Potrivit experților Stratfor, „în Republica Moldova, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că țara va continua calea integrării europene, în pofida rezultatelor referendumului britanic. Însă politicienii de opoziție, precum Igor Dodon, principalul candidat la alegeri prezidențiale și președintele partidului pro-rus, Partidul Socialiștilor, pretind după Brexit se va destrăma Uniunea Europeană și, în consecință, Republica Moldova trebuie să renunțe la eforturile de deveni de membru al UE”.
„Fragmentările din Uniunea Europeană și posibilitatea relaxării sancțiunilor au trezit îngrijorările printre cele trei țări, în special în Ucraina, că Occidentul nu va reacționa la o eventuală prezență militară rusă pe teritoriul lor. În intervențiile militare anterioare în aceste țări, Rusia reușea să-și tempereze agresiunea și să mențină relații bune cu Uniunea Europeană. Dar, fără presiuni diplomatice consistente din Occident, Rusia ar putea deveni mai puțin reținută în acțiunile sale militare în Georgia, Republica Moldova și Ucraina”, se mai spune în studiu.
„Efectele negative în urma Brexitului va ridica îndoieli cu privire la viitorul blocului și va consolida opoziția împotriva aderării la UE în toată cele trei țări. În același timp, forțele pro-ruse vor continua să câștige încredere în Republica Moldova, Georgia și, într-o măsură mai mică, în Ucraina. Odată cu apropierea votării cu privire la sancțiunile și creșterea fragmentării între statele UE, speranțele Georgiei, Moldovei și Ucrainei să adere la blocul european nu vor fi îndeplinite”, consideră Stratfor.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.