VIDEO.„SUA inspiră MD”. Cum s-a transformat Pittsburgh într-un oraș dezvoltat după colapsuri economice și migrații în masă

VIDEO.„SUA inspiră MD”. Cum s-a transformat Pittsburgh într-un oraș dezvoltat după colapsuri economice și migrații în masă
Foto: Agora.md

Pe parcursul a câteva săptămâni, echipa Agora a trecut înot Oceanul Atlantic. De fapt, echipa Agora a zburat peste ocean și a călătorit prin mai multe regiuni ale Statelor Unite ale Americii. Ce am făcut în SUA? Am realizat o serie de materiale video despre industria IT și oamenii care au reușit să transforme anumite regiuni în adevărate huburi pentru companiile IT din întreaga lume. Sunt istorii de succes din care Moldova are ce învăța și despre care o să vă povestim în următoarele săptămâni.

Urmărește reportajul integral mai sus.

Urmărește cel de-al DOILEA reportaj realizat în SUA: VIDEO. „SUA inspiră MD”. Cum arată Universitatea Carnegie Mellon cu absolvenți la NASA, Casa Albă și Apple

Urmărește cel de-al TREILEA reportaj realizat în SUA: VIDEO. „SUA inspiră MD”. Cum funcționează programul „Promise Zone” în regiunile sărace din statele americane

Prima destinație a fost orașul Pittsburgh din statul Pennsylvania. În acest an, orașul american împlinește 200 de ani de la fondare. Din primele momente de la aterizare am observat calmitatea șoferilor, numărul impunător de pomi și o infrastructură dezvoltată. Cu aproximativ 30 de ani în urmă, lucrurile nu arătau nici pe departe așa cum arată astăzi.

„Pittsburg era în mijlocul unei recesiuni. În perioada 1970-1980, regiunea a pierdut o pătrime dintr-un milion de locuri de muncă în domeniul producției și am rămas fără o pătrime din oameni. Aceștia au plecat”, a precizat Bill Flanagan, reprezentant „Allegheny Conference”. 

Ziarele din acea perioadă aveau pe primele pagini știri despre criza economică și migrațiile în masă. Aceste subiecte au fost în vizorul comunității pe parcursul multor ani.

Ana Sîrbu, reporter: În anul 1991, în urma presiunilor comunității din regiune, autoritățile locale au decis să investească în infrastructură, educație și zone de agrement.

„Revenirea a fost una remarcabilă. În prezent sunt mai mulți oameni care lucrează în Pittsburgh, decât în momentul apogeului dezvoltării industriei oțelului din 1979. Economia s-a modernizat, oamenii au încetat să plece din regiune”, a subliniat Bill Flanagan, reprezentant „Allegheny Conference”.

Suzie Pegg locuia alături de soțul ei într-un sătuc din Marea Britanie. Cu 17 ani în urmă au imigrat în Pittsburgh (SUA). „Ceea ce am observat este că oamenii din Pittsburgh comunică unii cu alții, își fac prieteni noi și propria rețea de socializare. Uneori ne implicăm prea mult în promovarea unor platforme sau lucruri. Când ar trebui să le dăm posibilitate oamenilor să se dezvolte singuri, nu cum dictează Guvernul”, a spus Suzie Pegg, reprezentant „Global Business Development Pittsburgh Regional Alliance”.

„Trebuie să le dăm posibilitate oamenilor să se dezvolte singuri, nu cum dictează Guvernul”

Potrivit datelor oficiale, anual în orașul Pittsburgh sunt create aproximativ 20.000 de noi locuri de muncă. Din toate domeniile, industria IT este cea care generază un număr impunător de job-uri. În anul 2013, circa 55% din companiile care s-au lansat au fost din domeniul IT, companii care generează, anual, impozite de milioane de dolari, investiții și locuri de muncă.  

„În prezent avem mai mult de 100 de companii care au apărut în ultimii 25 de ani. Ele angajează zeci de mii de oameni, companii care n-au existat 25 de ani în urmă. Acum avem locuri de muncă și orașul cu cele mai bune condiții de trai din America”, a conchis Bill Flanagan, reprezentant „Allegheny Conference”.

„Comunitatea trebuie să se unească și să înceapă să schimbe lucrurile, nu politicienii”

Una din întreprinderile care reușesc să revoluționeze piața IT din regiune este compania lui Kevin Dowling, un american care s-a îndrăgostit de robotică în perioada când era copil. Este absolvent al universității Carnegie Mellon din Pittsburgh, una din cele mai bune universități de robotică din lume.

„Noi răspundem la două întrebări fundamentale: Ce este în jurul nostru? și Unde sunt? În termenii lumii roboticii - localizăm pe hartă. Acesta este un dispozitiv pentru scanare care arată ca un scaner din super market. El se rotește foarte rapid și scanează aria de sute de ori în zecimi de secundă. Am putut să adăugăm comanda de a evita obstacolele. Dispune de două potențiale aplicații: cartografierea mediului ce nu a fost cercetată vreodată și posibilitatea de a afla unde se află această clădire”, a precizat Kevin Dowling, CEO „Real Earth”, șeful „Pittsburgh Robotics Council”.

Până să devină proprietarul unei companii IT de succes din SUA, Kevin a eșuat de mai multe ori încercând să lanseze câteva startup-uri. Acum, însă, știe sigur care sunt cele mai importante lucruri ce trebuie să le știi atunci când vrei să lansezi un start-up în domeniul IT.

 „Lecțiile pe care le-am învățat creând start-upuri sunt următoarele. Va fi mai greu decât crezi. Va dura mai mult decât crezi. Și ar trebui să te gândești la viitor”, a spus Kevin Dowling, CEO „Real Earth”, șeful „Pittsburgh Robotics Council”.

„Când te lansezi în afaceri trebuie să fii gata de faptul că va fi mai greu și va dura mai mult decât ai planificat, iar atunci când investești bani, nu uita de viitor”

„Alphalab” este un accelerator lansat în anul 2009 de către Jim Jen. Compania ajută tinerii specialiști să lanseze afaceri în domeniul tehnologiilor informaționale.

Accelerator IT - un spațiu în care startup-urile beneficiază de  investiții și mentorat din partea experților pentru a-și dezvolta ideile.

„Noi cultivăm și dezvoltăm start-up-uri pe piața de software. Noi lansăm programul de două ori pe an. Oferim fiecărei companii câte un oficiu, îi finanțăm cu 25.000 de dolari, le oferim ghidare și mentoratul experților”, a declarat Jim Jen, fondator „AlphaLab”.

Una din companiile beneficiare este - ViaHero. Fondatorul acesteia a recunoscut că a lansat un startup de succes câțiva ani în urmă, care a fost cumpărat de Amazon în anul 2015. În aprilie 2016, Greg a lansat o nouă afacere, de această dată în domeniul turismului. 

„Deci ViaHero permite călătorilor să angajeze experți locali pentru a-și planifica o călătorie personalizată. Să zicem că vrei să călătorești în Cuba, dar nu știi unde anume vrei să mergi, ce ai vrea să faci acolo și cum să te descurci, deci poți angaja un expert local care este certificat în acea țară pentru a planifica partea logistică a călătoriei: unde să mergi și ce să faci. Totul va fi creat în funcție de preferințele tale” , a spus Greg Buzulencia, fondatorul companiei „ViaHero” din Pittburgh.

Câțiva tineri, studenți la Carnegie Mellon, planifică să lanseze în curând o altă companie care să fie prezentă în acest accelerator IT. Tinerii au recunoscut că această companie le va oferi posibilitate oamenilor să studieze on-line prin intermediul lecțiilor video create calitativ.

„Atragem atenția la program. El seamănă cu o tablă din fața unei clase. Hai să învățăm cum să facem un website, apăs pe asta și mă duce la pagina clasei care se ramifică în unități. Totul este organizat în formă de clase pe care oricine le poate crea”, a zis Arman Hezarkhani, co-fondator „Youniversity”. 

„Specific pentru „AlphaLab” este numărul mic de oameni și posibilitatea să-i cunoști pe toți. O să învățăm de la alți oameni, ei o sa învețe de la noi. Iar mentoratul ne permite să învățăm de la profesioniștii din Pittsburg. Simt că toate aceste lucruri puse împreună accelereaza business-ul”, a subliniat Ashley Lai, co-fondator „Youniversity”.

Fondatorul acceleratorului a recunoscut că pentru a ajunge să te numeri printre beneficiari trebuie să treci prin mai multe etape de selecție, iar ideile sunt analizate cu minuțiozitate.

„O să mergem să vizităm „AlphaLab Gear”. „AlphalabGear” este specializat pe companii și produse hardware, iar AlphaLab este focusat pe software. Aici avem cea mai bună combinație de hardware și software în aceeiași clădire”, a specificat Jim Jen, fondator AlphaLab.

„Avem un nou sistem de suport pentru femeile cu bustul generos. Noi facem sutiene și am scos firul metalic. Este un sistem diferit de susținere, este o structură din plastic care balansează volumul sânilor unei femei și o scapă de dureri de spate și umeri”, a zis Sophia Berman, director „Trusst Lingerie”.

Tinerii au împărtășit și câteva sfaturi pentru cei care vor să inițieze o afacere. „Trebuie să nu uităm că cel mai important este clientul. Tu poți avea o idee sau o soluție care este bună pentru tine, dar asta nu înseamnă că există cerere pentru ea”, a spus Greg Buzulencia, fondatorul companiei „ViaHero” din Pittburgh.

„Dacă ai o idee - dezvolt-o! Nu te opri dacă nu știi cum să faci sau nu ai resurse. Chestia că tu poți faci orice - e adevărată”, a subliniat Arman Hezarkhani, co-fondator „Youniversity”.

„Dacă ai o idee - dezvolt-o! Nu te opri chiar dacă nu știi cum să o implementezi sau nu ai destule resurse financiare”

„Dacă în acest moment nu știi cum să faci un lucru, peste o perioadă de timp îl vei învăța de la altcineva. Noi doar am depus timp și efort și am creat ceva”, a precuzat Ashley Lai, co-fondator „Youniversity”.

Pe lângă industria IT care se dezvoltă cu pași măreți în această regiune și atrage tot mai mulți tineri specialiști, comunitatea încearcă să atragă și prin crearea unui mediu ambiant sănătos.

Ana Sîrbu, reporter: Grant Street este una dintre cele mai renumite străzi din orașul Pittsburgh, care pe parcursul anilor a trectu prin mai multe schimbări. Astfel că, în 2012, ajunge în top 10 cele mai frumoase străzi din SUA. În spatele meu se află una dintre cele mai nou construite clădiri din oraș, care utilizează energie regenerabilă și susține ideea unui oraș verde. 

Pittsburgh a reușit o transformare uluitoare datorită comunității și investițiilor din partea autorităților locale. În ultimii zece ani, orașul a devenit o adevărată oază pentru industria IT. „Este greu de crezut, dar în 1940 luminile stradale ardeau 24/7, toate clădirile erau negre din cauză că erau acoperite cu funingine. Cu vreo 70 de ani în urmă, orașul Pittsburgh avea canalele cu apă și râurile poluate din cauza industriei. Avem o istorie lungă de îmbunătățire a mediului și a înverzirii orașului”.

„Pittsburgh este cel mai bun loc din țară pentru un start-up. Industria high-tech este vibrantă și atrăgătoare. Totul este în continuă mișcare”.

„Pittsburg este o istorie de succes. Am venit aici pentru ca să colaborăm. Această regiune știe cum să lucreze ca un tot întreg”.

„Este un oraș ieftin pentru a crea o companie și este foarte accesibil în comparație cu alte regiuni ale țării(SUA). Este vesel să trăiești aici”.

„Eu am venit anul trecut și m-am îndrăgostit de oraș. Sunt originar din New York. Am aflat că Pittsburgh este un oraș în care tehnologia este în creștere. Uber s-a mutat aici, Google la fel. Și alte companii se mută aici. Pittsburgh crește mult”. 

Dar ce are de învățat Moldova din experiența orașului Pittsburgh?

„O lecție pe care o puteți învăța de la Pittsburgh este puterea colaborării, importanța oamenilor. Nu contează cât de diferite sunt viziunile politice ori în care parte a orașului locuiești. Este importantă unirea pentru beneficiul locului. Într-un anumit moment, toți ar trebui să spună că se gândesc la viitorul Moldovei. Să punem viitorul Moldovei pe primul loc”, a conchis Bill Flanagan, reprezentant „Allegheny Conference”.

„Nu contează cât de diferite sunt viziunile politice ori în care parte a orașului locuiești. Este importantă unirea pentru beneficiul locului”.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Grosu vs Reidman: Cine știe mai multă fizică sau cum poate fi redus consumul de gaze

Grosu vs Reidman: Cine știe mai multă fizică sau cum poate fi redus consumul de gaze

Medicamentul Molnupiravir, utilizat în tratamentul COVID-19, autorizat în Republica Moldova

Medicamentul Molnupiravir, utilizat în tratamentul COVID-19, autorizat în Republica Moldova

Pandemia le-a stricat planurile. Ședința Consiliului Municipal Chișinău, amânată din cauza situației epidemiologice

Pandemia le-a stricat planurile. Ședința Consiliului Municipal Chișinău, amânată din cauza situației epidemiologice

Advertoriale
 Cel mai bun angajator: Compania JTI Moldova a primit titlu de „Cel mai Bun Angajator” timp 9 ani consecutiv (VIDEO)

Cel mai bun angajator: Compania JTI Moldova a primit titlu de „Cel mai Bun Angajator” timp 9 ani consecutiv (VIDEO)

 3,5 tone de produse alimentare au ajuns de sărbători la peste 400 de persoane cu ajutorul campaniei „Să fii Moș Crăciun e Simplu” (VIDEO)

3,5 tone de produse alimentare au ajuns de sărbători la peste 400 de persoane cu ajutorul campaniei „Să fii Moș Crăciun e Simplu” (VIDEO)

Dobândă preferențială la credite, dacă primiți salariul pe cardul FinComBank

Dobândă preferențială la credite, dacă primiți salariul pe cardul FinComBank

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Kremlinul consideră că problema suspendării livrărilor de gaze către Moldova este una „strict comercială”
 • 2
  Stare de urgență pentru amânarea achitării TVA și plata anticipată a compensațiilor. Soluțiile Guvernului pentru criza energetică
 • 3
  Vor reveni școlile la regimul online? Gavrilița: Gradul de alertă nu este suficient în lumina acestei contagiozități
 • 4
  Construcția autostrăzii Ungheni-Chișinău-Odessa - în ceață. Guvernul Filip a ratat finanțarea, iar Cabinetul Gavrilița împrumută bani
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.