ci re-gândirea sistemului de administrare a proprietăților publice, selectarea managerilor și atragerea targetată a investițiilor autohtone și străine. „De fapt, putem observa foarte limpede că, în Republica Moldova, nu statul este foarte mare, ci dezvoltarea sectorului privat este foarte lentă, foarte mult afectată de barierele administrative, de corupție, controale excesive, standarde reduse de administrare corporativă, alte constrângeri cu care se ciocnește sectorul privat, și fiecare antreprenor în parte. În linii mari, statul prin funcțiile sale curente rămâne un factor ne-prietenos pentru sectorul privat, și aceasta blochează dezvoltarea liberă a economiei”, conchide expertul.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
VB Talks | Podcast by Victoriabank | Dana Ciobanu & Victoria Bucătaru,
despre curajul de a-ți asuma riscuri și provocări în activitatea profesională și viața personală

VB Talks | Podcast by Victoriabank | Dana Ciobanu & Victoria Bucătaru, despre curajul de a-ți asuma riscuri și provocări în activitatea profesională și viața personală

O rubrică online cu Ministrul Agriculturii: Vladimir Bolea i-a convocat pe șefii Direcțiilor Agricole raionale la dialog

O rubrică online cu Ministrul Agriculturii: Vladimir Bolea i-a convocat pe șefii Direcțiilor Agricole raionale la dialog

Expert economic: În august Moldova a primit 2 miliarde lei sub formă de granturi

Expert economic: În august Moldova a primit 2 miliarde lei sub formă de granturi

Advertoriale
Marchează Ziua Națională a Vinului, ediția a XXI-a, alături de maib și Mastercard

Marchează Ziua Națională a Vinului, ediția a XXI-a, alături de maib și Mastercard

Recomandarea specialiștilor DAD Accountant: Cum să retragi bani din firmă și să nu dai faliment

Recomandarea specialiștilor DAD Accountant: Cum să retragi bani din firmă și să nu dai faliment

Ziua Națională a Vinului la Castel Mimi din acest an va fi primul eveniment alimentat integral cu energie electrică produsă din surse regenerabile

Ziua Națională a Vinului la Castel Mimi din acest an va fi primul eveniment alimentat integral cu energie electrică produsă din surse regenerabile

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
 • DESCIFRAT| Cum (NU) face față Chișinăul inundațiilor de după ploi cu un sistem de canalizare pluvială din 1980. Care sunt soluțiile (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Spînu: Gazprom ezită să confirme livrarea de gaze naturale pentru R. Moldova după 1 octombrie. Ce se întâmplă în caz de sistare a gazelor rusești
 • 2
  Atac armat la o școală din Rusia: Cel puțin 13 oameni au fost uciși, dintre care șapte copii
 • 3
  Primele reacții, după premiera mondială a filmului CARBON: „Este un val nou și proaspăt al filmului moldovenesc” (VIDEO)
 • 4
  Deputații moldoveni care cunosc portugheză, germană, ebraică sau câți poligloți sunt printre parlamentari
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.